Blog
- Zdrowa żywność
- Zdrowie i uroda
- Odchudzanie
- Kuchenne inspiracje
- Przepisy na pieczywo
- Ciekawostki żywieniowe
- Nie przegap!
Siemię lniane to jedno z najpopularniejszych superfoods. Prócz oczywistych i powszechnie znanych zalet, ma jednak kilka ukrytych asów w rękawie.
Kwasek cytrynowy, czyli popularny dodatek do żywności znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji wykorzystania go w domu.
Czy da się zrobić śniadanie w 3 minuty, które jednocześnie będzie pełnowartościowym posiłkiem i zapewni odpowiednią dawkę energii na długi czas? Tak, jeśli tylko sięgniemy po płatki jaglane.
Jeśli zadalibyśmy pytanie o najbardziej popularną roślinę leczniczą, to jest duża szansa, że na pierwszym miejscu pojawiłby się czosnek. Jest on tak dobrze znany i powszechnie stosowany przy wszelkiego rodzaju infekcjach.
Pasta tahini to popularny produkt kojarzony szczególnie z Bliskim Wschodem. Czym jest i jak możemy ją wykorzystać?
Kozieradka to roślina lecznicza i zioło wywodzące się z południa Europy, a obecnie spotykane również w Polsce. Jakie ma właściwości i kiedy możemy użyć jej w kuchni?
Mąka gryczana zdobywa w ostatnim czasie dużą popularność. Jak możemy wykorzystać ją w kuchni i w jakich przepisach sprawdzi się najlepiej?
Erytrytol to jeden ze zdrowych zamienników cukru, czyli tzw. naturalny słodzik. Czym jest i czy faktycznie warto zastąpić nim tradycyjny cukier?
Mąka ryżowa, choć stosunkowo jeszcze mało popularna jest świetnym zamiennikiem lub uzupełnieniem innych rodzajów mąk. Sprawdź, jak można wykorzystać ją w swojej kuchni.
Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych i najbardziej popularnych odmian. Są też chętnie wykorzystywane w wielu przepisach. Sprawdź nasze propozycje dań i deserów!
Czystek w ostatnim czasie cieszy się olbrzymią popularnością. Uważany jest za zioło lecznicze pomagające na wiele dolegliwości. Czy faktycznie tak jest?
Figi w naszym kraju kojarzy się głównie z suszonymi owocami. Od jakiegoś czasu coraz częściej można jest dostać świeże w sklepach. Czemu warto spożywać te południowe owoce?