Drożdże piekarskie suche - chleby, ciasta, pizze
Drożdże instant to naturalne drożdże powodujące wyrastanie i spulchnianie wypieków, więc doskonale sprawdzi się w każdej kuchni. Dzięki różnorodnym możliwościom jego zastosowania ciasta drożdżowe, aromatyczne chleby i chlebki, bułki, ciasta ciężkie i wiele innych wypieków od wielu lat goszczą na naszych stołach. Historia stosowania produktu w celach spożywczych sięga starożytności, kiedy to efekt fermentacji uzyskiwano za pomocą drożdży zawartych w skórkach winogron. Stąd też początkowo ich głównym przeznaczeniem była produkcja alkoholi. Dopiero z czasem znalazły zastosowanie w piekarnictwie, gdzie produkt jest obecny do dnia dzisiejszego w zmienionej formie.
Drożdże piekarskie suche – właściwości
Drożdże instant są znacznie mocniejsze niż drożdże świeże, gdyż już niewielka ilość wystarczy, aby spulchnić ciasto. 7-9 g drożdży instant odpowiada 25 g świeżych, to porcja na 1 kg mąki) To oznacza, że nawet małe opakowanie 100 g drożdży wystarczy na wypiek około 25 bochenków z naszych mieszanek chlebowych. Dodatkowo stabilność i moc drożdży suszonych instant pozwala przyspieszyć proces fermentacji, dzięki czemu do momentu wyrośnięcia ciasta nie minie dużo czasu.
Warto w szczególności podkreślić, że drożdże instant nie różnią się w działaniu od świeżych drożdży. Oba produkty dadzą finalnie podobny efekt, ale termin zdatności drożdży świeżych jest zdecydowanie krótszy niż suchych drożdży.
Co więcej, w przeciwieństwie do drożdży świeżych, drożdże suszone instant nie wymagają sporządzania rozczynu.
Suszone drożdże piekarskie – zastosowanie
Suche drożdże piekarskie to produkt, który idealnie sprawdzi się do wypieku chleba, bułek, pizzy i wszystkich rodzajów ciast drożdżowych. W przeciwieństwie do świeżych drożdży tradycyjnych nie wymagają sporządzenia rozczynu z dodatkiem ciepłej wody lub mleka.
Drożdże instant są szczególnie polecane do:
- wypieku domowego pieczywa (chleba, bułek, chałek)
- pieczenia ciast
- pieczenia pizzy
- pieczenia wypieków słodkich.
Dzięki zastosowaniu specjalnej technologii suszenia, drożdże zachowują pełne właściwości spulchniające nawet przy dłuższym przechowywaniu. Dzięki temu nie trzeba mieć zapasu drożdży w lodówce. Należy jednak pamiętać, że po otwarciu drożdże suszone instant wymagają przechowywania w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie traciły swoich właściwości. Polecamy zapakowanie produktu w worek strunowy lub folię spożywczą, które ułatwią utrzymanie odpowiednich warunków jego przechowywania.
Domowy chleb
Drożdże suszone instant w naszym sklepie to produkt, który może stanowić składową wypieku domowego chleba, a w oferowanych wielkościach stanowią także ekonomiczne rozwiązanie dla branży spożywczej i wytwórców pieczywa.
Skład:
drożdże suche, E491
Informacja o alergenach: W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, soję, gorczycę, orzeszki ziemne, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Przechowywać w suchym miejscu, szczelnie zamknięte, w niskiej temperaturze. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Kraj pochodzenia znajduje się na etykiecie lub opakowaniu.
Producent: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.