Blog
- Zdrowa żywność
- Zdrowie i uroda
- Odchudzanie
- Kuchenne inspiracje
- Przepisy na pieczywo
- Ciekawostki żywieniowe
- Nie przegap!
Oparcie wyżywienia na lokalnych produktach z uwzględnieniem ich sezonowości jest kluczem do zachowania zdrowia według – uważają zwolennicy stosowania diety zgodnej ze strefą klimatyczną w której żyjemy. Jakie są założenia tego podejścia i jak wygląda ono w przypadku naszego kraju?
Soczewica ceniona jest zwłaszcza przez wegetarian, ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, żelaza i wielu innych cennych substancji. Najpopularniejsze odmiany - czerwona oraz zielona - doskonale sprawdzą się także w kuchni „mięsożerców” - jako wartościowe uzupełnienie i urozmaicenie diety.
Czarny ryż łagodzi alergie oraz stany zapalne, chroni przez zmianami miażdżycowymi i zawałem serca, jak również działa korzystnie na naszą urodę. A poza tym – czarny ryż jest po prostu bardzo smaczny i doskonale prezentuje się na talerzu.
Aby utrzymać mózg w dobrej formie przez długie lata, należy dostarczać mu regularnie odpowiednich składników usprawniających jego pracę i chroniących przed niekorzystnymi czynnikami. Jednym z najlepszych sposobów na to jest regularne spożywanie orzechów włoskich.
Wydaje Ci się, że dbasz o jakość spożywanych produktów, unikasz fast-foodów, liczysz kalorie i mimo wszystko miewasz problemy z układem trawienia, wyniki badań nie zachwycają, brak Ci energii a oponka wokół brzucha nadal nie chce zniknąć? Prawdopodobnie popełniasz co najmniej jeden z poważnych błędów żywieniowych opisanych w poniższym tekście.
Kakao to bardzo popularny produkt, mający wiele zalet, ale też kilka poważnych wad, z powodu których niewskazany jest w diecie małych dzieci oraz alergików. Bez szkody dla walorów smakowych można go jednak zastąpić mniej popularnym proszkiem chleba swiętojańskiego. Czym jest karob i dlaczego jest lepszy od kakao?
Rezygnacja to częsta decyzja osób pragnących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Czy chleb rzeczywiście tuczy i nie powinniśmy go jeść na diecie odchudzającej?
Suszone śliwki to owoce o niezwykłych właściwościach. Tani i łatwo dostępny „superfood”. Regulują pracę układu pokarmowego, pomagają zapobiegać otyłości i osteoporozie. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów i polifenoli chronią komórki przed nowotworami i spowalniają procesy starzenia.
Uczestnicy wyprawy badawczej na Spitsbergen przez dwa miesiące żywili się produktami marki Naturalnie Zdrowe.
Naukowcy z Torunia spędzili dwa miesiące na Spitsbergenie, żywiąc się produktami dostarczonymi przez firmę Naturalnie Zdrowe
Termin food miles odnosi się do odległości, jaką musi pokonać żywność od miejsca produkcji do końcowego nabywcy. Jest to jeden z istotnych czynników, wpływających zarówno na jej jakość, wartości odżywcze, jak i stan środowiska naturalnego.
Zwiększa odporność, stymuluje produkcję kolagenu w skórze, wzmacnia zęby i dziąsła a nawet przyśpiesza gojenie ran. O jakiej substancji mowa? Oczywiście o witaminie C, której nieocenionym źródłem są owoce aceroli.