Poznaj zdrowotne właściwości soli himalajskiej

Poznaj zdrowotne właściwości soli himalajskiej

Sól towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów. Właściwości pozwalają na wykorzystanie soli w wielu dziedzinach życia - nie sposób więc wyobrazić sobie jej braku. Warto jednak wiedzieć, jakiej soli używać i dlaczego.

Jak spożywać sól himalajską?

Nie sposób wyobrazić sobie przyrządzania potraw bez użycia soli. Nie oznacza to jednak, że możemy stosować jej bez ograniczeń. Każda sól, bez względu na jej gatunek, powinna być używana z umiarem. Lekarze są zgodni i potwierdza to także Światowa Organizacja Zdrowia - sól w zbyt dużych ilościach jest szkodliwa. Przyjętą dzienną dawką jest łyżeczka soli. Należy jednak pamiętać, że dotyczy to soli ogólnie, a nie tylko tej, którą sami dodajemy. Trzeba mieć świadomość, że duże jej ilości zawarte są w produktach spożywanych codziennie: wędlinach, serach, a nawet płatkach śniadaniowych i wielu innych. Warto z tego powodu decydować się na produkty i żywność przetworzoną w stopniu minimalnym. Nie można również zapominać, że obecny w składzie soli sód, nie jest tak zły, jak mogłoby wskazywać obiegowe opinie. Oczywiście jego nadmiar nie jest korzystny dla organizmu, ale jednocześnie jest to pierwiastek odpowiedzialny za regulowanie ciśnienia krwi oraz wpływający na układ nerwowy.

Zastosowanie soli himalajskiej

Sól himalajską wykorzystujemy przede wszystkim w kuchni, ale jej właściwości pozwalają na użycie również w medycynie naturalnej i kosmetyce. Najbardziej popularne to chociażby płukanki, które można stosować przy infekcjach gardła. Po rozpuszczeniu łyżki stołowej w szklance wody uzyskamy roztwór, który działa dezynfekująco, a przy tym łagodzi ból gardła. Przy tej okazji warto wspomnieć również o inhalacji roztworów. Dzięki temu udrożnimy drogi oddechowe i pozbędziemy się problemów z zatokami. Innym prozdrowotnym wykorzystaniem jest picie solanek. Pomagają one oczyścić i odtruć organizm oraz redukują dolegliwości jelitowe. Do sporządzenia solanki niezbędny będzie nasycony roztwór soli, którego łyżkę dodajemy do szklanki wody. Roztwór nasycony uzyskamy, mieszając sól z wodą do momentu aż przestanie się rozpuszczać.

Sól himalajska to również składnik domowych kosmetyków. Szczególnie polecana jest do wszelkiej maści peelingów, maseczek czy okładów. Dzięki temu możemy uzyskać naturalne środki do walki z cellulitem czy trądzikiem, a nawet chorobami grzybiczymi. Sól himalajska nadaje się również jako dodatek do leczniczych kąpieli solankowych. Jak zawsze zachęcamy jednak do wcześniejszego kontaktu z lekarzem odpowiedniej specjalizacji w celu uzyskania potwierdzenia braku przeciwwskazań do użycia soli w celach leczniczych.

Sól himalajska różowa jest zdecydowanie godnym polecenia dodatkiem do kuchni i nie tylko. Czystość surowca i mnogość minerałów pozwala na zastosowanie go nie tylko przy przygotowywaniu potraw, ale również jako dodatek do domowej, naturalnej apteczki.

< Wróć do bloga Następny wpis >
Produkt dodany do porównania