Kasza gryczana pozyskiwana z obłuskanych ziaren gryki to jeden z najchętniej wybieranych dodatków do mięsa czy warzyw. Jako jedyna z goszczących na naszych stołach kasz, nie powstaje ze zboża (gryka nie jest zbożem), a co za tym idzie, nie zawiera glutenu. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (5,9g / 100g) idealnie sprawdza się dla tych, którzy liczą kalorie i dbają o linię. Wpływa korzystnie na procesy trawienne i wspomaga pracę jelit.
Polska tatarka
Kasza gryczana nazywana jest także tatarką, gdyż czas jej pojawienia się na ziemiach polskich błędnie wiązano z najazdami tatarskimi. W rzeczywistości kasza na tym terenie rozpowszechniła się dopiero w XV wieku. Produkowana z gryki zwyczajnej bywa określana także mianem „hreczki”, a jej odmiany noszą oryginalne miana regionalne.
Kasza niepalona
Zależnie od sposobu obróbki można wyróżnić kaszę gryczaną białą, znaną także pod nazwą: kasza niepalona polska lub zwykłą oraz prażoną lub paloną. W obrębie kaszy gryczanej niepalonej zaznaczają się trzy podtypy, w zależności od poziomu rozdrobnienia ziaren. Za najdrobniejszą uznaje się kaszę krakowską.
Kasza niepalona polska stanowi zdrowszy wariant gryki, gdyż charakteryzuje się wysoką jakością białka i niezwykłymi właściwościami przeciwutleniającymi. Kasza palona jest pod tym względem uboższa, a odpowiedzialna za to jest wysoka temperatura, która niszczy witaminy i minerały w procesie palenia.
Kasza gryczana niepalona właściwości
Jak większość kasz również gryczana stanowi doskonałe źródło białka. W 100g kaszy gryczanej możemy go znaleźć około 13 g. Oczywiście zdecydowana większość składu to węglowodany złożone, które uwalniając się wolno dostarczają energii przez długi czas. W kaszy gryczanej obecne są też witaminy z grupy B, a także sporo magnezu i cynku. Warto podkreślić, że spożywanie kaszy gryczanej pozwala na obniżenie ciśnienia krwi, a także poziomu cholesterolu. Jest też produktem o niskim indeksie glikemicznym.
Zastosowanie kaszy gryczanej
Popularna hreczka może być podawana:
- w postaci sypkiej, jako dodatek do mięs i warzyw,
- jako składowa zup, np. popularnego krupniku,
- jako składnik farszu do krokietów czy pierogów,
- w gołąbkach, kaszance i pyzach,
- w tradycyjnych potrawach bożonarodzeniowych.
Należy pamiętać, że podczas gotowania kasza może zwiększyć swoją objętość nawet trzykrotnie. Najlepiej gotować ją na małym ogniu przez około 20 minut, a następnie pozostawić w garnku by wchłonęła resztę wody. Ilość wody powinna wynosić dwukrotność objętości kaszy gryczanej. Nie ma potrzeby płukać kaszy przed gotowaniem. Polecamy na koniec dodać łyżeczkę masła lub oleju dla smaku i sypkości.
KASZA GRYCZANA BIAŁA
skład: kasza gryczana niepalona 100%
Kraj pochodzenia: Polska
masa netto: 1kg
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
PRODUCENT:
NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4
Wartość odżywcza w 100g produktu |
Wartość energetyczna |
1454kJ/ 344kcal |
Tłuszcz |
3,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,6 g
|
Węglowodany |
63,0 g
|
w tym cukry |
2,9 g
|
Błonnik |
5,9 g
|
Białko |
13,0 g |
Sól |
0,0 g |
Witaminy: |
|
Tiamina (wit. B1) |
0,54 mg (49%)*
|
Kwas foliowy |
32 µg (16%)*
|
Składniki mineralne |
|
Potas |
443 mg (22%)*
|
Magnez |
218 mg (58%)*
|
Fosfor |
459 mg (66%)*
|
Cynk |
3,5 mg (35%)*
|
Miedź |
0,41 mg (41%)*
|
Mangan |
2,04 mg (102%)*
|
*% referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej.
|