Blog
- Zdrowa żywność
- Zdrowie i uroda
- Odchudzanie
- Kuchenne inspiracje
- Przepisy na pieczywo
- Ciekawostki żywieniowe
- Nie przegap!
Drożdże obok zakwasu są elementem niezbędnym do wypieku chleba - sprawiają, że ciasto wyrasta. Prócz drożdży świeżych, czyli tradycyjnych w sklepach można spotkać również drożdże suche. Czym charakteryzują się oba warianty i który warto wybrać?
Chociaż mogłoby się wydawać, że słodkie rodzynki nie mogą mieć nic wspólnego z odchudzaniem to jest wręcz odwrotnie - te suszone owoce mogą nie tylko okazać się pomocne podczas redukowania wagi, ale dbają też o zdrowe zęby i podnoszą odporność. I to nie wszystkie z ich licznych zalet.
Chleb proteinowy to pieczywo stworzone do odchudzania. Pozwala na znaczące obcięcie dziennej dawki spożywanych węglowodanów bez konieczności odmawiania sobie ulubionych kanapek. Zbyt piękne by było prawdziwe? Okazuje się, że jest to możliwe. Co jeszcze kryje w sobie chleb białkowy?
O zakwaszeniu organizmu wiele osób słyszało, ale mało kto wie, co ono dokładnie oznacza. Tymczasem nieświadomie możemy nie dostarczać odpowiedniej ilości produktów alkalicznych, co może prowadzić do poważnych konsekwencji. Czym są te produkty i dlaczego są niezbędne w naszej diecie?
Nie licząc diabetyków, indeks glikemiczny jest dla większości osób pojęciem dość tajemniczym. Jest to jednak istotna cecha dużej części produktów spożywczych, dlatego warto wiedzieć, co i dlaczego warto jeść, a czego unikać w codziennej diecie.
Według starych wierzeń czosnek niedźwiedzi był zjadany przez niedźwiedzie zaraz po przebudzeniu ze snu zimowego. Dzisiaj wiemy już, że nie tylko smakiem, ale i właściwościami jest porównywalny z czosnkiem pospolitym, a nawet go przewyższa. Ma również inne właściwości. Sprawdźmy jakie.
Węgiel aktywny jest znany od starożytności i do dzisiaj uznawany za skuteczny środek przeciw biegunkom. Jego wyjątkowe właściwości pozwalają zniwelować działanie toksyn i zatruć, a w dodatku jest to środek w pełni naturalny i do tego niedrogi. Czy ma jeszcze inne zalety?
Herbata matcha to prawdopodobnie najzdrowsza herbata świata. Wyjątkowy sposób uprawy i parzenia odzwierciedla jej niesamowite właściwości prozdrowotne - matcha to moc antyoksydantów, minerałów i witamin. Pochodząca z Dalekiego Wschodu błyskawicznie zdobywa popularność na całym świecie. Sprawdźmy dlaczego.
Ryż jaśminowy uchodzi za najdelikatniejszą odmianę ryżu. Ma przyjemny smak i aromat, a do tego zawiera dużo wartości odżywczych. Jako produkt niskoprzetworzony, jest doskonałą alternatywą dla najpopularniejszego ryżu białego i świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich.
Kakao naturalne to bogate źródło witamin, minerałów i związków prozdrowotnych. Jako produkt nieprzetworzony, nie ma nic wspólnego z popularnymi napojami czekoladowymi z którymi często jest mylony. Bez względu na to czy łączymy je z mlekiem, czy napojem roślinnym - czy warto spożywać kakao codziennie?
Cukier trzcinowy uchodzi za lepszy, zdrowszy zamiennik cukru białego. Nieraz mylony z cukrem brązowym, jest od niego mniej przetworzony. Różni się też delikatnie smakiem i świetnie sprawdza się w cukiernictwie. Czy rzeczywiście warto wybierać go zamiast tradycyjnego cukru?
Białko z konopi to jedno z nielicznych źródeł pełnowartościowego białka roślinnego. Często mylone z konopiami indyjskimi, nie ma działania psychoaktywnego. Jest za to bogatym źródłem zdrowych tłuszczy i błonnika. Czy faktycznie zasługuje na miano superfood?