Wartość odżywcza w 100g produktu
-
Wartość energetyczna 1454kJ/ 344kcal
-
Tłuszcz 3,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
-
Węglowodany 63,0 g w tym cukry 2,9 g
-
Błonnik 5,9 g
-
Białko 13,0 g
-
Sól 0,0 g
Kasza gryczana biała pozyskiwana z łuskanych ziaren gryki to jeden z podstawowych produktów zbożowych, która jest chętnie wybierana jako dodatek do mięs czy warzyw. Jako jedyna z goszczących na naszych stołach kasz, nie powstaje ze zboża (gryka nie jest zbożem), a co za tym idzie, nie zawiera glutenu. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (5,9g / 100g) biała kasza gryczana idealnie sprawdza się dla tych, którzy liczą kalorie i dbają o linię. Wpływa korzystnie na procesy trawienne i wspomaga pracę jelit.
Przejdź do następnych akapitów:
Kasza gryczana niepalona - polska tatarka
Kasza gryczana nazywana jest także tatarką, gdyż czas jej pojawienia się na ziemiach polskich błędnie wiązano z najazdami tatarskimi. W rzeczywistości kasza na tym terenie rozpowszechniła się dopiero w XV wieku. Produkowana z gryki zwyczajnej bywa określana także mianem „hreczki”, a jej odmiany noszą oryginalne miana regionalne.
Niepalona kasza gryczana
Zależnie od sposobu obróbki można wyróżnić kaszę gryczaną białą, znaną także jako kasza niepalona polska lub zwykła oraz kasza gryczana prażona lub palona. W obrębie kaszy gryczanej niepalonej zaznaczają się trzy podtypy, w zależności od poziomu rozdrobnienia ziaren. Za najdrobniejszą uznaje się kaszę krakowską.
Kasza gryczana biała polska stanowi zdrowszy wariant gryki, gdyż charakteryzuje się wysoką jakością białka i niezwykłymi właściwościami przeciwutleniającymi. Kasza gryczana palona jest pod tym względem uboższa, a odpowiedzialna za to jest wysoka temperatura, która niszczy witaminy i minerały w procesie palenia.
Kasza gryczana biała - właściwości
Jak większość kasz również gryczana stanowi doskonałe źródło białka. W 100 g kaszy gryczanej możemy go znaleźć około 13 g. Oczywiście zdecydowana większość składu to węglowodany złożone, które uwalniając się wolno dostarczają energii przez długi czas. W kaszy gryczanej obecne są też witaminy z grupy B, a także sporo magnezu i cynku. Warto podkreślić, że spożywanie kaszy gryczanej pozwala na obniżenie ciśnienia krwi, a także poziomu cholesterolu. Niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość błonnika i białka sprawiają, że kasza gryczana biała niepalona jest wybierana przez osoby aktywne, ponieważ ten produkt zapewnia sytość przez długi czas. Osoby, które są na diecie bezglutenowej lub borykają się z nietolerancją glutenu lub mogą spożywać kaszę bez żadnych obaw o zdrowie.
Czy kasza gryczana niepalona jest zdrowa?
Właściwości zdrowotne ryki siewnej w postaci niepalonej można wymieniać bez końca.. Dlatego też kasza gryczana niepalona nie powinna stanowić tylko i wyłącznie skromnego dodatku do różnego typu dań, ale już na stałe zagościć w polskich kuchniach. Zyskuje ona jednak coraz bardziej na popularności, przede wszystkim ze względu na swoje składniki odżywcze. Niski indeks glikemiczny kaszy gryczanej to właściwość, która jest ceniona przez diabetyków i osób chorujących na insulinooporność.
Kasza biała jest źródłem białka, cennych witamin i minerałów, dzięki czemu wspomaga wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Kasza gryczana biała zalecana jest praktycznie wszystkim ze względu na to, że reguluje wydzielanie sebum, dodaje energii, usprawnia metabolizm, redukuje stres, stabilizuje poziom glukozy we krwi, czy też wspomaga odporność i wzmacnia kości. Na dodatek jej sposób przygotowania jest bardzo prosty. Świetnie komponuje się z wieloma daniami - kasza gryczana biała niepalona bardzo dobrze smakuje na słodko ze względu na jej delikatniejszy smak w porównaniu z kaszą gryczaną prażoną. Kasza biała będzie idealnym dodatkiem do ,warzyw, ryb i mięs , które również zawierają wiele cennych witamin i minerałów.
Zastosowanie kaszy gryczanej niepalonej
Popularna kasza gryczana biała może być podawana:
-
w postaci sypkiej, jako dodatek do mięs i warzyw,
-
jako składowa zup, np. popularnego krupniku,
-
jako składnik farszu do krokietów czy pierogów,
-
w gołąbkach, kaszance i pyzach,
-
w tradycyjnych potrawach bożonarodzeniowych.
Należy pamiętać, że podczas gotowania ziarna gryki mogą zwiększyć swoją objętość nawet trzykrotnie. Najlepiej gotować kaszę na małym ogniu przez około 20 minut, a następnie pozostawić w garnku by wchłonęła resztę wody. Ilość wody powinna wynosić dwukrotność objętości kaszy gryczanej. Nie ma potrzeby płukać kaszy przed gotowaniem. Polecamy na koniec dodać łyżeczkę masła lub oleju dla smaku i sypkości.
Przeciwwskazania do spożywania kaszy gryczanej niepalonej
Kasza gryczana niepalona uznawana jest za jeden z najzdrowszych produktów, jakie dostępne są w sklepach. Spożywać ją może praktycznie każdy, a co najważniejsze - jest polecana między innymi kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Jest to produkt, który pod względem odżywczym, ma bardzo dobrą renomę również wśród zawodowych sportowców. Są jednak przypadki, w których należy zachować ostrożność. U osób, u których występuje niewydolność nerek, wrzody żołądka oraz dwunastnicy, a także refluks i nadkwasota, może dochodzić do spotęgowania objawów tych schorzeń.
Jak ugotować kaszę?
Przygotowanie kaszy niepalonej wymaga dostosowania się do kilku zasad i poświęcenia na ten cel trochę czasu. Najlepsza proporcja to 1:2 - jednak szklanka kaszy na dwie szklanki wody. W pierwszej kolejności należy zagotować osoloną wodę, do której można dodać łyżeczkę oleju. Dokładnie wypłukane ziarna gryki wsypuje się do wrzątku i gotuje przez 15 minut. Przykryty garnek można odstawić na kilka minut, aby kasza odparowała. Dzięki temu będzie ona miała delikatniejszy smak oraz idealną konsystencję. Inną praktyką jest mieszanie surowych ziaren z białkiem jaj i następnie suszenie takiej masy w piekarniku. Po jej rozkruszeniu kasza jest gotowana tak jak zwykle, w osolonej wodzie.
Kasza gryczana prażona czy niepalona - różnice
Kasza gryczana prażona, palona, niepalona i biała - z takimi określeniami spotykają się konsumenci, którzy chcą kupić kaszę gryczaną. Jakie są różnice pomiędzy tymi produktami? W przypadku kaszy niepalonej, czyli białej, proces produkcyjny zakłada tylko i wyłącznie jej osuszenie. Z kolei kasza prażona uzyskiwana jest w procesie obróbki termicznej. Obydwa rodzaje kasz można kupić zarówno w formie całych ziaren, jak i w postaci łamanej. Mogą one być również przetworzone na mąkę gryczaną. W ofercie naszego sklepu dostępne są także płatki gryczane, które charakteryzują się wieloma wartościami odżywczymi.
Poza procesem produkcyjnym, dostrzegalne są różnice w kolorze oraz smaku danej wersji kaszy. Ponadto mają one inną zawartość składników odżywczych. Kasza gryczana niepalona cechuje się jasną, żółtozielonkawą barwą i ma łagodny, delikatny smak. W przypadku kaszy gryczanej palonej kolor jest jasnobrązowy, a smak lekko gorzkawy. Produkt poddany procesowi prażenia ma mniej wartości odżywczych . Pod wpływem temperatury znika część witamin i minerałów. Spada między innymi zawartość potasu i magnezu, a trzykrotnie zmniejsza się poziom rutyny. Obniżeniu ulega jakość białka zawartego w kaszy prażonej i słabną zdolności przeciwutleniające.
Bezglutenowa Kasza gryczana niepalona - cena
Kasza gryczana niepalona nie jest tak łatwo dostępna, jak wersja prażona. Jej cena zależna jest przede wszystkim od producenta i kraju pochodzenia, a także gramatury opakowania. W naszej ofercie ziarna kaszy dostępne są już za 15,70 zł za 1 kg oraz za 69,40 zł za 5 kg.
Gdzie kupić kaszę gryczaną niepaloną?
Kasza gryczana niepalona dostępna jest w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Możesz ją kupić między innymi u nas w dwóch wersjach opakowania. Gwarantujemy, że jest to produkt, który cechuje bardzo dobra jakość i wysoka zawartość składników odżywczych.
Skład:
kasza gryczana niepalona 100%
Kraj pochodzenia:
Polska
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko