SŁÓD JĘCZMIENNY DO WYPIEKU NATURALNY 500 g

19,80 zł
Brutto
SŁÓD DO WYPIEKU JĘCZMIENNY NATURALNY 500 g

SŁÓD JĘCZMIENNY DO WYPIEKU NATURALNY 500 g

Bezpłatna dostawa już od 199zł

19,80 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 point które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zł.


Słód do wypieków jęczmienny to produkt całkowicie naturalny dzięki czemu idealnie sprawdza się jako składnik zdrowego domowego chleba. Prócz zastosowania w piekarstwie jest też bardzo istotnym i kluczowym składnikiem wykorzystywanym z przemyśle piwowarskim. To jednak nie koniec jego zalet i możliwości wykorzystania. Jego spożycie może przynosić prozdrowotne korzyści, a nawet pobudzać laktację.

Jak powstaje słód?

Słód jęczmienny do wypieków jest pozyskiwany w toku złożonego procesu słodowania ziaren jęczmienia. Jego fazą początkową jest proces kiełkowania, podczas którego zwiększa się biodostępność zawartych w jęczmieniu białek i węglowodanów Oczyszczone ziarna zboża są namaczane tak długo, aż zaczną kiełkować. Użycie specjalnych technologii zapewnia równomierne kiełkowanie na całej powierzchni zboża. Następnie jęczmień zostaje wysuszony, pozbawiony kiełków i pozostawiony do dosuszania w przeznaczonych do tego piecach. Do ostatniego etapu słodowania dopuszczone zostają tylko specjalnie wyselekcjonowane ziarna, a więc te, których łuska nie została uszkodzona podczas kiełkowania. Ziarna słodowane charakteryzują się większą zawartością pod względem zawartości składników odżywczych. Żmudny proces wytworzenia słodu jęczmiennego sprawia, że jest dostępny wyłącznie w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością

Słód jęczmienny - właściwości

Zastosowanie słodu jęczmiennego poprawia smak, zapach i barwę pieczywa oraz wzbogaca je o wartości odżywcze i mineralne. Jęczmień jest bogaty w błonnik pokarmowy, polifenole, sterole roślinne, przeciwutleniacze oraz składniki mineralne: magnez, duże ilości fosforu, wapnia, potasu, sodu i wielu innych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na aromat i smak słód jęczmienny wykorzystywany jest w mieszankach chlebowych i do wyrobów cukierniczych. Z powodzeniem zastąpi słód żytni lub pszeniczny w każdym przygotowywanym z jego pomocą bochenku. Takie pieczywo będzie wyjątkowo smaczne. To jednak nie koniec. Słód jest też nieodłącznym elementem w procesie wytwarzania produktów piwowarskich. Stosowany jest też jako dodatek do gotowych produktów, a nawet jako zamiennik środków słodzących.

Słód jęczmienny – dawkowanie

Ten rodzaj słodu, podobnie jak słód żytni, może zostać wykorzystany do pieczenia chleba litewskiego, jak i innego rodzaju pieczywa. Proporcje jego dawkowania w stosunku do ilości mąki wynoszą 1:10.

Słód jęczmienny – naturalny sposób na pobudzenie laktacji

Słód jęczmienny jest produktem o który często pytają również świeżo upieczone mamy. I oczywiście mają ku temu dobre powody. Stosowanie słodu jęczmiennego wpływa na zwiększenie ilości prolaktyny w organizmie (hormonu odpowiedzialnego za wytwarzanie mleka po porodzie). Dzięki takiej stymulacji w efekcie zwiększona jest laktacja. Włączenie go do diety w okresie karmienia piersią jest wręcz zalecane przez lekarzy, a sam słód do wypieków to sprawdzony, naturalny oraz bardzo skuteczny sposób na zaradzenie niedoborom mleka!

Słód – doskonały dodatek w Twojej kuchni

Czysty słód do wypieków jęczmienny oferowany przez nasz sklep - zarówno w postaci proszku jak i syropu wykorzystywany jest jako substancja słodząca. Można z powodzeniem dodać go do owsianki, jogurtu, płatków, koktajli, słodkich mas. Nada im apetyczny ciemniejszy kolor oraz karmelowy posmak. Można go również mieszać z wodą czy mlekiem, ale w takiej formie nie każdemu będzie on odpowiadał. Słód wzbogaci własnoręcznie robione ciasta i ciasteczka o niepowtarzalny smak i aromat oraz sprawi, że ich skórka będzie pyszna i chrupiąca.

Doskonałe źródło witaminy B

Słód wykazuje także prozdrowotne właściwości. Między innymi jest dobrym źródłem witamin z grupy B, odpowiedzialnych za sprawne działanie układu nerwowego. Produkty zawierające słód jęczmienny będą zatem doskonałym uzupełnieniem jadłospisu osób, które są narażone na przewlekły stres oraz mają problemy z koncentracją. 

Skład: naturalny słód jęczmienny, mielony

Kraj pochodzenia: Litwa

Masa netto: 500 g

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.

Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli)
Wartość energetyczna 1379kJ / 325 kcal
Tłuszcz 2,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g
Węglowodany 65 g
w tym cukry 14 g
Błonnik 15 g
Białko 10,1 g
Sól 0 g
Sód 0,02 g

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

Sprawdź również artykuł

Słód jęczmienny a laktacja

E139

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło