Dlaczego mąka nie powinna być pakowana w plastik? O znaczeniu papierowych opakowań

Dlaczego mąka nie powinna być pakowana w plastik? O znaczeniu papierowych opakowań

Wiele osób kupując mąkę, nie zwraca uwagi na to, w co jest pakowana. Jest to błąd i nie tylko ze względu dbania o środowisko, ale również przez specyfikę samego produktu.

Torby foliowe w ostatnich latach osiągnęły status symbolu negatywnych zmian, jakie zachodzą na naszej planecie w związku z szeroko pojętą ludzką działalnością. Kampanie społeczne pokazujące na zdjęciach i klipach reklamowych miliony plastikowych opakowań unoszących się w morzach i oceanach to nie fotomontaż, a fakt. Ilość foliowych śmieci rośnie w zastraszającym tempie, a czas, jaki jest potrzebny do ich rozkładu, brak dobrych praktyk i niska świadomość społeczna tylko pogarsza obecny stan. O ile zmiany w ustawach i wprowadzenie segregacji na szeroką skalę są oczywiście posunięciami bardzo dobrymi, o tyle nie oznacza to, że nie możemy zrobić jeszcze czegoś więcej. A warto – dla nas i dla następnych pokoleń.

Minimum użycia, maksimum korzyści

Bardzo modną i zyskującą w ostatnim czasie dużą popularność jest idea zero waste. W największym skrócie oznacza to dążenie to wyeliminowania lub drastycznego zredukowania ilości odpadów, jakie generujemy w życiu codziennym. W czasach, gdzie na każdym kroku mamy do czynienia z „jednorazówkami” może wydawać się to dziwne czy niewygodne i pewnie po części może tak być. Należy jednak pamiętać, że służy to wszystko wyższemu celowi. Jest to zobowiązanie, a nie przymus, i tak należy do tego podchodzić. Sama koncepcja zero waste jest prosta w swoich założeniach, ale warto zagłębić się w temat, by móc w pełni poznać wszystkie metody i wykorzystać je w praktyce. Zacząć można od drobnych spraw jako chociażby noszenie ze sobą toreb na zakupy, odmawianie słomek i druku paragonów czy w końcu wybieranie opakowań papierowych, które mogą być przetwarzane wielokrotnie, a dodatkowo rozkładają się szybciej niż plastik. To wszystko może się wydawać jak małe kroczki, ale jeśli wszyscy zaczną się do tego stosować, to z czasem zmiany będą widoczne.

Więcej powietrza

Papierowe opakowania mają też znaczenie w przypadku żywności. W szczególności dotyczy to produktów takich jak mąki. Kluczową rolę w tym przypadku gra powietrze i jego wpływ na mąkę. Osoby mające doświadczenie w pieczeniu wiedzą doskonale, że mąkę przed użyciem się przesiewa. Nie jest to żaden zabobon czy fanaberia, a czynność, która ma na celu napowietrzenie jej. Dzięki tej czynności nabiera ona powietrza, przez co ciasto jest lżejsze i bardziej pulchne. Podobnie wygląda to w przypadku opakowań, w które pakowana jest mąka. Użycie papieru pozwala polepszyć dostęp i obieg powietrza. W przypadku szczelnych opakowań plastykowych jest to po prostu niemożliwe do zrealizowania. Można powiedzieć, że przewiew jest wręcz niezbędny. W przeciwnym razie mąka może zjełczeć, co w efekcie sprawi, że nie tylko będzie niezdrowa, ale również nie nada się do wypiekania. W naszej ofercie wszystkie mąki pakowane są w opakowania papierowe. Staramy się również maksymalnie wykorzystywać materiały kartonowe, w których przychodzą dostawy. Najczęściej służą nam do ponownych wysyłek i po pocięciu jako jeden z „wypełniaczy”.

Zachęcamy gorąco do wdrażania rozwiązań zero waste. Nawet jeśli nie w całości to przynajmniej w granicach możliwości. W grupie siła!

< Wróć do bloga Następny wpis >

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania