RYŻ CZERWONY

  • -1,00 zł
ryż czerwony

RYŻ CZERWONY

Bezpłatna dostawa już od 199zł

17,50 zł
16,50 zł Zniżka 1,00 zł
Brutto

Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją: 15,67 zł +0,83 zł

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.


Wartości odżywcze ryżu czerwonego

Istnienie czerwonego ryżu z pewnością będzie sporym zaskoczeniem dla wielu osób. Jednak bez obaw! Oryginalny kolor czerwonego ryżu wcale nie jest wynikiem dodatków spożywczych, tylko zjawiskiem całkowicie naturalnym! Czerwony ryż to po prostu ryż niełuskany. Ten podgatunek wyróżnia się niecodzienną barwą osłonki nasiona, a także wartościami odżywczymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Jeśli więc lubisz egzotyczne potrawy i szukasz urozmaicenia na talerzu, czerwony ryż to coś dla Ciebie! To jedna z odmian ryżu o wąskich, podłużnych ziarenkach, dodatkowo ma delikatny orzechowy aromat. Obecnie uprawia się go w Azji i Południowej Afryce.

Ryż czerwony właściwości

Jak wszystkie niełuskane ziarna, tak również czerwony ryż ma cenne prozdrowotne właściwości i odznacza się wyższą zawartością składników odżywczych, niż zboża oczyszczone. Przede wszystkim ryż czerwony jest doskonałym źródłem złożonych węglowodanów. Oprócz tego zawiera też zadziwiająco dużo żelaza, któremu zawdzięcza swój kolor. Jest bogaty w składniki odżywcze i minerały tj. cynk, potas, magnez, żelazo, mangan, a także błonnik i niewielkie ilości tłuszczów roślinnych i witaminy z grupy B, zwłaszcza B6. Dzięki zawartości błonnika, zapewnia uczucie sytości na długi czas. Dobrze odżywia organizm i wspomaga trawienie. 

Czerwony ryż to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które działają przeciwnowotworowo i chronią organizm przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się i zapobiega rozwojowi osteoporozy. Poza tym jedzenie go skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i wspomaga pracę serca. Podczas fermentacji czerwonego ryżu z udziałem grzybów Monascus purpureus powstaje monakolinia, która obniża cholesterol. Drożdże te są składnikiem wielu preparatów farmakologicznych. W aptekach można kupić wyciąg z ryżu czerwonego w formie kapsułek.

Ta odmiana ryżu ma też korzystny wpływ na nasz układ kostny. Co więcej, to produkt, który zawiera węglowodany złożone, o niskim indeksie glikemicznym. Czerwony ryż podobnie jak inne odmiany ryżu to jedno z najlepiej przyswajalnych i najłatwiej trawionych zbóż. Poza tym jest bardzo pożywny. Produkt ten w 100 g zawiera 107 kalorii, podczas gdy 100 g ugotowanego białego ryżu to aż 338 kalorie, dodatkowo ryż znany z czerwonych wąskich ziaren zawiera więcej substancji odżywczych. Jego regularne spożywanie wspomaga w profilaktyce chorób układu krążenia. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów pomaga chronić naczynia krwionośne i zmniejsza ilości płytki miażdżycowej. W Chinach uważa się że ten rodzaj ryżu zwiększa przepływ krwi oraz przyspiesza trawienie.

Ryż czerwony – zastosowanie

Sporo osób zapewne zadaje sobie w tym momencie podstawowe pytanie: „Jak to się je?”. Praktycznie tak, jak zwykły ryż, chociaż po ugotowaniu jest on bardziej sypki i mniej kleisty od ryżu białego. Idealnie sprawdzi się do sałatek z warzywami, zup, risotto oraz jako alternatywa do kasz. Co więcej, ryż czerwony ma ciekawy, lekko orzechowy smak i aromat, który wzbogaci Twoje potrawy. Czerwony ryż będzie doskonałym dodatkiem do zup, mięs i warzyw. Co więcej, uatrakcyjnia wygląd potraw.

Jak gotować czerwony ryż? 

Żeby ugotować czerwony ryż, jedną szklankę czerwonego ryżu zalej trzema szklankami wody, dopraw solą i doprowadź do wrzenia. Następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, dopóki większość płynu nie odparuje. Kiedy ryż będzie miękki, odstaw rondelek na pięć minut, żeby ryż wchłonął wodę i gotowe! Zwykle obróbka termiczna trwa 30-50 minut, jednak można skrócić czas gotowania mocząc wcześniej ziarna czerwonego ryżu w wodzie.

Ryż czerwony – cena

Gdzie kupić czerwony ryż? Znajdziesz go w naszej ofercie. Nasz sklep dba o różnorodność na Twoim talerzu! W Naturalnie Zdrowe przygotowaliśmy dla Ciebie najwyższej jakości czerwony ryż w wyjątkowo przystępnej cenie. Zapoznaj się z naszym propozycjami i wprowadź do Twojej kuchni odrobinę egzotyki i koloru!

Skład: ryż czerwony 100% bez dodatków

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Masa netto: od 500 g

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.

Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli)
Wartość energetyczna 1461 kJ / 349 kcal
Tłuszcz 2,33 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Węglowodany 74,42 g
w tym cukry 4,65 g
Błonnik 7 g
Białko 9,3 g
Sól 0,8 g

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

E445

Specyficzne kody

ean13
5902721170497
Ocena 

Czerwony ryż

Czerwony ryż ciekawie urozmaica smak potraw. Na pewno będę go częściej wykorzystywać. Polecam zakupy w tym sklepie!

Ocena 

zdrowo i smacznie

Odkąd dowiedziałem się, że muszę obniżyć poziom cholesterolu LDL, jem regularnie ryż czerwony. Polecam ten sklep internetowy - przystępne ceny, szybka dostawa i dobra jakość produktów.

Ocena 

Idealny do ryb

Bardzo lubie ryz a ten czerwony zwlaszcza z rybami. Do tego ladnie wyglada na talerzu :)

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło