Blog
- Zdrowa żywność
- Zdrowie i uroda
- Odchudzanie
- Kuchenne inspiracje
- Przepisy na pieczywo
- Ciekawostki żywieniowe
- Nie przegap!
Niewiele jest zapachów tak przyjemnych dla naszych nosów jak aromat świeżego pieczywa. Wypiekanie własnego chleba jest nie tylko bardzo modne, ale również znacznie łatwiejsze niż mogłoby się wydawać.
Błonnik pokarmowy powinien stanowić integralną część naszej diety. Wiele osób lekceważy lub zapomina o jego obecności. Zbyt mała ilość błonnika może powodować wiele dolegliwości zdrowotnych, także tych związanych z układem trawiennym. Dlaczego błonnik jest tak ważny i gdzie go szukać? Wyjaśniamy.
Inulina w ostatnim czasie zyskała olbrzymią popularność. I nie bez przyczyny. Nie dość, że ma szeroki wachlarz działań prozdrowotnych, to na dodatek można ją stosować w kuchni nie tylko jako słodzik.
Oleje to niezastąpiony element w każdym domu, bez którego ciężko wyobrazić sobie pracę w kuchni. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i dobrze wiedzieć, które i dlaczego warto stosować.
Termin „superfoods” kojarzy się wielu osobom z pożywieniem pochodzącym z egzotycznych i dalekich krajów. Jak się jednak okazuje – rodzime odpowiedniki stanowią świetną alternatywę.
Pszenica to obecnie najpopularniejsze z uprawianych zbóż. Jest dzięki temu również najbardziej przetworzonym, a przez to odstającym od tego samego zboża sprzed kilkudziesięciu lat. Warto zastanowić się nad zastąpieniem mąki pszenicznej zdrowszą alternatywą.
Oleje kokosowe są jednymi z najlepszych dostępnych źródeł tłuszczy. Dzięki swoim właściwościom wpływają pozytywnie na zdrowie i są bardzo przydatnym dodatkiem w każdej kuchni.
Wodorowęglan sodu czyli popularna soda oczyszczona jest obecna praktycznie w każdym domu. Ze względu na swoje właściwości wykorzystywana jest przy różnych okazjach. Poniżej zebraliśmy najpopularniejsze zastosowania tego uniwersalnego środka.
Kwas l-askorbinowy czyli popularna witamina C to związek odgrywający bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Dodatkowo ma też inne zastosowania, które pozwolą wykorzystać ją nie tylko do utrzymania dobrego stanu zdrowia.
Sól Epsom zdobywa w ostatnim czasie olbrzymią popularność. Kojarzona jest głównie z zabiegami kosmetycznymi, ale stosować można ją również w innych przypadkach.
Płatki drożdżowe wielu osobom mogą kojarzyć się ze składnikiem niezbędnym do wyrobu pieczywa czy chociażby piwa. Nic bardziej mylnego, bo w tym przypadku mamy do czynienia z czymś zupełnie innym. Jakie są zatem najważniejsze właściwości i zastosowania tego dodatku spożywczego.
Cukier jak powszechnie wiadomo nie powinien być używany w nadmiarze. Wiele osób nie wyobraża sobie jednak np. picia herbaty bez łyżeczki cukru. Czy jest zdrowa alternatywa dla “białej śmierci”?