Kasza jaglana wartości odżywcze

Kasza jaglana – produkt spożywczy pozyskiwany z ziaren prosa to najstarsza i najzdrowsza spośród kasz goszczących na naszych stołach. Europie znana od niedawna, popularnością w Polsce cieszy się zaledwie od kilkudziesięciu lat. Na Stary Kontynent przybyła z Chin, gdzie proso zwyczajne uprawiane było już w czasach pradawnych, a przywłaszczona przez mieszkańców naszego kraju zyskała nazwę: kasza jaglana polska.

Kasza jaglana polska – co to?

Jaglana kasza to małe żółte ziarenka prosa, przyozdobione naturalnie ciemną kropeczką. Zdecydowanie drobniejsza od gryczanej, charakteryzuje się porównywalnym bogactwem wartości odżywczych, dzięki którym jest szczególnie ceniona przez tych, którzy pragną się zdrowo odżywiać. Za sprawą zawartego w niej krzemu, kasza jaglana pomaga osobom na dietach, przyczyniając się do przyspieszenia metabolizmu. Ale to nie jedyna z jej cennych właściwości.

Zastosowanie kaszy jaglanej w kuchni

Przepisów na dania z kaszy jaglanej jest przynajmniej tyle, ile pomysłów wykorzystania jej zamienników, tj. ryżu, kaszy gryczanej, makaronu itp. Kasza jaglana na sypko jest popularną propozycją obiadową, stosowaną jako dodatek do mięs. Gotowana lub w zapiekance idealnie sprawdzi się z urozmaiceniami, jako kasza jaglana z warzywami czy z sosem, a wykorzystana zamiast makaronu, znajdzie swoje miejsce także w zupie. Kasza jaglana polska jest produktem chętnie stosowanym przez osoby znajdujące się na dietach roślinnych i jako taka zastępuje im mięso w potrawach typu: gołąbki, klopsiki.

Idealna na słodko

Kasza jaglana jest produktem spożywczym, którego jedzenie nie rozczaruje także łasuchów i zwolenników słodkości. Wymieszana z budyniem stanie się wartościowym i smacznym składnikiem kremu, a wypieczone na jej bazie ciasteczka znikną ze stołu za sprawą ich naturalnego smaku i  intensywnego aromatu. Ugotowana kasza jaglana znajdzie swoje miejsce w energetycznych koktajlach, niwelując nieco zbyt słodki smak miodu i owocowych dodatków, a puddingi uczyni bardziej sycącymi. By uzyskać delikatny, słodkawy smak ugotowanej kaszy należy przyrządzać ją w mleku lub z jego dodatkiem. Tak przygotowana kasza jaglana jest lekkostrawna i zawiera wartości odżywcze.

Nieprzekonani do smaku kaszy jaglanej polskiej z pewnością nie raz skarżyli się na wyczuwalną w niej gorycz. Gorzkawy, nieprzyjemny smak zyskuje jednak tylko nieświeża, bądź źle przechowywana jagła. Dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości tłuszczu w jej ziarnach, który nie tylko powoduje jełczenie kaszy lecz także sprawia, że staje się ona podatna na absorbcję zapachów z otoczenia. Dlatego też kaszę Dlatego też kaszę jaglaną należy zjeść zaraz po otwarciu opakowania lub przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Kasza jaglana - właściwości. Za co pokochali ją Polacy?

Z pewnością jednym z powodów, dla którego jagłę pokochali Chińczycy były jej właściwości odżywcze. Spożywanie ugotowanej kaszy pozwala bowiem wyposażyć jej zwolennika w niezbędną do pracy energię, pomagając zachować uczucie sytości na długo. Jednak to nie jedyny powód. Kasza jaglana pełni także niezwykle ważną rolę w medycynie chińskiej, gdzie funkcjonuje jako produkt leczniczy. Polacy docenili jagłę także za składniki mineralne i wpływ na urodę, który do tej pory jej przypisują.

Jagła dla zdrowia

Kasza jaglana zawiera dużo białka, a także witamin z grupy B, miedzi i żelaza oraz niewielka zawartość skrobi. Brak glutenu sprawia, że jest to produkt często wybierany przez osoby cierpiące na celiakię, a zawarty w niej błonnik przyczynia się do poprawy funkcjonowania osób zmagających się z  problemami trawiennymi. Zawarta w jagle lecytyna i witamina E nie pozostaje bez wpływu na poprawę samopoczucia osób pracujących umysłowo, bądź skarżących się na problemy z koncentracją.

Jagła dla urody

Wyznawcy poglądu, iż dla urody trzeba cierpieć z pewnością nie mają na myśli pięknego wyglądu włosów, skóry i paznokci, bowiem o te można zadbać bez wyrzeczeń i dużych kosztów. Do ich wzmocnienia przyczynia się m.in. kasza jaglana polska, dzięki obecnemu w niej krzemowi, który dodatkowo wspiera zatroskanych o kości.

Zdrowa, ale czy dla wszystkich?

Z listy wielbicieli kaszy jaglanej należy wykreślić wszystkich tych, którzy zmagają się z cukrzycą. Kasza jaglana zawiera wysoki indeks glikemiczny, co sprawia, że jest przyswajana przy dużym udziale insuliny (podnosi poziom cukry we krwi). Jej stosunkowo wysoka kaloryczność sprawia, ze jest produktem niechętnie wybieranym przez osoby pragnące pozostać fit, zwłaszcza te, które nie wiedzą o tym, iż kasza jaglana pośrednio przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu.

Właściwości kaszy jaglanej wieki temu docenili mieszkańcy Azji, widząc płynące z jej spożywania korzyści prozdrowotne i antywirusowe. Polacy pokochali kaszę za jej uniwersalny smak oraz bogactwo witamin, minerałów i substancji odżywczych. Nie bez znaczenia dla preferencji konsumentów jest także niezwykle niska cena jagły, którą można nabyć w każdym sklepie ze zdrową żywnością. A Ty, za co pokochasz kaszę jaglaną?

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło