Czytaj Na Blogu
Słód jęczmienny a laktacja
Karmienie piersią to najlepsza inwestycja w zdrowie dziecka a jednocześnie efektywny sposób minimalizacji kosztów,...
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych.
Słód do wypieków jęczmienny to produkt całkowicie naturalny dzięki czemu idealnie sprawdza się jako składnik zdrowego domowego chleba. Prócz zastosowania w piekarstwie jest też bardzo istotnym i kluczowym składnikiem wykorzystywanym z przemyśle piwowarskim. To jednak nie koniec jego zalet i możliwości wykorzystania. Jego spożycie może przynosić prozdrowotne korzyści, a nawet pobudzać laktację.
Słód jęczmienny do wypieków jest pozyskiwany w toku złożonego procesu słodowania ziaren jęczmienia. Jego fazą początkową jest proces kiełkowania, podczas którego zwiększa się biodostępność zawartych w jęczmieniu białek i węglowodanów Oczyszczone ziarna zboża są namaczane tak długo, aż zaczną kiełkować. Użycie specjalnych technologii zapewnia równomierne kiełkowanie na całej powierzchni zboża. Następnie jęczmień zostaje wysuszony, pozbawiony kiełków i pozostawiony do dosuszania w przeznaczonych do tego piecach. Do ostatniego etapu słodowania dopuszczone zostają tylko specjalnie wyselekcjonowane ziarna, a więc te, których łuska nie została uszkodzona podczas kiełkowania. Ziarna słodowane charakteryzują się większą zawartością pod względem zawartości składników odżywczych. Żmudny proces wytworzenia słodu jęczmiennego sprawia, że jest dostępny wyłącznie w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością
Zastosowanie słodu jęczmiennego poprawia smak, zapach i barwę pieczywa oraz wzbogaca je o wartości odżywcze i mineralne. Jęczmień jest bogaty w błonnik pokarmowy, polifenole, sterole roślinne, przeciwutleniacze oraz składniki mineralne: magnez, duże ilości fosforu, wapnia, potasu, sodu i wielu innych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na aromat i smak słód jęczmienny wykorzystywany jest w mieszankach chlebowych i do wyrobów cukierniczych. Z powodzeniem zastąpi słód żytni lub pszeniczny w każdym przygotowywanym z jego pomocą bochenku. Takie pieczywo będzie wyjątkowo smaczne. To jednak nie koniec. Słód jest też nieodłącznym elementem w procesie wytwarzania produktów piwowarskich. Stosowany jest też jako dodatek do gotowych produktów, a nawet jako zamiennik środków słodzących.
Ten rodzaj słodu, podobnie jak słód żytni, może zostać wykorzystany do pieczenia chleba litewskiego, jak i innego rodzaju pieczywa. Proporcje jego dawkowania w stosunku do ilości mąki wynoszą 1:10.
Słód jęczmienny jest produktem o który często pytają również świeżo upieczone mamy. I oczywiście mają ku temu dobre powody. Stosowanie słodu jęczmiennego wpływa na zwiększenie ilości prolaktyny w organizmie (hormonu odpowiedzialnego za wytwarzanie mleka po porodzie). Dzięki takiej stymulacji w efekcie zwiększona jest laktacja. Włączenie go do diety w okresie karmienia piersią jest wręcz zalecane przez lekarzy, a sam słód do wypieków to sprawdzony, naturalny oraz bardzo skuteczny sposób na zaradzenie niedoborom mleka!
Czysty słód do wypieków jęczmienny oferowany przez nasz sklep - zarówno w postaci proszku jak i syropu wykorzystywany jest jako substancja słodząca. Można z powodzeniem dodać go do owsianki, jogurtu, płatków, koktajli, słodkich mas. Nada im apetyczny ciemniejszy kolor oraz karmelowy posmak. Można go również mieszać z wodą czy mlekiem, ale w takiej formie nie każdemu będzie on odpowiadał. Słód wzbogaci własnoręcznie robione ciasta i ciasteczka o niepowtarzalny smak i aromat oraz sprawi, że ich skórka będzie pyszna i chrupiąca.
Słód wykazuje także prozdrowotne właściwości. Między innymi jest dobrym źródłem witamin z grupy B, odpowiedzialnych za sprawne działanie układu nerwowego. Produkty zawierające słód jęczmienny będą zatem doskonałym uzupełnieniem jadłospisu osób, które są narażone na przewlekły stres oraz mają problemy z koncentracją.
Skład: naturalny słód jęczmienny, mielony
Kraj pochodzenia: Litwa
Masa netto: 500 g
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli) | |
Wartość energetyczna | 1379kJ / 325 kcal |
Tłuszcz | 2,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g |
Węglowodany | 65 g |
w tym cukry | 14 g |
Błonnik | 15 g |
Białko | 10,1 g |
Sól | 0 g |
Sód | 0,02 g |
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4
Gorąco polecam !!!
Gorąco polecam !!!
* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupemKarmienie piersią to najlepsza inwestycja w zdrowie dziecka a jednocześnie efektywny sposób minimalizacji kosztów,...