
Blog
- Zdrowa żywność
- Zdrowie i uroda
- Odchudzanie
- Kuchenne inspiracje
- Przepisy na pieczywo
- Ciekawostki żywieniowe
- Nie przegap!

Suszone owoce często goszczą w naszych domach szczególnie przy okazji takich świąt jak Boże Narodzenie. Szczególnie popularne są suszone morele. Jakie właściwości zdrowotne kryją w sobie?

Spirulina to rodzaj mikroalgi morskiej, która jest jedną z najbardziej wartościowych roślin dostępnych na naszej planecie. Co zawiera i na co może pomóc?

Sól towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów. Jej właściwości pozwalają na wykorzystanie jej w wielu dziedzinach życia i nie sposób wyobrazić sobie jej braku. Warto jednak wiedzieć jakiej soli używać i dlaczego.

Siemię lniane jest powszechnie znanym elementem diety osób dbających o zdrowe odżywianie. Jednym ze sposobów spożycia są napary. Jak przygotować siemię lniane do picia?

Orzechy brazylijskie są bardzo cenione ze względu na swoje walory smakowe. Jest to również największy orzech dostępny powszechnie w sprzedaży. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Ksylitol to najchętniej wybierany zamiennik cukru. Jest od niego mniej kaloryczny, a zapewnia podobną dozę słodyczy. Na rynku spotkać można jednak wersję pochodzącą z Finlandii i Chin. Czym się różnią?

Niewiele jest zapachów tak przyjemnych dla naszych nosów jak aromat świeżego pieczywa. Wypiekanie własnego chleba jest nie tylko bardzo modne, ale również znacznie łatwiejsze niż mogłoby się wydawać.

Błonnik pokarmowy powinien stanowić integralną część naszej diety. Wiele osób lekceważy lub zapomina o jego obecności. Zbyt mała ilość błonnika może powodować wiele dolegliwości zdrowotnych, także tych związanych z układem trawiennym. Dlaczego błonnik jest tak ważny i gdzie go szukać? Wyjaśniamy.

Inulina w ostatnim czasie zyskała olbrzymią popularność. I nie bez przyczyny. Nie dość, że ma szeroki wachlarz działań prozdrowotnych, to na dodatek można ją stosować w kuchni nie tylko jako słodzik.

Oleje to niezastąpiony element w każdym domu, bez którego ciężko wyobrazić sobie pracę w kuchni. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i dobrze wiedzieć, które i dlaczego warto stosować.

Termin „superfoods” kojarzy się wielu osobom z pożywieniem pochodzącym z egzotycznych i dalekich krajów. Jak się jednak okazuje – rodzime odpowiedniki stanowią świetną alternatywę.

Pszenica to obecnie najpopularniejsze z uprawianych zbóż. Jest dzięki temu również najbardziej przetworzonym, a przez to odstającym od tego samego zboża sprzed kilkudziesięciu lat. Warto zastanowić się nad zastąpieniem mąki pszenicznej zdrowszą alternatywą.