SŁÓD DO WYPIEKU JĘCZMIENNY NATURALNY 500 g Powiększ

SŁÓD DO WYPIEKU JĘCZMIENNY NATURALNY 500 g



Bezpłatna dostawa już od 249 zł!

17,90 zł

Słód jęczmienny to produkt całkowicie naturalny dzięki czemu idealnie sprawdza się jako składnik zdrowego domowego chleba, choć znacznie częściej stanowi komponent wykorzystywany w przemyśle alkoholowym. Żmudny proces jego wytworzenia sprawia, że jest dostępny wyłącznie w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.

Jak powstaje słód?

Słód jęczmienny jest pozyskiwany w toku złożonego procesu słodowania ziaren jęczmienia. Jego fazą początkową jest namaczanie oczyszczonych ziaren zboża tak długo, aż zaczną kiełkować. Użycie specjalnych technologii zapewnia równomierne kiełkowanie na całej powierzchni zboża. Następnie jęczmień zostaje wysuszony, pozbawiony kiełków i pozostawiony do dosuszania w przeznaczonych do tego piecach. Do ostatniego etapu słodowania dopuszczone zostają tylko specjalnie wyselekcjonowane ziarna, a więc te, których łuska nie została uszkodzona podczas kiełkowania.

Słód jęczmienny - właściwości

Zastosowanie słodu jęczmiennego poprawia smak, zapach i barwę pieczywa oraz wzbogaca je o wartości odżywcze i mineralne. Ze względu na aromat i smak jest on często wykorzystywany w mieszankach chlebowych. Z powodzeniem zastąpi słód żytni lub pszeniczny w każdym przygotowywanym z jego pomocą bochenku.

Słód jęczmienny – dawkowanie

Ten rodzaj słodu, podobnie jak słód żytni, może zostać wykorzystany do pieczenia chleba litewskiego, jak i innego rodzaju pieczywa. Proporcje jego dawkowania w stosunku do ilości mąki wynoszą 1:10.

Słód jęczmienny – naturalny sposób na pobudzenie laktacji

Słód docenią również świeżo upieczone mamy, ponieważ jego spożywanie wpływa na zwiększenie ilości prolaktyny w organizmie (hormonu odpowiedzialnego za wytwarzanie mleka po porodzie), czyli bezpośrednio wspomaga laktację. Spożywanie słodu w okresie karmienia piersią jest wręcz zalecane przez lekarzy, a sam słód to sprawdzony, naturalny oraz bardzo skuteczny sposób na zaradzenie niedoborom mleka!

Słód – doskonały dodatek w Twojej kuchni

Czysty słód jęczmienny oferowany przez nasz sklep - zarówno w postaci proszku jak i syropu - można z powodzeniem dodać do owsianki, płatków czy koktajli. Nada im apetyczny kolor oraz karmelowy posmak. Słód nada własnoręcznie robionym chlebom i bułeczkom niepowtarzalny smak i aromat oraz sprawi, że ich skórka będzie pyszna i chrupiąca.

Doskonałe źródło witaminy B

Słód wykazuje także prozdrowotne właściwości. Między innymi jest dobrym źródłem witamin z grupy B, odpowiedzialnych za sprawne działanie układu nerwowego. Produkty zawierające słód jęczmienny będą zatem doskonałym uzupełnieniem jadłospisu osób, które są narażone na przewlekły stres oraz mają problemy z koncentracją.

 

Skład: naturalny słód jęczmienny, mielony

Kraj pochodzenia: Litwa

Masa netto: 500 g

 

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.

Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

 

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna (kJ) 1379 [(kcal) 325]
Białko: 10,1 g
Tłuszcze: 2,7 g [w tym nasycone 0,8 g
Węglowodany: 65,0 g [w tym cukry: 14,0 g
Błonnik: 15 g
Sól: 0,0 g
Sód 0,02 g.

 

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

 

Napisz opinię

5 - liczba produktów w tej samej kategorii

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do porównania