KAROB

karob

KAROB

Bezpłatna dostawa już od 199zł

9,30 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Karob

Wartości odżywcze w 100 g produktu

  • Wartość energetyczna 930 kJ / 280 kcal

  • Tłuszcz 0,65 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,29 g

  • Węglowodany 42 g w tym cukry 40 g

  • Błonnik 44 g

  • Białko 4,64 g

  • Sól 0,05 g

Puder karobowy, zwany również mączką karobową, to doskonały zamiennik kakao. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku osób cierpiących na alergię lub szukających zdrowszych i bardziej dietetycznych zamienników codziennie używanych półproduktów. Czym właściwie jest karob i dlaczego warto go spróbować?

Karob - co to jest?

Karob to zdrowy zamiennik czekolady. Wbrew pozorom, nie jest to najnowsze odkrycie, bo karob, czyli mączka otrzymana z owoców szarańczyna strąkowego, jest znana i stosowana już od 4000 lat! Powszechnie korzystano z niego na przykład w starożytnej Grecji, gdzie był ceniony nie tylko ze względu na swój smak, lecz również właściwości.

Według przekazów to właśnie karob miał być spożywany przez św. Jana i stąd też prawdopodobnie pochodzi jedna z nazw karobu - mączka chleba świętojańskiego. Karob do dzisiaj jest produktem niezwykle popularnym w krajach basenu Morza Śródziemnego.

Jakimi właściwościami cechuje się karob? Przede wszystkim zawiera w sobie dwa razy więcej magnezu niż kakao (zwłaszcza powszechnie stosowane odtłuszczone i przetworzone). Poza tym w karobie znajdziemy też witaminę A, witaminy z grupy B oraz minerały.

Oprócz magnezu karob ma też sporo miedzi, wapnia, manganu, potasu i selenu. Mączka karobowa to także doskonałe źródło pektyn i błonnika. Pod względem makroskładników karob to w zdecydowanej większości węglowodany, ale jest też trochę białka. Co ciekawe, karob występuje w przemyśle spożywczym pod symbolem E410 – jako naturalny zagęstnik i emulgator. Najczęściej spotykany jest w składach lodów i sosów.

Zastosowanie karobu

Jak stosować karob do picia? To bardzo proste. Możemy wykorzystać go wszędzie tam, gdzie normalnie sięgnęlibyśmy po kakao! To oznacza, że karob doskonale sprawdzi się jako rozgrzewający napój. Wystarczy wymieszać karob z ciepłym mlekiem, zwierzęcym lub roślinnym, i gotowe! Karob będzie też doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju koktajli, shaków, owsianek czy batoników proteinowych – wszędzie tam, gdzie chcemy dodać do smaku słodko-czekoladowego aromatu. Ciekawy pomysł na wykorzystanie karobu to również domowy krem typu nutella składający się z banana, avocado i karobu – prosty i zdrowy zamiennik bez zbędnej chemii.

Jaki smak ma karob?

Karob ma naturalnie słodki smak, co sprawia, że jego stosowanie nie wymaga dodatku cukru. Jego smak bywa określany jako delikatnie czekoladowy o karmelowym posmaku. Smakiem przypomina kakao. W odróżnieniu od kakao, karob nie wymaga dosładzania.

Karob cechuje także charakterystyczny czekoladowy zapach. Ma do tego brązową barwę i w postaci proszku świetnie sprawdza się jako zamiennik czekolady w sproszkowanej postaci.

Karob – właściwości

Pozytywne właściwości karobu znacznie wykraczają poza jego przyjemny smak. Ze względu na zawartość błonnika i pektyn, karob świetnie wpływa na pracę układu trawiennego i skraca czas trwania biegunki w momencie jej wystąpienia. Dostarcza przy tym tracone wtedy składniki odżywcze i minerały. Ten naturalny produkt jest także cennym źródłem antyoksydantów w postaci licznych polifenoli, wzmacnia odporność organizmu i zmniejsza ryzyko pojawienia się zmian nowotworowych. Wysoka zawartość witaminy A i witamin z grupy B sprawia, że korzystnie wpływa na kondycję włosów i paznokci, a także poprawia wygląd cery.

Karob jako zamiennik kakao

Karob nie zawiera kofeiny - będzie świetną alternatywą kakao dla ludzi, u których powoduje alergie. Mączka chleba świętojańskiego nie zawiera kwasu szczawiowego i glutenu - bez problemu spożywać karob mogą osoby chorujące na celiakię czy nietolerancję glutenu. Może być również stosowany na diecie wegańskiej.

Gdzie kupić mączkę chleba świętojańskiego?

Karob nie jest w Polsce bardzo popularnym produktem - znalezienie go w zwykłych sklepach spożywczych może być problemem. Sprzedawany jest on przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością. Znajdziesz go zarówno w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością, jak i sklepach internetowych.

Przy wyborze odpowiedniego sklepu ze zdrową żywnością warto kierować się jego opiniami i jakością prezentowanych przez niego produktów - zawsze wybieraj czysty karob bez żadnych dodatków, aby w pełni móc wykorzystać jego bogate wartości odżywcze. Właśnie taki karob sprzedawany jest w sklepie Naturalnie Zdrowie - gorąco zachęcamy do zakupu sprowadzanego z Algierii karobu najwyższej jakości.

Skład:

karob (mączka chleba świętojańskiego) proszek 100% bez dodatków i konserwantów

Kraj pochodzenia:

Algieria

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko

karob zalety

E240

Specyficzne kody

ean13
5902721171104
Ocena 

Zamiennik kakao

Niby ma zastępować kakao, ale oczywiście smak nie jest identyczny :) Mimo wszystko polecam, ciekawa alternatywa

  • 2 z 2 osób uznało tą opinię za przydatną.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło