Przyprawy i zioła w ciąży – zalecane czy ograniczane?

Przyprawy i zioła w ciąży – zalecane czy ograniczane?

Jeśli spodziewasz się dziecka lub jesteś świeżo upieczoną mamą, która karmi swojego maluszka naturalnie - piersią, musisz zwracać baczną uwagę na wszystko, co ląduje zarówno na Twoim talerzu, jak i w filiżance, czy kubku. To, co wydaje się zupełnie bezpieczne, a nawet bardzo zdrowe, w szczególnych sytuacjach, jak właśnie ciąża, czy karmienie piersią, może okazać się niewskazane lub wręcz niebezpieczne dla zdrowia Twojego i Twojego dziecka. Do grupy tych wyjątkowych składników diety zaliczamy m.in. zioła i przyprawy. Na co konkretnie powinnaś zwrócić uwagę? Jakie zioła i przyprawy są wskazane w ciąży, a jakie zakazane? O tym wszystkim poniżej. Zapraszamy do lektury!

Zioła i przyprawy polecane przyszłym i młodym mamom

Zacznijmy od tego, co dobre. Wiele spośród naturalnych rozwiązań jest bowiem zupełnie bezpiecznych dla kobiet w ciąży i ich rozwijających się maluszków, a nawet wskazanych w tym szczególnym okresie. To dobrze znane zioła, ziołowe herbatki i przyprawy dodawane do potraw, które mają dobroczynny wpływ na samopoczucie, a wielu przypadkach znakomicie łagodzą dokuczliwe objawy związane z ciążą. Po jakie składniki możesz zatem sięgać, spodziewając się dziecka? Będą to przede wszystkim:

- melisa – to zioło znane z działania uspokajającego i kojącego nerwy. Herbatka z melisy popijana w umiarkowanych ilościach jest rozwiązaniem zupełnie bezpiecznym w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Sprawdzi się w uśmierzaniu bólu głowy oraz jako środek na problemy z zasypianiem.

- rumianek – zioło działające odkażająco i przeciwzapalnie, a także rozkurczowo dla układu trawiennego, dzięki czemu doskonale reguluje jego pracę i zapobiega kłopotom trawiennym. Rumianek wykazuje także działanie ściągające, a moczenie nóg w naparze zmniejsza opuchliznę, tak przecież powszechną właśnie w ciąży.

- mięta – miętowa herbatka reguluje trawienie, pomaga na poranne nudności oraz wzdęcia i zgagę, które często towarzyszą ciąży. Herbatę miętową w ciąży możesz bezpiecznie pić, ale tylko z mięty pieprzowej. Należy z kolei unikać mięty polnej, która ma działanie poronne.

- imbir – w ciąży sięgaj po ten świeży, bo proszkowany traci swoje właściwości. Imbir pomoże, podobnie jak mięta pieprzowa, na zgagę i poranne mdłości.

- goździk - to doskonałe źródło składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Goździki mają także pozytywny wpływ na rozwój układu nerwowego Twojego maluszka. Jednak pamiętaj, że to tylko dodatek, który zawsze należy stosować z umiarem!

- pokrzywa – herbata z pokrzywy w ciąży to świetne rozwiązanie na opuchliznę nóg i całego ciała. Regularnie picie herbatki z pokrzywy doskonale wzmocni Twój układ odpornościowy oraz poprawi kondycję włosów i paznokci (z pewnością rozwiązanie to przyda się także podczas karmienia piersią, kiedy włosy i paznokcie młodej mamy potrzebują solidnego wsparcia).

- koper włoski, anyż, kminek i majeranek - składniki te doskonale poprawiają trawienie, likwidują wzdęcia i naprawdę poprawią ogólne samopoczucie. To także podstawowy skład herbaty polecanej młodym mamom na laktację (o naturalnym sposobie na pobudzenie laktacji piszemy także w naszym artykule Słód jęczmienny a laktacja).

- bazylia, oregano - zioła te, poza dobrym wpływem na trawienie, pozwalają ograniczyć ilość spożywanej soli, a to podczas ciąży, m.in. ze względu na konieczność kontrolowania ciśnienia krwi, bardzo istotna kwestia.

Na szczególną uwagę zasługują tutaj także kozieradka, drapacz lekarski oraz rutwica lekarska - zioła pobudzające laktację, a także działające przeciwdepresyjnie.

Jakie zioła i przyprawy są w ciąży zakazane?

Stosowanie wybranych ziół i przypraw podczas ciąży może odnieść naprawdę zły skutek, w tym zakończyć się porodem przedwczesnym lub poronieniem. Dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć, czego unikać spodziewając się dziecka. Do ziół i przypraw stanowczo zakazanych w ciąży zaliczamy:

- tymianek - ma działanie poronne.

- rozmaryn - ze względu na działanie rozkurczające może prowadzić do poronienia.

- żeń-szeń - to wyjątkowo niebezpieczny składnik dla Twojego maluszka. Sięganie po żeń-szeń w czasie ciąży może negatywnie wpływać na rozwój płodu (spowalniać go, a nawet doprowadzić do uszkodzeń, a tym samym wad wrodzonych).

- aloes - może wywołać skurcze macicy, a tym samym przedwczesny poród.

- chmiel - poprzez pobudzanie produkcji estrogenów może doprowadzić do uszkodzeń płodu i wystąpienia wad wrodzonych.

- cząber - to zioło o właściwościach odwadniających. Dla kobiet w ciąży jest niebezpieczny ze względu na działanie prowadzące do przekrwienia narządów rodnych.

- cynamon - to pięknie pachnąca przyprawa może zagrażać utrzymaniu ciąży. To zawarta w cynamonie kumaryna zwiększa ryzyko poronienia, a także powstania wad wrodzonych u dziecka w obrębie zmysłu wzroku i słuchu.

- kurkuma - przyprawa ta ma działanie wywołujące skurcze macicy, a zatem jej stosowanie może prowadzić do poronienia.

- curry - ze względu na obecność w tej mieszance przypraw m.in. cynamonu i kurkumy, jest ona niewskazana do stosowania podczas ciąży.

- kolendra, a także szałwia, arnika, szafran, jałowiec, estragon - mogą wywołać skurcze macicy i przedwczesny poród.

< Wróć do bloga Następny wpis >

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania