Czytaj Na Blogu
Rodzaje kasz i ich właściwości
Wszystkie rodzaje kasz znalazły szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Dlaczego jednak warto włączyć je do...
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Wartość energetyczna 1454kJ/ 344kcal
Tłuszcz 3,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Węglowodany 63,0 g w tym cukry 2,9 g
Błonnik 5,9 g
Białko 13,0 g
Sól 0,0 g
Kasza gryczana biała pozyskiwana z łuskanych ziaren gryki to jeden z podstawowych produktów zbożowych, która jest chętnie wybierana jako dodatek do mięs czy warzyw. Jako jedyna z goszczących na naszych stołach kasz, nie powstaje ze zboża (gryka nie jest zbożem), a co za tym idzie, nie zawiera glutenu. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (5,9g / 100g) biała kasza gryczana idealnie sprawdza się dla tych, którzy liczą kalorie i dbają o linię. Wpływa korzystnie na procesy trawienne i wspomaga pracę jelit.
Zależnie od sposobu obróbki można wyróżnić kaszę gryczaną białą, znaną także jako kasza niepalona polska lub zwykła oraz kasza gryczana prażona lub palona. W obrębie kaszy gryczanej niepalonej zaznaczają się trzy podtypy, w zależności od poziomu rozdrobnienia ziaren. Za najdrobniejszą uznaje się kaszę krakowską.
Kasza gryczana biała polska stanowi zdrowszy wariant gryki, gdyż charakteryzuje się wysoką jakością białka i niezwykłymi właściwościami przeciwutleniającymi. Kasza gryczana palona jest pod tym względem uboższa, a odpowiedzialna za to jest wysoka temperatura, która niszczy witaminy i minerały w procesie palenia.
Jak większość kasz również gryczana stanowi doskonałe źródło białka. W 100 g kaszy gryczanej możemy go znaleźć około 13 g. Oczywiście zdecydowana większość składu to węglowodany złożone, które uwalniając się wolno dostarczają energii przez długi czas. W kaszy gryczanej obecne są też witaminy z grupy B, a także sporo magnezu i cynku.
Warto podkreślić, że spożywanie kaszy gryczanej pozwala na obniżenie ciśnienia krwi, a także poziomu cholesterolu. Niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość błonnika i białka sprawiają, że kasza gryczana biała niepalona jest wybierana przez osoby aktywne, ponieważ ten produkt zapewnia sytość przez długi czas. Osoby, które są na diecie bezglutenowej lub borykają się z nietolerancją glutenu lub mogą spożywać kaszę bez żadnych obaw o zdrowie.
Popularna kasza gryczana biała może być podawana:
Kasza gryczana niepalona uznawana jest za jeden z najzdrowszych produktów, jakie dostępne są w sklepach. Spożywać ją może praktycznie każdy, a co najważniejsze - jest polecana między innymi kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Jest to produkt, który pod względem odżywczym, ma bardzo dobrą renomę również wśród zawodowych sportowców. Są jednak przypadki, w których należy zachować ostrożność. U osób, u których występuje niewydolność nerek, wrzody żołądka oraz dwunastnicy, a także refluks i nadkwasota, może dochodzić do spotęgowania objawów.
Przygotowanie kaszy niepalonej wymaga dostosowania się do kilku zasad i poświęcenia na ten cel trochę czasu. Najlepsza proporcja to 1:2 - jedna szklanka kaszy na dwie szklanki wody. W pierwszej kolejności należy zagotować osoloną wodę, do której można dodać łyżeczkę oleju. Szklankę kaszy (uprzednio wypłukanej) wsypujemy do wrzątku. Gotujemy kaszę przez 15 minut. Przykryty garnek można odstawić na kilka minut, aby kasza odparowała i wchłonęła resztę wody. Dzięki temu będzie ona miała delikatniejszy smak oraz idealną konsystencję.
Inną praktyką jest mieszanie surowych ziaren z białkiem jaj i następnie suszenie takiej masy w piekarniku. Po jej rozkruszeniu kasza jest gotowana tak jak zwykle, w osolonej wodzie.
Kasza gryczana prażona, palona, niepalona i biała - z takimi określeniami spotykają się konsumenci, którzy chcą kupić kaszę gryczaną. Jakie są różnice pomiędzy tymi produktami? W przypadku kaszy niepalonej, czyli białej, proces produkcyjny zakłada tylko i wyłącznie jej osuszenie. Z kolei kasza prażona uzyskiwana jest w procesie obróbki termicznej. Obydwa rodzaje kasz można kupić zarówno w formie całych ziaren, jak i w postaci łamanej. Mogą one być również przetworzone na mąkę gryczaną. W ofercie naszego sklepu dostępne są także płatki gryczane, które charakteryzują się wieloma wartościami odżywczymi.
Poza procesem produkcyjnym, dostrzegalne są różnice w kolorze oraz smaku danej wersji kaszy. Ponadto mają one inną zawartość składników odżywczych. Kasza gryczana niepalona cechuje się jasną, żółtozielonkawą barwą i ma łagodny, delikatny smak. W przypadku kaszy gryczanej palonej kolor jest jasnobrązowy, a smak lekko gorzkawy.
Produkt poddany procesowi prażenia ma mniej wartości odżywczych . Pod wpływem temperatury znika część witamin i minerałów. Spada między innymi zawartość potasu i magnezu, a trzykrotnie zmniejsza się poziom rutyny. Obniżeniu ulega jakość białka zawartego w kaszy prażonej i słabną zdolności przeciwutleniające.
Kasza gryczana niepalona nie jest tak łatwo dostępna, jak wersja prażona. Jej cena zależna jest przede wszystkim od producenta i kraju pochodzenia, a także gramatury opakowania.
W naszej ofercie ziarna kaszy dostępne są już za 12,89 zł za 1 kg oraz za 63,80 zł za 5 kg.
Kasza gryczana niepalona dostępna jest w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Możesz ją kupić między innymi u nas w dwóch wersjach opakowania. Gwarantujemy, że jest to produkt, który cechuje bardzo dobra jakość i wysoka zawartość składników odżywczych.
kasza gryczana niepalona 100%
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
NATURALNIE ZDROWE Sp. z o.o.
Specyficzne kody
Zdrowa kasza gryczana
Kasza gryczana niepalona to mój ulubiony dodatek do gulaszu, dlatego często uzupełniam zapasy tego produktu. Polecam zakupy w sklepie internetowym, oferują oni dobrej jakości produkty w przystępnej cenie.
* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupemSuper produkt
Gryczana kasza niepalona to obowiązkowy produkt w mojej kuchni! Polecam dobrej jakości produkty z tego sklepu internetowego!
* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupemNiby leczy :)
Babcia mi mówiła, że kiedyś kasza gryczana była na recepte. To chyba nie do końca prawda, ale smakuje dobrze. Polecam
* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupemWszystkie rodzaje kasz znalazły szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Dlaczego jednak warto włączyć je do...