Blog
- Zdrowa żywność
- Zdrowie i uroda
- Odchudzanie
- Kuchenne inspiracje
- Przepisy na pieczywo
- Ciekawostki żywieniowe
- Nie przegap!
Wiele osób kupując mąkę, nie zwraca uwagi na to, w co jest pakowana. Jest to błąd i nie tylko ze względu dbania o środowisko, ale również przez specyfikę samego produktu.
Kurkuma kojarzona jest głównie z Indiami, ale używana jest w wielu wschodnich kuchniach. Jakie ma właściwości i dlaczego warto mieć ją w swoim domu?
Może wydawać się to zaskakujące, ale płatki owsiane mogą służyć nie tylko jako element naszej diety. Równie dobrze spełnią się jako podstawa maseczek nawilżających!
Ryż, a szczególnie biały, to bardzo popularny składnik wielu kuchni. Warto jednak wiedzieć, że istnieją inne, lepsze odmiany tego zboża. Które wybrać?
Daktyle to jedne z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin na świecie, a ich zalety znane są od tysięcy lat. Czym charakteryzuje się ten kojarzony z Afryką owoc?
Młody jęczmień to kolejny superfood, który w ostatnich latach bije rekordy popularności. Co kryje w sobie zielony proszek o charakterystycznym zapachu trawy?
Suszone owoce często goszczą w naszych domach szczególnie przy okazji takich świąt jak Boże Narodzenie. Szczególnie popularne są suszone morele. Jakie właściwości zdrowotne kryją w sobie?
Spirulina to rodzaj mikroalgi morskiej, która jest jedną z najbardziej wartościowych roślin dostępnych na naszej planecie. Co zawiera i na co może pomóc?
Sól towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów. Jej właściwości pozwalają na wykorzystanie jej w wielu dziedzinach życia i nie sposób wyobrazić sobie jej braku. Warto jednak wiedzieć jakiej soli używać i dlaczego.
Siemię lniane jest powszechnie znanym elementem diety osób dbających o zdrowe odżywianie. Jednym ze sposobów spożycia są napary. Jak przygotować siemię lniane do picia?
Orzechy brazylijskie są bardzo cenione ze względu na swoje walory smakowe. Jest to również największy orzech dostępny powszechnie w sprzedaży. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?
Ksylitol to najchętniej wybierany zamiennik cukru. Jest od niego mniej kaloryczny, a zapewnia podobną dozę słodyczy. Na rynku spotkać można jednak wersję pochodzącą z Finlandii i Chin. Czym się różnią?