Blog

Blog

Soda oczyszczona - właściwości i zastosowanie
Wodorowęglan sodu, czyli popularna soda oczyszczona jest obecna w wielu gospodarstwach domowych. Wszystko za sprawą jej uniwersalności - sposobów na jej użycie jest mnóstwo, a niektóre mogą wręcz zaskakiwać. Poniżej zebraliśmy najpopularniejsze zastosowania tego uniwersalnego środka.
Czytaj więcej
Bułki z mąki migdałowej keto
Mąka migdałowa to jedna z mąk, która stanowi zamiennik mąk zbożowych dla wszystkich osób na dietach keto. Wysoka zawartość tłuszczu, białka i błonnika znakomicie sprawdza się jako materiał do wypieków we wszystkich dietach typu low-carb. Nasz przepis to prosta i szybka metoda na pyszne keto bułki.
Czytaj więcej
Keto chleb z siemienia lnianego
Siemię lniane często wykorzystywane jest jako dodatek do wypieków. Najczęściej ziarna miesza się razem z ciastem lub stosuje w formie posypki. Można jednak użyć siemienia również jako zamiennika mąki i upiec w ten sposób chleb ketogeniczny, bogaty w tłuszcze, białko i błonnik.
Czytaj więcej
Keto chleb z mąki kokosowej
Tradycyjne pieczywo to jedna z rzeczy, której nie uświadczymy w diecie ketogenicznej. Na szczęście miłośnicy kanapek nie są na straconej pozycji. Wystarczy, że sięgną po chleb spełniający założenia diety keto. Takim pieczywem jest chleb z mąki kokosowej. Sprawdźmy jak go przyrządzić.
Czytaj więcej
Wegański parmezan z nerkowców
Sery to jedne z produktów zakazanych w diecie wegańskiej. Dla wielu osób jest to jednak ważny dodatek do wielu potraw i dlatego szukają zamiennika, który pozwoli zastąpić ser sypany na zapiekanki, makarony, zupy i gulasze. Często jako alternatywy używa się orzechów nerkowca, ale są też inne sposoby.
Czytaj więcej
Agar -  wegański zamiennik żelatyny. Czy jest zdrowy?
Agar to drugi obok pektyny roślinny zamiennik żelatyny. Pozyskiwany z krasnorostów proszek jest idealną alternatywą dla wegetarian, a ponadto zawiera w sobie sporo błonnika wpływającego pozytywnie na procesy trawienne. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Czytaj więcej
Maltitol - co to jest, właściwości i zastosowanie
Maltitol to kolejny obok ksylitolu i erytrolu, naturalny słodzik będący zdrowszą alternatywą dla białego cukru. W porównaniu z "białą śmiercią" zawiera dwa razy mniej kalorii i nie powoduje wyrzutu insuliny dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu. Jakie inne zalety ma maltitol? Przekonajmy się.
Czytaj więcej
Cynamon cejloński - dlaczego warto go stosować
Cynamon cejloński był dobrze znany już w starożytnym Egipcie i Grecji. Przyprawa od zawsze ceniona była za swój smak, ale też właściwości prozdrowotne. Skuteczny przy dolegliwościach trawiennych, a także jako wsparcie odporności w okresach wzmożonych infekcji i w przypadku uciążliwego kaszlu. Co jeszcze kryją w sobie rude laski kory cynamonowca?
Czytaj więcej
Czarnuszka - niezastąpiona na alergię i astmę
Czarnuszka od tysięcy lat używana jest nie tylko jako wszechstronna przyprawa, ale też roślina lecznicza o szerokim zastosowaniu. Skutecznie wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy, ale szczególnie dobrze sprawdza się jako remedium na objawy alergii i astmę. Jakie inne zalety kryją w sobie małe, czarne ziarenka?
Czytaj więcej
Glinka bentonitowa - właściwości i zastosowanie
Glinka bentonitowa może być znana wielu miłośnikom kotów jako składnik żwirku dla ich pupili. Zastosowań bentonitu jest jednak znacznie więcej i dotyczy to zarówno wykorzystania zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Unikalne właściwości i bogaty skład to nie wszystko. Czym jeszcze odznacza się glinka bentonitowa? Sprawdźmy.
Czytaj więcej
Kasza gryczana niepalona, czy palona – właściwości
Kasza gryczana, czyli łuskane ziarna gryki zwyczajnej to jedna z najpopularniejszych odmian goszcząca na naszych stołach. Dostępna w wersji niepalonej i prażonej, świetnie komponuje się z wieloma daniami, szczególnie w towarzystwie mięs. Ma przy tym bogaty skład. Czym się cechuje, jakie ma zalety i co odróżnia wersję paloną od niepalonej? Przekonajmy się.
Czytaj więcej
Drożdże świeże, czy instant
Drożdże obok zakwasu są elementem niezbędnym do wypieku chleba - sprawiają, że ciasto wyrasta. Prócz drożdży świeżych, czyli tradycyjnych w sklepach można spotkać również drożdże suche. Czym charakteryzują się oba warianty i który warto wybrać?
Czytaj więcej
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło