Kasza jaglana wartości odżywcze
Kasza jaglana – produkt spożywczy pozyskiwany z ziaren prosa to najstarsza i najzdrowsza spośród kasz goszczących na...
Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.
UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!
Brak punktów lojalnościowych za ten produkt ze względu na niską cenę.
Bezpłatna dostawa już od 249 zł!
6,70 zł
Kasza jaglana pozyskiwana z ziaren prosa to jedna z najstarszych i najzdrowszych znanych współcześnie kasz. Uprawiana była już w okresie neolitu, co oznacza, że na naszych talerzach gości od wielu tysięcy lat. Śladowe ilości glutenu oraz wysoka zawartość substancji odżywczych to tylko niektóre z właściwości sprawiających, że niemal zapomniana polska jaglana kasza powraca obecnie do łask. Jest łatwa i szybka do przygotowania i bardzo atrakcyjnie prezentuje się na talerzu. Można dołączyć ją do wielu dań. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, ale będzie też solidną podstawą do przyrządzenia z niej samodzielnego dania. Właściwości kaszy jaglanej i niepowtarzalny smak docenią wszyscy domownicy.
Jagły, czyli kasze jaglane, charakteryzuje oryginalny i delikatny smak, który z całą pewnością uzyskują dzięki gotowaniu w wodzie wymieszanej z mlekiem. Tak przygotowana kasza może stać się podstawą do owocowych deserów. Ugotowana na sypko stanowi dodatek do mięs, zapiekanek, zup czy farszy. Może być też ciekawą alternatywą i zastąpić z powodzeniem ryż w gołąbkach. Po zmieleniu może znaleźć również zastosowanie przy wypieku chleba.
Jaglana kasza stanowi bazę do potraw kuchni wschodniej czy potraw rodem z Afryki lub Azji. Jest drobna i szybka w przygotowaniu, dlatego kaszę jaglaną dorzucisz do śniadania, zupy mlecznej ze świeżymi owocami, a nawet upieczesz na jej podstawie wieloziarniste ciasteczka. Możesz także pokusić się o stworzenie dania, do którego użyjesz mieszanki wielu różnych kasz. Uzyskany dzięki temu mix produktów pozwoli uzyskać ciekawy smak i być jednocześnie źródłem wielu zdrowych składników odżywczych i witamin.
Czy kasza jaglana jest zdrowa? Oczywiście! Wszystkie kasze, zwłaszcza te poddane tylko podstawowej obróbce, są bogatym źródłem pełnowartościowego błonnika. Z tego powodu spożywanie kasz, a szczególnie kaszy jaglanej, powinny wziąć pod uwagę osoby z problemami trawiennymi oraz dbające o smukłą sylwetkę i zdrowy tryb życia.
Jagły, czyli inaczej kasza jaglana, stanowią cenne źródło dobrze przyswajalnego białka oraz zawierają składników odżywczych. Kasza jaglana zawiera w sobie witaminy z grupy B (0,75 mg / 100 g), miedzi (0,78 mg / 100 g) i żelaza (4,8 mg / 100 g). Idealnie sprawdza się także w diecie osób stroniących od glutenu i tych, którzy obciążeni są pracą umysłową, jak uczniowie i studenci. Ponadto kasza jaglana wyróżnia się wysoką zawartością takich pierwiastków jak cynku (3,4 mg / 100 g), fosforu (240 mg / 100 g), a także magnezu (100 mg / 100 g).
Zastępują płatki błyskawiczne i wysokowęglowodanowe posiłki, które dodają energii, ale nie czynią tego równomiernie, przez co już dwie-trzy godziny po śniadaniu czy obiedzie możesz czuć się głodny lub senny.
Kasza jaglana pozwoli zastąpić płatki błyskawiczne i wysokowęglowodanowe posiłki, które dodają energii, ale nie czynią tego równomiernie, przez co już dwie-trzy godziny po zjedzeniu można odczuć głód lub senność. Ze względu na stosunkowo wysoki indeks glikemiczny raczej odradzana jest diabetykom. Natomiast zainteresować się nią powinny osoby, które chcą poprawić kondycję włosów i paznokci. Obecność w składzie krzemu sprzyja ich odbudowie.
Spożywanie jagły przynosi wiele korzyści, ale są też pewne minusy. Wadą kaszy jaglanej jest to, że nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania. Stare jagły wykorzystane w gotowaniu zepsują smak potraw, dodając im charakterystycznej goryczy. Przyczyną tego jest fakt, że kasza jaglana zawiera dużo tłuszczu, który powoduje jełczenie łuskanych ziaren prosa. Również skłonność do pochłaniania zapachów z otoczenia może w efekcie sprawić, że przygotowane danie nabierze niepożądanych smaków i aromatów.
Kaszę należy przechowywać szczelnie zamkniętą, w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 1474kJ (348kcal) |
Tłuszcz | 2,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
Węglowodany | 68,4 g |
w tym cukry | 0,1 g |
Błonnik | 3,2 g |
Białko | 10,5 g |
Sól | 0,013 g |
Witaminy: |
|
Tiamina (wit. B1) | 0,73 mg (66%)* |
Ryboflawina | 0,38 mg (27%)* |
Witamina B6 | 0,75 mg (53%)* |
Kwas foliowy | 30 µg (15%)* |
Składniki mineralne |
|
Fosfor | 240 mg (34%)* |
Żelazo | 4,8 mg (34%)* |
Magnez | 100 mg (27%)* |
Cynk | 3,4 mg (34%)* |
Miedź | 0,78 mg (78%)* |
*% referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej. |
Przeznaczenie kaszy jaglanej
Kasza jaglana Naturalnie Zdrowe ma pyszny maślany smak, można wykorzystać do wielu potraw - uwielbiam na słodko!
Kasza jaglana – produkt spożywczy pozyskiwany z ziaren prosa to najstarsza i najzdrowsza spośród kasz goszczących na...
Termin „superfoods” kojarzy się wielu osobom z pożywieniem pochodzącym z egzotycznych i dalekich krajów. Jak się...
Wszystkie rodzaje kasz znalazły szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Dlaczego jednak warto włączyć je do...
Uwielbiasz pieczone słodkości, ale wiesz o tym że są bardzo kaloryczne. Nic nie szkodzi! Przedstawiamy pyszny fit...
Zapraszamy do zakupów i kontaktu z naszym personelem
Zapisz się i bierz udział w konkursach i promocjach naszego sklepu:
Sklep wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). |