Blog
- Zdrowa żywność
- Zdrowie i uroda
- Odchudzanie
- Kuchenne inspiracje
- Przepisy na pieczywo
- Ciekawostki żywieniowe
- Nie przegap!
Dieta makrobiotyczna bazuje na naturalnych składnikach, kładąc szczególny nacisk na pełnoziarniste produkty zbożowe, dużą ilość roślin strączkowych, owoców i warzyw oraz ograniczenie produktów mięsnych. Jej stosowanie korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia, poprawia samopoczucie oraz wykazuje działanie profilaktyczne względem chorób cywilizacyjnych.
Płatki owsiane, ryżowe, jaglane, gryczane czy orkiszowe? Które wybrać i jak przyrządzić?
Ciekawostki żywieniowe
Płatki zbożowe to doskonały produkt śniadaniowy, a także dodatek wzbogacający smak i wartości odżywcze innych potraw. Obniżają cholesterol, odkwaszają organizm , poprawiają odporność i wzmacniają układ krwionośny.
W przypadku większości zimowych infekcji stosowanie antybiotyków jest zupełnie nieuzasadnione a bardziej efektywne i znacznie tańsze może okazać się wykorzystanie naturalnych substancji o podobnych właściwościach.
Połączenie rodzynek i różnych odmian orzechów, będących bazą każdej mieszanki studenckiej, to przemyślana i sprawdzona kompozycja, zapewniająca składniki niezbędne zarówno w aktywności fizycznej, jak i umysłowej. Dowiedz się, dlaczego warto uczynić ją stałym elementem zdrowej diety.
Niepozorne czarne nasionka to prawdziwy arsenał substancji i związków bioaktywnych o udowodnionym działaniu przeciwrakowym, antybakteryjnym, antywirusowym, łagodzącym stany zapalne. Czarnuszka pomoże Ci zwalczyć przeziębienie, wzmocni odporność, poprawi stan skóry oraz złagodzi bóle reumatyczne i dolegliwości związane z chorobami dróg oddechowych.
Rezygnacja z pokarmów zawierających gluten to jedyna skuteczna metoda pozbycia się dolegliwości związanych z nietolerancją tego białka. Ułożenie wartościowego jadłospisu bez pszenicy, żyta oraz ich przetworów jest zadaniem trudnym, ale nie niemożliwym. Po jakie bezglutenowe zamienniki tych zbóż warto sięgnąć?
Oparcie wyżywienia na lokalnych produktach z uwzględnieniem ich sezonowości jest kluczem do zachowania zdrowia według – uważają zwolennicy stosowania diety zgodnej ze strefą klimatyczną w której żyjemy. Jakie są założenia tego podejścia i jak wygląda ono w przypadku naszego kraju?
Soczewica ceniona jest zwłaszcza przez wegetarian, ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, żelaza i wielu innych cennych substancji. Najpopularniejsze odmiany - czerwona oraz zielona - doskonale sprawdzą się także w kuchni „mięsożerców” - jako wartościowe uzupełnienie i urozmaicenie diety.
Czarny ryż łagodzi alergie oraz stany zapalne, chroni przez zmianami miażdżycowymi i zawałem serca, jak również działa korzystnie na naszą urodę. A poza tym – czarny ryż jest po prostu bardzo smaczny i doskonale prezentuje się na talerzu.
Suplementacja to słowo bardzo popularne zwłaszcza wśród sportowców, oznaczające uzupełnienie diety w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania substancje, mikroelementy i witaminy, których osoby prowadzące aktywny tryb życia potrzebują znacznie więcej niż „zwykli” ludzie. Wbrew pozorom - nie są one jednak zarezerwowane tylko dla tej grupy.
Aby utrzymać mózg w dobrej formie przez długie lata, należy dostarczać mu regularnie odpowiednich składników usprawniających jego pracę i chroniących przed niekorzystnymi czynnikami. Jednym z najlepszych sposobów na to jest regularne spożywanie orzechów włoskich.
Kasze i mało przetworzone produkty zbożowe to nie tylko źródło energii i cennych składników odżywczych. Są one także pożywieniem bogatym w błonnik pokarmowy – niezbędny element diety bogatoresztkowej, będącej skuteczną metodą zwalczania długotrwałych zaparć i zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego.