Blog
- Zdrowa żywność
- Zdrowie i uroda
- Odchudzanie
- Kuchenne inspiracje
- Przepisy na pieczywo
- Ciekawostki żywieniowe
- Nie przegap!
Jest doskonałym zamiennikiem cukru. Jego kaloryczność jest minimalna, indeks glikemiczny bliski zeru. Ma również właściwości hamujące rozwój próchnicy. O jakiej substancji mowa? O erytrolu, który od kilka lat zyskuje w pełni zasłużoną popularność.
Wydaje Ci się, że dbasz o jakość spożywanych produktów, unikasz fast-foodów, liczysz kalorie i mimo wszystko miewasz problemy z układem trawienia, wyniki badań nie zachwycają, brak Ci energii a oponka wokół brzucha nadal nie chce zniknąć? Prawdopodobnie popełniasz co najmniej jeden z poważnych błędów żywieniowych opisanych w poniższym tekście.
Kakao to bardzo popularny produkt, mający wiele zalet, ale też kilka poważnych wad, z powodu których niewskazany jest w diecie małych dzieci oraz alergików. Bez szkody dla walorów smakowych można go jednak zastąpić mniej popularnym proszkiem chleba swiętojańskiego. Czym jest karob i dlaczego jest lepszy od kakao?
Rezygnacja to częsta decyzja osób pragnących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Czy chleb rzeczywiście tuczy i nie powinniśmy go jeść na diecie odchudzającej?
Bakalie to nieodłączny składnik świątecznych potraw. Są nie tyko obowiązkowym dodatkiem do wypieków i deserów, ale też źródłem cennych witamin, składników mineralnych i błonnika
Suszone śliwki to owoce o niezwykłych właściwościach. Tani i łatwo dostępny „superfood”. Regulują pracę układu pokarmowego, pomagają zapobiegać otyłości i osteoporozie. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów i polifenoli chronią komórki przed nowotworami i spowalniają procesy starzenia.
Uczestnicy wyprawy badawczej na Spitsbergen przez dwa miesiące żywili się produktami marki Naturalnie Zdrowe.
Produkty typu light reklamowane są jako zdrowe, o obniżonej kaloryczności a ich jedzenie jako prosty sposób na uzyskanie doskonałej sylwetki. Okazuje się jednak, że ich właściwości prozdrowotne bardzo często są przereklamowane. Jak jest naprawdę?
Naukowcy z Torunia spędzili dwa miesiące na Spitsbergenie, żywiąc się produktami dostarczonymi przez firmę Naturalnie Zdrowe
Wartą rozważenia, zdrowszą alternatywą dla ciastek i batoników są suszone banany.
Na nasze zwyczaje żywieniowe wpływ mają nie tylko osobiste upodobanie, ale też rozwój technologii, podróże oraz globalne mody i trendy.
Pożywne i zdrowe śniadanie dodaje energii, pobudza mózg do pracy i ułatwia koncentrację. Dobrym pomysłem na poranny posiłek jest musli z dodatkiem jagód goji i nasion chia lub płatków kokosowych.