Czy młody jęczmień pomaga schudnąć?
Młody jęczmień to kolejny superfood, który w ostatnich latach bije rekordy popularności. Co kryje w sobie zielony proszek o charakterystycznym zapachu trawy?
Młody jęczmień to w ostatnim czasie absolutny hit wśród osób, które walczą z nadwagą i ogólnie dbają o zdrowy tryb życia. Nic dziwnego - suplement w postaci zielonego proszku zawiera w sobie cały wachlarz witamin, minerałów i innych składników odżywczych, dzięki czemu w pełni zasługuje na miano superfood. Więcej informacji o tych produktach znajdziecie w naszym artykule Polskie superfoods – poznaj je.
Przejdź do następnych akapitów:
Piękna barwa i intensywny zapach
Zielony jęczmień spotkać można w dwóch formach: jako tabletki i w postaci proszku. W obu przypadkach mamy do czynienia z tym samym produktem i kwestią preferencji i wygody jest to, który wariant wybierzemy. W przypadku proszku warto zaznaczyć, że może on powstawać na dwa różne sposoby. Może być pozyskiwany z wysuszonego soku lub rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Finalny produkt, mimo podobnego wyglądu, będzie delikatnie różnił się od siebie. Proszek z wysuszonego soku będzie miał zachowanych trochę więcej składników odżywczych. Wersja druga będzie za to bogatsza w błonnik, którego nie będzie w ogóle w proszku z soku. Bez względu na to, jakim sposobem został wyprodukowany zielony jęczmień, zawsze będzie miał on soczystą, zieloną barwę oraz intensywny zapach podobny do zapachu trawy.
Zielona moc
Młody zielony jęczmień najbardziej kojarzony jest z redukcją wagi, ale czy faktycznie pomaga w odchudzaniu? Zdecydowanie tak. Dzieje się tak głównie za sprawą błonnika, którego w jęczmieniu jest bardzo dużo. Dzięki temu dodając młody jęczmień do porannego koktajlu, zapewniamy sobie zaspokojenie uczucia sytości (dzięki błonnikowi rozpuszczalnemu), a także poprawiamy perystaltykę jelit (dzięki błonnikowi nierozpuszczalnemu). Razem daje nam to solidne wsparcie układu pokarmowego, który jest przecież kluczowy w przypadku odchudzania. To jednak nie koniec zalet. Właściwości młodego jęczmienia mogą pomóc przyspieszyć metabolizm tłuszczy, a przez to obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL. Do tego dodać można również wysoką zawartość chlorofilu, który neutralizuje toksyny w organizmie i pomaga redukować bóle żołądka. Chlorofil jest również polecany osobom cierpiącym na anemię. Na końcu warto wspomnieć o wysokiej zawartości witaminy C i beta-karotenu, dzięki czemu młody jęczmień ma zastosowanie jako bardzo dobry antyoksydant chroniący organizm przed stanami zapalnymi.
Gram w zielone
Młody jęczmień to głównie suplement diety, który możemy spożywać w formie soków lub stosować go jako dodatek do jogurtów, zup czy koktajli. Jako napój powinno się go spożywać dwa razy dziennie, około pół godziny przed posiłkami, a rano najlepiej na czczo. Należy pamiętać by woda, do której dodamy jęczmień, nie była gorąca, a letnia. Pozwoli to na zachowanie wszystkich dobrodziejstw młodego jęczmienia. Warto podkreślić, że mimo intensywnego i charakterystycznego zapachu proszku sam napój jest zdecydowanie neutralny. To samo tyczy się zmian smaku w przypadku dodawania młodego jęczmienia do potraw. Ulubiony koktajl warzywno-owocowy nie zacznie nagle inaczej smakować, aczkolwiek barwa może zdecydowanie nabrać zielonego odcienia.