Rodzaje pieczywa – co w teorii możemy dostać w sklepach?
W punktach sprzedaży dostępne są obecnie dziesiątki, jeśli nie setki, różnego rodzaju chlebów i bułek. Co dokładnie możemy znaleźć na półkach sklepowych?
Przejdź do następnych akapitów:
Chleb w takiej czy innej postaci towarzyszy człowiekowi od około 10.000 lat. Przez ten czas proces wytwarzania chleb był na bieżąco udoskonalany, a w tym momencie wybór na rynku jest tak duży, że czasami aż trudno się zdecydować. Jasny, ciemny, chleb razowy, na zakwasie, wieloziarnisty, pełnoziarnisty, a może bezglutenowy? Czym się różnią poszczególne bochenki, który jest najzdrowszy, a który omijać szerokim łukiem?
Wielka trójca
Podstawowy podział, jakim można rozróżnić chleby, to typ mąki z jakiej robi się wypieki. To właśnie jej rodzaj decyduje o tym jaki smak, jaką chrupkość czy kaloryczność otrzymamy finalnie. Pierwsza kategoria to pieczywo pszenne, które wyrabiane jest jak nie trudno się domyślić, z różnych typów mąki pszennej. W tej grupie prócz chlebów takich jak graham czy chleb pszenny razowy znajdziemy również bagietki, tosty, kajzerki, rogale i croissanty, a także chałki, bułki maślane i sucharki. Druga grupa to pieczywo żytnie. Wypiekane są z mąki żytniej np. typu 720 na zakwasie z dodatkiem drożdży w niewielkiej ilości. W tym gronie znajdziemy chleby takie jak żytni razowy, staropolski czy chętnie wybierany przez sportowców pumpernikiel. Ostatni typ to pieczywo mieszane, czyli połączenie dwóch poprzednich, a więc do wypieków używa się mieszanek mąki pszennej i żytniej. W zależności od przepisu proporcje mogą się różnić, inne mogą być też dodatki w postaci nasion czy pestek. W tej grupie popularne chleby to wiejski, baltonowski i słonecznikowy.
No jasne, że ciemne
Jeśli zadamy pytanie o to, który chleb jest najzdrowszy to pewnie większość osób odpowie, że pieczywo ciemne. I jest to oczywiście prawda. Mąki mielone tylko jeden raz (stąd nazwa chleb razowy) zawierają znacznie więcej otrębów w porównaniu do drobno zmielonej mąki pszennej. Sprawia to, że mąka razowa ma nie tylko ciemniejszą barwę, ale również zawartość błonnika i składników mineralnych jest większa. Warto jednak wiedzieć, że obecnie część pieczywa nie jest wypiekana z mąk razowych, a ciemną barwę uzyskuje się przez dodanie barwników takich jak karmel. Z takich powodów warto spróbować zrobić zdrowy chleb w domu z użyciem dobrej jakościowo mąki. Ewentualnie postawić na proste i sprawdzone rozwiązanie jakim są gotowe mieszanki chlebowe.
Za pieczywem jasnym przemawia znacznie mniej niż w przypadku chlebów ciemnych. Nie dość, że jest uboższym źródłem składników mineralnych i błonnika to dodatkowo ma wyższy indeks glikemiczny, a to oznacza większe skoki poziomu cukru we krwi i podwyższony poziom insuliny, która hamuje proces spalania tłuszczu. Należy jednak zaznaczyć, że przy pewnych schorzeniach układu pokarmowego jasne pieczywo może być lepszym wyborem ze względu na łatwiejszą strawność. Przy okazji białego pieczywa przytoczyć można pewną ciekawostkę. Okazuje się bowiem, że ten typ chleba uznawany był kiedyś za rarytas w przeciwieństwie do chleba ciemnego, które było powszechne. Obecnie sytuacja jest odwrotna.
Jakość kosztuje
Dobry i zdrowy chleb powinien być zrobiony z mąki żytniej razowej i najlepiej na zakwasie. Dzięki temu nie tylko będzie najzdrowszym i najlepiej przyswajalnym wyborem, ale również i najtrwalszym. Chleb żytni o dobrej jakości potrafi zachować swoją świeżość nawet przez tydzień i to odróżnia go od wyrobów chlebopodobnych, które potrafią zepsuć się na następny dzień po otwarciu. Trzeba oczywiście zapłacić za nie trochę więcej, ale inwestycja w zdrowie zawsze się opłaca. Niezależnie, czy preferujesz pieczywo pszenne, żytnie lub razowe - zwracaj uwagę na jego skład i wybieraj dla siebie to, co najlepsze.