Kasza gryczana niepalona
Wartość odżywcza w 100g produktu
-
Wartość energetyczna 1454kJ/ 344kcal
-
Tłuszcz 3,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
-
Węglowodany 63,0 g w tym cukry 2,9 g
-
Błonnik 5,9 g
-
Białko 13,0 g
-
Sól 0,0 g
Kasza gryczana niepalona pozyskiwana z obłuskanych ziaren gryki to jeden z najchętniej wybieranych dodatków do mięsa czy warzyw. Jako jedyna z goszczących na naszych stołach kasz, nie powstaje ze zboża (gryka nie jest zbożem), a co za tym idzie, nie zawiera glutenu. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (5,9g / 100g) idealnie sprawdza się dla tych, którzy liczą kalorie i dbają o linię. Wpływa korzystnie na procesy trawienne i wspomaga pracę jelit.
Przejdź do następnych akapitów:
Polska tatarka
Kasza gryczana nazywana jest także tatarką, gdyż czas jej pojawienia się na ziemiach polskich błędnie wiązano z najazdami tatarskimi. W rzeczywistości kasza na tym terenie rozpowszechniła się dopiero w XV wieku. Produkowana z gryki zwyczajnej bywa określana także mianem „hreczki”, a jej odmiany noszą oryginalne miana regionalne.
Kasza niepalona
Zależnie od sposobu obróbki można wyróżnić kaszę gryczaną białą, znaną także pod nazwą: kasza niepalona polska lub zwykłą oraz prażoną lub paloną. W obrębie kaszy gryczanej niepalonej zaznaczają się trzy podtypy, w zależności od poziomu rozdrobnienia ziaren. Za najdrobniejszą uznaje się kaszę krakowską.
Kasza niepalona polska stanowi zdrowszy wariant gryki, gdyż charakteryzuje się wysoką jakością białka i niezwykłymi właściwościami przeciwutleniającymi. Kasza palona jest pod tym względem uboższa, a odpowiedzialna za to jest wysoka temperatura, która niszczy witaminy i minerały w procesie palenia.
Kasza gryczana - właściwości
Jak większość kasz również gryczana stanowi doskonałe źródło białka. W 100 g kaszy gryczanej możemy go znaleźć około 13 g. Oczywiście zdecydowana większość składu to węglowodany złożone, które uwalniając się wolno dostarczają energii przez długi czas. W kaszy gryczanej obecne są też witaminy z grupy B, a także sporo magnezu i cynku. Warto podkreślić, że spożywanie kaszy gryczanej obniża ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu. Jest też produktem o niskim indeksie glikemicznym.
Czy kasza gryczana niepalona jest zdrowa?
Wartość prozdrowotna gryki siewnej w postaci niepalonej jest bardzo duża. Dlatego też kasza gryczana niepalona nie powinna stanowić tylko i wyłącznie skromnego dodatku do różnego typu dań, ale już na stałe zagościć w polskich kuchniach. Zyskuje ona jednak coraz bardziej na popularności, przede wszystkim ze względu na swoje wartości odżywcze. Jest ona źródłem białka, cennych witamin i minerałów, dzięki czemu wspomaga wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Produkt zalecany jest praktycznie wszystkim ze względu na to, że reguluje wydzielanie sebum, dodaje energii, usprawnia metabolizm, redukuje stres, stabilizuje poziom glukozy we krwi, czy też wspomaga odporność i wzmacnia kości. Na dodatek jego sposób przygotowania jest bardzo prosty. Świetnie komponuje się z wieloma daniami - bardzo dobrze smakuje na słodko, jak i z warzywami, które również zawierają wiele cennych witamin i minerałów.
Zastosowanie kaszy gryczanej niepalonej
Popularna hreczka może być podawana:
-
w postaci sypkiej, jako dodatek do mięs i warzyw,
-
jako składowa zup, np. popularnego krupniku,
-
jako składnik farszu do krokietów czy pierogów,
-
w gołąbkach, kaszance i pyzach,
-
w tradycyjnych potrawach bożonarodzeniowych.
Należy pamiętać, że podczas gotowania kasza może zwiększyć swoją objętość nawet trzykrotnie. Najlepiej gotować ją na małym ogniu przez około 20 minut, a następnie pozostawić w garnku by wchłonęła resztę wody. Ilość wody powinna wynosić dwukrotność objętości kaszy gryczanej. Nie ma potrzeby płukać kaszy przed gotowaniem. Polecamy na koniec dodać łyżeczkę masła lub oleju dla smaku i sypkości.
Przeciwwskazania
Kasza gryczana niepalona uznawana jest za jeden z najzdrowszych produktów, jakie dostępne są w sklepach. Spożywać ją może praktycznie każdy, a co najważniejsze - jest polecana między innymi kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Jest to produkt, który pod względem odżywczym, ma bardzo dobrą renomę również wśród zawodowych sportowców. Są jednak przypadki, w których należy zachować ostrożność. U osób, u których występuje niewydolność nerek, wrzody żołądka oraz dwunastnicy, a także refluks i nadkwasota, może dochodzić do spotęgowania objawów tych schorzeń.
Jak ugotować kaszę?
Przygotowanie kaszy niepalonej wymaga dostosowania się do kilku zasad i poświęcenia na ten cel trochę czasu. Najlepsza proporcja to 1:2 - jednak szklanka kaszy na dwie szklanki wody. W pierwszej kolejności należy zagotować osoloną wodę, do której można dodać łyżeczkę oleju. Dokładnie wypłukane ziarna kaszy wsypuje się do wrzątku i gotuje przez 15 minut. Przykryty garnek można odstawić na kilka minut, aby kasza odparowała. Dzięki temu będzie ona miała delikatniejszy smak oraz idealną konsystencję. Inną praktyką jest mieszanie surowych ziaren z białkiem jaj i następnie suszenie takiej masy w piekarniku. Po jej rozkruszeniu kasza gotowana jest jak zwykle, w osolonej wodzie.
Kasza gryczana prażona czy niepalona - różnice
Kasza gryczana prażona, palona, niepalona i biała - z takimi określeniami spotykają się konsumenci, którzy chcą kupić kaszę gryczaną. Jakie są różnice pomiędzy tymi produktami? W przypadku kaszy niepalonej, czyli białej, proces produkcyjny zakłada tylko i wyłącznie jej osuszenie. Z kolei kasza prażona uzyskiwana jest w procesie obróbki termicznej. Obydwa rodzaje kasz można kupić zarówno w formie całych ziaren, jak i w postaci łamanej. Mogą one być również przetworzone na mąkę gryczaną. W ofercie naszego sklepu dostępne są także płatki gryczane, które charakteryzują się wieloma wartościami odżywczymi.
Poza procesem produkcyjnym, dostrzegalne są różnice w kolorze oraz smaku danej wersji kaszy. Ponadto mają one inną zawartość składników odżywczych. Kasza gryczana niepalona cechuje się jasną, żółtozielonkawą barwą i ma łagodny, delikatny smak. W przypadku kaszy gryczanej prażonej kolor jest jasnobrązowy, a smak lekko gorzkawy. Produkt poddany obróbce termicznej jest jednak mniej bogaty w wartości odżywcze. Pod wpływem temperatury znika część witamin i minerałów. Spada między innymi zawartość potasu i magnezu, a trzykrotnie zmniejsza się poziom rutyny. Obniżeniu ulega jakość białka zawartego w kaszy prażonej i słabną zdolności przeciwutleniające.
Kasza gryczane niepalona - cena
Kasza gryczana niepalona nie jest tak łatwo dostępna, jak wersja prażona. Jej cena zależna jest przede wszystkim od producenta i kraju pochodzenia, a także gramatury opakowania. W naszej ofercie ziarna kaszy dostępne są już za 15,70 zł za 1 kg oraz za 69,40 zł za 5 kg.
Gdzie kupić kaszę gryczaną niepaloną
Kasza gryczana niepalona dostępna jest w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Możesz ją kupić między innymi u nas w dwóch wersjach opakowania. Gwarantujemy, że jest to produkt, który cechuje bardzo dobra jakość i wysoka zawartość składników odżywczych.
Skład:
kasza gryczana niepalona 100%
Kraj pochodzenia:
Polska
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko