KASZA GRYCZANA NIEPALONA POLSKA

9,89 zł
Brutto
KASZA GRYCZANA NIEPALONA POLSKA 1kg

KASZA GRYCZANA NIEPALONA POLSKA

Bezpłatna dostawa już od 199zł

9,89 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Kasza gryczana pozyskiwana z obłuskanych ziaren gryki to jeden z najchętniej wybieranych dodatków do mięsa czy warzyw. Jako jedyna z goszczących na naszych stołach kasz, nie powstaje ze zboża (gryka nie jest zbożem), a co za tym idzie, nie zawiera glutenu. Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (5,9g / 100g) idealnie sprawdza się dla tych, którzy liczą kalorie i dbają o linię. Wpływa korzystnie na procesy trawienne i wspomaga pracę jelit.

Polska tatarka

Kasza gryczana nazywana jest także tatarką, gdyż czas jej pojawienia się na ziemiach polskich błędnie wiązano z najazdami tatarskimi. W rzeczywistości kasza na tym terenie rozpowszechniła się dopiero w XV wieku. Produkowana z gryki zwyczajnej bywa określana także mianem „hreczki”, a jej odmiany noszą oryginalne miana regionalne.

Kasza niepalona

Zależnie od sposobu obróbki można wyróżnić kaszę gryczaną białą, znaną także pod nazwą: kasza niepalona polska lub zwykłą oraz prażoną lub paloną. W obrębie kaszy gryczanej niepalonej zaznaczają się trzy podtypy, w zależności od poziomu rozdrobnienia ziaren. Za najdrobniejszą uznaje się kaszę krakowską.

Kasza niepalona polska stanowi zdrowszy wariant gryki, gdyż charakteryzuje się wysoką jakością białka i niezwykłymi właściwościami przeciwutleniającymi. Kasza palona jest pod tym względem uboższa, a odpowiedzialna za to jest wysoka temperatura, która niszczy witaminy i minerały w procesie palenia.

Kasza gryczana niepalona właściwości

Jak większość kasz również gryczana stanowi doskonałe źródło białka. W 100g kaszy gryczanej możemy go znaleźć około 13 g. Oczywiście zdecydowana większość składu to węglowodany złożone, które uwalniając się wolno dostarczają energii przez długi czas. W kaszy gryczanej obecne są też witaminy z grupy B, a także sporo magnezu i cynku. Warto podkreślić, że spożywanie kaszy gryczanej pozwala na obniżenie ciśnienia krwi, a także poziomu cholesterolu. Jest też produktem o niskim indeksie glikemicznym.

Zastosowanie kaszy gryczanej

Popularna hreczka może być podawana:

  • w postaci sypkiej, jako dodatek do mięs i warzyw,
  • jako składowa zup, np. popularnego krupniku,
  • jako składnik farszu do krokietów czy pierogów,
  • w gołąbkach, kaszance i pyzach,
  • w tradycyjnych potrawach bożonarodzeniowych.

Należy pamiętać, że podczas gotowania kasza może zwiększyć swoją objętość nawet trzykrotnie. Najlepiej gotować ją na małym ogniu przez około 20 minut, a następnie pozostawić w garnku by wchłonęła resztę wody. Ilość wody powinna wynosić dwukrotność objętości kaszy gryczanej. Nie ma potrzeby płukać kaszy przed gotowaniem. Polecamy na koniec dodać łyżeczkę masła lub oleju dla smaku i sypkości.

KASZA GRYCZANA BIAŁA

skład: kasza gryczana niepalona 100%
Kraj pochodzenia: Polska
masa netto: 1kg
 
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT:

NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

 
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 1454kJ/ 344kcal
Tłuszcz  3,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,6 g

Węglowodany

63,0 g

 w tym cukry

2,9 g

Błonnik

5,9 g

Białko 13,0 g
Sól 0,0 g
Witaminy:

 

Tiamina (wit. B1)

0,54 mg (49%)*

Kwas foliowy

32 µg (16%)*

Składniki mineralne

 

Potas

443 mg (22%)*

Magnez

218 mg (58%)*

Fosfor

459 mg (66%)*

Cynk

3,5 mg (35%)*

Miedź

0,41 mg (41%)*

Mangan

2,04 mg (102%)*

*% referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej.




E61

Specyficzne kody

ean13
5904730501460

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło