Blog
Po jakie bezglutenowe produkty warto sięgać?
Rezygnacja z pokarmów zawierających gluten to jedyna skuteczna metoda pozbycia się dolegliwości związanych z nietolerancją tego białka. Ułożenie wartościowego jadłospisu bez pszenicy, żyta oraz ich przetworów jest zadaniem trudnym, ale nie niemożliwym. Po jakie bezglutenowe zamienniki tych zbóż warto sięgnąć?
Czytaj więcej
Dieta zgodna ze strefą klimatyczną – na czym polega?
Oparcie wyżywienia na lokalnych produktach z uwzględnieniem ich sezonowości jest kluczem do zachowania zdrowia według – uważają zwolennicy stosowania diety zgodnej ze strefą klimatyczną w której żyjemy. Jakie są założenia tego podejścia i jak wygląda ono w przypadku naszego kraju?
Czytaj więcej
Soczewica - czerwona, czy zielona?
Soczewica ceniona jest zwłaszcza przez wegetarian, ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, żelaza i wielu innych cennych substancji. Najpopularniejsze odmiany - czerwona oraz zielona - doskonale sprawdzą się także w kuchni „mięsożerców” - jako wartościowe uzupełnienie i urozmaicenie diety.
Czytaj więcej
Dlaczego warto jeść czarny ryż?
Czarny ryż łagodzi alergie oraz stany zapalne, chroni przez zmianami miażdżycowymi i zawałem serca, jak również działa korzystnie na naszą urodę. A poza tym – czarny ryż jest po prostu bardzo smaczny i doskonale prezentuje się na talerzu.
Czytaj więcej
Mądra suplementacja
Suplementacja to słowo bardzo popularne zwłaszcza wśród sportowców, oznaczające uzupełnienie diety w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania substancje, mikroelementy i witaminy, których osoby prowadzące aktywny tryb życia potrzebują znacznie więcej niż „zwykli” ludzie. Wbrew pozorom - nie są one jednak zarezerwowane tylko dla tej grupy.
Czytaj więcej
Trenuj mózg jedząc orzechy włoskie
Aby utrzymać mózg w dobrej formie przez długie lata, należy dostarczać mu regularnie odpowiednich składników usprawniających jego pracę i chroniących przed niekorzystnymi czynnikami. Jednym z najlepszych sposobów na to jest regularne spożywanie orzechów włoskich.
Czytaj więcej
Czym jest dieta bogatoresztkowa i kiedy warto ją stosować?
Kasze i mało przetworzone produkty zbożowe to nie tylko źródło energii i cennych składników odżywczych. Są one także pożywieniem bogatym w błonnik pokarmowy – niezbędny element diety bogatoresztkowej, będącej skuteczną metodą zwalczania długotrwałych zaparć i zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego.
Czytaj więcej
Erytrol – zdrowszy zamiennik cukru, od którego nie przytyjesz
Jest doskonałym zamiennikiem cukru. Jego kaloryczność jest minimalna, indeks glikemiczny bliski zeru. Ma również właściwości hamujące rozwój próchnicy. O jakiej substancji mowa? O erytrolu, który od kilka lat zyskuje w pełni zasłużoną popularność.
Czytaj więcej
5 fatalnych nawyków żywieniowych, które powinniśmy wyeliminować
Wydaje Ci się, że dbasz o jakość spożywanych produktów, unikasz fast-foodów, liczysz kalorie i mimo wszystko miewasz problemy z układem trawienia, wyniki badań nie zachwycają, brak Ci energii a oponka wokół brzucha nadal nie chce zniknąć? Prawdopodobnie popełniasz co najmniej jeden z poważnych błędów żywieniowych opisanych w poniższym tekście.
Czytaj więcej
Karob zamiast kakao? Co przemawia na jego korzyść?
Kakao to bardzo popularny produkt, mający wiele zalet, ale też kilka poważnych wad, z powodu których niewskazany jest w diecie małych dzieci oraz alergików. Bez szkody dla walorów smakowych można go jednak zastąpić mniej popularnym proszkiem chleba swiętojańskiego. Czym jest karob i dlaczego jest lepszy od kakao?
Czytaj więcej
Czy chleb tuczy? Obalamy mity nt. kaloryczności pieczywa.
Rezygnacja to częsta decyzja osób pragnących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Czy chleb rzeczywiście tuczy i nie powinniśmy go jeść na diecie odchudzającej?
Czytaj więcej
Jakie bakalie wybrać do świątecznych wypieków?
Bakalie to nieodłączny składnik świątecznych potraw. Są nie tyko obowiązkowym dodatkiem do wypieków i deserów, ale też źródłem cennych witamin, składników mineralnych i błonnika
Czytaj więcej
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło