SŁÓD SYROP JĘCZMIENNY JASNY 650g/550ml

Słód syrop jęczmienny jasny

SŁÓD SYROP JĘCZMIENNY JASNY 650g/550ml

Bezpłatna dostawa już od 199zł

20,79 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych.


Słód syrop jęczmienny jasny

Tabela wartości odżywczych:

  • Wartość energetyczna 1327 KJ / 312 kcal
  • Tłuszcze <0,2 g w tym tłuszcze nasycone <0,2 g
  • Węglowodany 73 g w tym cukry 45 g
  • Białko 4,6 g
  • Sól 0,009 g

Syrop jęczmienny, który znajdziesz w naszej ofercie, to produkt najwyższej jakości. W jego składzie nie ma żadnych zbędnych dodatków – jedynie słód oraz woda. To sprawia, że nasz słód to idealny składnik zarówno wypieków, jak i codziennej diety. Jest całkowicie naturalny oraz bezpieczny dla zdrowia!

Właściwości słodu jęczmiennego

Dlaczego warto stosować słód jęczmienny? Syrop ze słodu jęczmiennego zawiera pewne ilości witamin i minerałów, może więc być dodatkiem do codziennej diety. Słód to dobre źródło rozpuszczalnego błonnika, co sprawia, że jego spożywanie może pomóc przy problemach trawiennych. Co więcej, słód coraz częściej zalecany jest przez lekarzy kobietom karmiącym, które chcą pobudzić laktację. Ta cenna właściwość słodu została potwierdzona przez nasze zadowolone klientki! Także badania naukowe dowodzą, że znajdujące się w składzie słodu jęczmiennego polisacharydy i beta-glukan wykazują działanie wspomagające laktację. Ponadto słód to doskonały wybór ze względu na swój przyjemny, lekko karmelowy smak. To jeszcze nie koniec! Powstałe w procesie słodowania oligosacharydy i cukry są doskonałymi i naturalnymi czynnikami istotnie polepszającymi fermentację ciasta.

słód na laktację

Czym tak naprawdę jest słód jęczmienny?

W największym uproszczeniu jest to ziarno jęczmienia, które poddane jest rygorystycznemu procesowi kiełkowania, a następnie suszenia. W wyniku tych procesów nabiera całej gamy właściwości, niedających się zastąpić produktami syntetycznymi. Sam słód powstaje w procesie zacierania mąki słodowej w odpowiedniej temperaturze. Aktywność różnych grup enzymów powoduje upłynnianie i scukrzanie skrobi przy jednoczesnym rozkładzie białka.

Słód jęczmienny a laktacja 

Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla niemowląt. Mimo tego, że na rynku dostępnych jest wiele mieszanek mleka modyfikowanego, to właśnie ten naturalny pokarm rekomendowany jest przez Światową Organizację Zdrowia. Warto zauważyć, że mleko mamy samoistnie podlega zmianom, odpowiednio dostosowując skład do etapu rozwoju dziecka.

Pod tym względem wyróżniamy trzy kategorie mleka:

  • siara
  • mleko przejściowe
  • mleko dojrzałe

Karmienie piersią niesie za sobą szereg korzyści dla prawidłowego rozwoju dziecka. Jednak nie zawsze wydaje się to możliwe, chociażby ze względu na niedostatek mleka, czy słabnięcie laktacji w trakcie pierwszych tygodni, czy miesięcy życia dziecka. Warto w tym miejscu zwrócić uwagę, że współczesna wiedza medyczna niejednokrotnie pozwala usunąć problem deficytu laktacyjnego przy użyciu tzw. galaktogogów. Są to związki pochodzenia naturalnego - do których zaliczamy m.in. słód jęczmienny oraz syntetycznego - czyli środki farmaceutyczne.

słód a laktacja

Wsparcie laktacji potwierdzone badaniami naukowymi

Istnieje wiele mitów wokół tematu wspomagania laktacji za pomocą produktów i substancji naturalnych. Część z nich jak wszelkiego rodzaju herbatki na laktację nie posiada udowodnionego badaniami naukowymi działania dodatniego prolaktogennego. Warto jednocześnie w tym miejscu zwrócić szczególną uwagę na fakt, że np. koper włoski i anyż, wykazują niekorzystne działanie genotoksyczne i neurotoksyczne.

Jedyną naturalną substancją pochodzenia roślinnego, której działanie wspomagające laktację (prolaktogenne) zostało udowodnione naukowo, jest słód jęczmienny, a precyzyjniej ujmując znajdujące się w jego składzie polisacharydy i beta-glukan. Blokując receptor dopaminy, powodują one zwiększenie produkcji prolaktyny przez przysadkę mózgową. Dodatkowo słód jęczmienny jest substancją całkowicie bezpieczną, niewykazującą jakichkolwiek działań niepożądanych z wyjątkiem kobiet stosujących dietę bezglutenową.

Słód jęczmienny należy pić najlepiej na około 1 godzinę przed karmieniem, co powinno wspomagać produkcję prolaktyny. Aby jego spożywanie było łatwe i przyjemne warto mieszać go z wodą (niegorącą), jogurtem, sokami, czy mlekiem.

Co wpływa na laktację?

Istotnym czynnikiem wpływającym na ilość mleka u matki karmiącej jest jej dieta. Powinna być ona odpowiednio zbilansowana. Niektóre mamy, chcąc pobudzić laktację, sięgają po produkty na bazie słodu jęczmiennego. Choć ten faktycznie pomaga pobudzić laktację, nie jest on czynnikiem determinującym produkcję naturalnego pokarmu. Istotna jest tu także technika karmienia, regularność, a także pewne uwarunkowania u dziecka i mamy. Wątpliwości zawsze warto omówić z doradcą laktacyjnym. 

jak wspomóc laktację

Zastosowanie słodu

Syrop ze słodu jęczmiennego ma oczywiście dużo szersze zastosowanie. Najczęściej używa się go do przygotowywania różnego rodzaju wypieków, takich jak chleby, ciasta i ciasteczka. Dodany do ciasta słód poprawia jego wyrastanie, usuwa kwaśny smak, nadaje mu chrupkości oraz apetycznego koloru. Słód jest także doskonałą alternatywą dla miodu – doskonale smakuje z chlebem lub jako polewa do naleśników czy ciast. Ze względu na to, że słód wprowadza cukry fermentujące i dekstryny, jest również chętnie stosowany w browarnictwie.

bułki ze słodem

Jak stosować słód do wypieków?

Najczęściej dozujemy go bezpośrednio do przewidzianego recepturą płynu (np. woda/ mleko) w ilości od 2 do 6% w zależności od oczekiwanych efektów.

wypiek ze słodem

Nasz słód jęczmienny jasny nagrodzony w plebiscycie Influencer’s Top 2024

Aż trzy produkty naszej marki otrzymały nagrodę w XI edycji plebliscytu Influencer’s TOP. Wśród nich znalazł się słód jęczmienny jasny, który testowany był przez kilkudziesięciu jurorów. W jury plebiscytu zasiadali m.in. Agnieszka Kaczorowska, Anna Dec czy Kamil Baleja.

Dokładamy wszelkich starań, by oferować naszym klientom produkty najwyższej jakości. Tym bardziej cieszymy się, że zostały one docenione przez tak szerokie grono.

Skład: słód jęczmienny, woda

Kraj pochodzenia: wyprodukowano w EU

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru. 

Dozowanie: od 1% do 10% w stosunku do mąki, można dodawać bezpośrednio wraz z innymi składnikami 

W trakcie procesu rozlewania słodu możliwym jest tworzenie się mikro pęcherzyków powietrza i ewentualnie osadu w postaci pianki. Jest to naturalne zjawisko spowodowane procesem rozlewania do słoja. Ten efekt uboczny nie jest oznaką pleśnienia produktu. 

Producent: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.

E454
Ocena 

Lepszy chleb jak z piekarni

Kupuje jako dodatek do domowego pieczywa i szczerze moge polecic. Chleb wychodzi lepszy niż z piekarni

* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupem

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło