Jaki wypiekacz do chleba wybrać? Radzimy, na co zwrócić uwagę

Jaki wypiekacz do chleba wybrać? Radzimy, na co zwrócić uwagę

Moda na własnoręczne robienie różnych rzeczy, które tradycyjnie kupuje się w sklepach, objęła jakiś czas temu również wypiekanie chleba. Czasem jest to decyzja ze wszech miar racjonalna, na przykład wtedy, gdy w pobliżu nie ma piekarni, w której można się bez problemu zaopatrywać w pieczywo wysokiej jakości, naprawdę smaczne i zawsze świeże. Maszyna do pieczenia chleba ma sens także wtedy, gdy lubimy pieczywo o określonym smaku, np. chleb cebulowy albo potrzebujemy pieczywa bezglutenowego, a nie możemy go swobodnie kupować.

Decyzja o zakupie powinna być przemyślana: maszyna do chleba ma piec chleb, a nie zbierać kurz, stojąc miesiącami bezczynnie na kuchennym blacie. Nadaje się przede wszystkim do tych kuchni, w których jest na nią miejsce – maleńka kuchenka w bloku to niewiele przestrzeni na blatach, a wypiekacz zajmuje nieco miejsca.

Załóżmy, że wszystkie te warunki są spełnione. Jak dokonać wyboru wypiekacza spośród wielu dostępnych ofert?

Polak patrzy zawsze na cenę…

…i jest to zupełnie zrozumiałe. Rozpiętość cenowa wypiekaczy jest dość spora. Jeżeli ma to być urządzenie wykorzystywane okazyjnie, rozsądne będzie kupienie tańszego. Rzadko używany wypiekacz do chleba nieprędko się zużyje lub ulegnie uszkodzeniu, a nie obciąży zanadto domowego budżetu. Kto jednak planuje wypiekać chleb systematycznie, powinien wybierać urządzenia droższe, za to solidniej wykonane i obliczone na długotrwałą, częstą eksploatację.

Liczy się konstrukcja

Tanie wypiekacze posiadają obudowy z tworzywa sztucznego – umiarkowanie odporne na wysokie temperatury i podatne na uszkodzenia mechaniczne. Na średniej półce znajdziemy opiekacze aluminiowe, a na najwyższej te z obudową ze stali nierdzewnej.

W zależności od tego, jaki chleb lubimy najbardziej, trzeba będzie wybrać wypiekacz z komorą pionową lub poziomą. Te drugie mogą mieć przewagę w postaci dwóch mieszadeł zamiast jednego (ciasto będzie lepiej wyrobione), ale zajmują więcej miejsca. Te pierwsze warto wybierać, gdy zamierzamy wypiekać małe bochenki, które będą zjadane na bieżąco.

Moc, a więc i zużycie prądu

Znawcy tematu wiedzą, że najlepsze pieczywo powstaje w trakcie długiego wypieku. Moc znamionowa wypiekacza ma wpływ zarówno na siłę grzania, jak i wyrabiania ciasta. Jeżeli pragniemy chleba bez zakalców, z dobrze wymieszanego i wyrobionego ciasta, nie warto wydawać pieniędzy na maszynę o mocy poniżej 750 W. Oczywiście im wyższa moc, tym więcej pojawi się na liczniku zużycia energii, ale to już trzeba wliczyć w koszty.

Programy specjalne i dodatkowe zdolności

Zwyczajny biały chleb da się upiec nawet w wypiekaczu kosztującym w granicach 200 zł, ale czy o to chodzi? Jeśli już w domu ma się pojawić automat do pieczenia chleba, to taki, który potrafi więcej. Mógłby zatem umieć piec chleb tostowy, razowy i bezglutenowy, a także pieczywo tradycyjne, powstające na zakwasie.

Domowe wypiekacze mogą też służyć do innych celów niż wypiek chleba. Niektóre potrafią robić też bagietki, a gdy umieścić w nich owoce zamiast ciasta, także dżemy. Z maszyny do chleba można uzyskać jogurt, a niekiedy nawet upiec w nim mięso. Wypiekacz można też, jeśli dobrze wyrabia ciasto, wykorzystywać do zagniatania ciasta na placki albo pizzę. Przed zakupem warto więc sprawdzić, co dany model potrafi.

Kombajn klasy de luxe

Dobrej klasy wypiekacz pracuje od początku do końca samodzielnie. Żeby tak było, powinien mieć dozownik dodatków, który „wie”, co i kiedy dodać do ciasta.

Niektórzy będą zapewne chcieli wypiekać chleb w nocy, by mieć rano świeżutkie, chrupiące pieczywo. Takie pieczenie chleba wymaga, by automat do chleba był bezpieczny. Powinien zatem mieć zabezpieczenia, skoro będzie pozostawiany bez nadzoru, lecz nawet wtedy, gdy będzie pracował pod nadzorem, w ciągu dnia, powinien mieć system ochrony przed przegrzaniem. Przydatna może też być pamięć: jeśli zabraknie prądu np. na dwie godziny, urządzenie ją posiadające wznowi pracę po powrocie zasilania nie od początku, a od chwili przerwania dostaw.

Sam wypiekacz to nie wszystko

Aby chleb z automatu był naprawdę smaczny, potrzebne są odpowiednie składniki. Nawet najlepszy wypiekacz niewiele pocznie bez dobrze wyrośniętego ciasta – potrzebne więc będą drożdże. Znakomite efekty dają gotowe mieszanki chlebowe z zakwasem lub naturalne zakwasy, które można dodawać do ciasta. Przyda się także koszyk rozrostowy do chleba, a jeśli wypiekacz wymaga ręcznego dodawania składników, to także minutnik.

Smacznego!

< Wróć do bloga Następny wpis >

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania