Blog
Płatki drożdżowe - właściwości i zastosowanie
Płatki drożdżowe wielu osobom mogą kojarzyć się ze składnikiem niezbędnym do wyrobu pieczywa czy chociażby piwa. Nic bardziej mylnego, bo w tym przypadku mamy do czynienia z czymś zupełnie innym. Jakie są zatem najważniejsze właściwości i zastosowania tego dodatku spożywczego.
Czytaj więcej
Czym zastąpić cukier? Ksylitol czy erytrol?
Cukier jak powszechnie wiadomo nie powinien być używany w nadmiarze. Wiele osób nie wyobraża sobie jednak np. picia herbaty bez łyżeczki cukru. Czy jest zdrowa alternatywa dla “białej śmierci”?
Czytaj więcej
5 sposobów na poprawę trawienia
W dobie powszechnej pogoni za dobrami materialnymi i olbrzymiego tempa dnia codziennego często zapominamy jak ważnym elementem w naszym życiu jest odpowiednie odżywianie.
Czytaj więcej
Maca - naturalny afrodyzjak dla kobiet i mężczyzn
Niezwykłe właściwości korzenia macy znane są ludzkości nie od dziś. Od tysięcy lat roślina ta uprawiana jest na szczytach gór Andów przez Peruwiańczyków. Tubylcy wykorzystywali zmielony korzeń macy do domowego leczenia właściwie każdej dolegliwości.
Czytaj więcej
Na co pomaga tarczyca bajkalska i jak ją stosować?
Tarczyca bajkalska (bajkalina) to popularne zioło pochodzące z Azji Wschodniej, które ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Tradycyjna medycyna chińska doceniła wyjątkowe właściwości tej rośliny już wieki temu, wykorzystując ją do łagodzenia wielu uciążliwych dolegliwości.
Czytaj więcej
Łuska babki jajowatej - właściwości lecznicze i zastosowanie
Babka jajowata to wartościowa roślina o szerokim zastosowaniu, ceniona przez zwolenników medycyny naturalnej. Jej ojczyzną są Wyspy Kanaryjskie. Posiada charakterystyczne lancetowate, lekko owłosione liście, jednak najcenniejszą częścią tego niezwykłego zioła są łuski stanowiące bogate źródło błonnika.
Czytaj więcej
Herbata z hibiskusa – właściwości i działanie. Jak parzyć herbatę z hibiskusa?
Herbata z hibiskusa to smaczny napój pełen cennych właściwości zdrowotnych, po który chętnie sięga wielu Polaków. Jej główny składnik to ketmia szczawiowa (Hibiscus sabdariffa), dzięki której ma intensywnie czerwoną barwę oraz charakterystyczny, nieco cierpki smak.
Czytaj więcej
Dieta makrobiotyczna – czy naprawdę jest dobra?
Dieta makrobiotyczna bazuje na naturalnych składnikach, kładąc szczególny nacisk na pełnoziarniste produkty zbożowe, dużą ilość roślin strączkowych, owoców i warzyw oraz ograniczenie produktów mięsnych. Jej stosowanie korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia, poprawia samopoczucie oraz wykazuje działanie profilaktyczne względem chorób cywilizacyjnych.
Czytaj więcej
Płatki owsiane, ryżowe, jaglane, gryczane czy orkiszowe? Które wybrać i jak przyrządzić?
Płatki zbożowe to doskonały produkt śniadaniowy, a także dodatek wzbogacający smak i wartości odżywcze innych potraw. Obniżają cholesterol, odkwaszają organizm , poprawiają odporność i wzmacniają układ krwionośny.
Czytaj więcej
Naturalne antybiotyki na zimowe przeziębienia i inne dolegliwości
W przypadku większości zimowych infekcji stosowanie antybiotyków jest zupełnie nieuzasadnione a bardziej efektywne i znacznie tańsze może okazać się wykorzystanie naturalnych substancji o podobnych właściwościach.
Czytaj więcej
Mieszanka studencka – poznaj jej zalety
Połączenie rodzynek i różnych odmian orzechów, będących bazą każdej mieszanki studenckiej, to przemyślana i sprawdzona kompozycja, zapewniająca składniki niezbędne zarówno w aktywności fizycznej, jak i umysłowej. Dowiedz się, dlaczego warto uczynić ją stałym elementem zdrowej diety.
Czytaj więcej
Powody dla których pokochasz czarnuszkę
Niepozorne czarne nasionka to prawdziwy arsenał substancji i związków bioaktywnych o udowodnionym działaniu przeciwrakowym, antybakteryjnym, antywirusowym, łagodzącym stany zapalne. Czarnuszka pomoże Ci zwalczyć przeziębienie, wzmocni odporność, poprawi stan skóry oraz złagodzi bóle reumatyczne i dolegliwości związane z chorobami dróg oddechowych.
Czytaj więcej
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło