Blog

Blog

Dieta zgodna ze strefą klimatyczną – na czym polega?
Oparcie wyżywienia na lokalnych produktach z uwzględnieniem ich sezonowości jest kluczem do zachowania zdrowia według – uważają zwolennicy stosowania diety zgodnej ze strefą klimatyczną w której żyjemy. Jakie są założenia tego podejścia i jak wygląda ono w przypadku naszego kraju?
Czytaj więcej
Soczewica - czerwona, czy zielona?
Soczewica ceniona jest zwłaszcza przez wegetarian, ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, żelaza i wielu innych cennych substancji. Najpopularniejsze odmiany - czerwona oraz zielona - doskonale sprawdzą się także w kuchni „mięsożerców” - jako wartościowe uzupełnienie i urozmaicenie diety.
Czytaj więcej
Dlaczego warto jeść czarny ryż?
Czarny ryż łagodzi alergie oraz stany zapalne, chroni przez zmianami miażdżycowymi i zawałem serca, jak również działa korzystnie na naszą urodę. A poza tym – czarny ryż jest po prostu bardzo smaczny i doskonale prezentuje się na talerzu.
Czytaj więcej
Trenuj mózg jedząc orzechy włoskie
Aby utrzymać mózg w dobrej formie przez długie lata, należy dostarczać mu regularnie odpowiednich składników usprawniających jego pracę i chroniących przed niekorzystnymi czynnikami. Jednym z najlepszych sposobów na to jest regularne spożywanie orzechów włoskich.
Czytaj więcej
5 fatalnych nawyków żywieniowych, które powinniśmy wyeliminować
Wydaje Ci się, że dbasz o jakość spożywanych produktów, unikasz fast-foodów, liczysz kalorie i mimo wszystko miewasz problemy z układem trawienia, wyniki badań nie zachwycają, brak Ci energii a oponka wokół brzucha nadal nie chce zniknąć? Prawdopodobnie popełniasz co najmniej jeden z poważnych błędów żywieniowych opisanych w poniższym tekście.
Czytaj więcej
Karob zamiast kakao? Co przemawia na jego korzyść?
Kakao to bardzo popularny produkt, mający wiele zalet, ale też kilka poważnych wad, z powodu których niewskazany jest w diecie małych dzieci oraz alergików. Bez szkody dla walorów smakowych można go jednak zastąpić mniej popularnym proszkiem chleba swiętojańskiego. Czym jest karob i dlaczego jest lepszy od kakao?
Czytaj więcej
Czy chleb tuczy? Obalamy mity nt. kaloryczności pieczywa.
Rezygnacja to częsta decyzja osób pragnących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Czy chleb rzeczywiście tuczy i nie powinniśmy go jeść na diecie odchudzającej?
Czytaj więcej
Śliwki Suszone - Właściwości Zdrowotne i Składniki Odżywcze
Suszone śliwki to owoce o niezwykłych właściwościach. Tani i łatwo dostępny „superfood”. Regulują pracę układu pokarmowego, pomagają zapobiegać otyłości i osteoporozie. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów i polifenoli chronią komórki przed nowotworami i spowalniają procesy starzenia.
Czytaj więcej
Naturalnie i zdrowo na Spitsbergenie cz. II
Uczestnicy wyprawy badawczej na Spitsbergen przez dwa miesiące żywili się produktami marki Naturalnie Zdrowe.
Czytaj więcej
Naturalnie i zdrowo na Spitsbergenie cz. I
Naukowcy z Torunia spędzili dwa miesiące na Spitsbergenie, żywiąc się produktami dostarczonymi przez firmę Naturalnie Zdrowe
Czytaj więcej
Food miles, czyli dlaczego warto kupować lokalne produkty
Termin food miles odnosi się do odległości, jaką musi pokonać żywność od miejsca produkcji do końcowego nabywcy. Jest to jeden z istotnych czynników, wpływających zarówno na jej jakość, wartości odżywcze, jak i stan środowiska naturalnego.
Czytaj więcej
Acerola - naturalny sposób na  poprawę odporności i urody
Zwiększa odporność, stymuluje produkcję kolagenu w skórze, wzmacnia zęby i dziąsła a nawet przyśpiesza gojenie ran. O jakiej substancji mowa? Oczywiście o witaminie C, której nieocenionym źródłem są owoce aceroli.
Czytaj więcej
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło