RYŻ BRĄZOWY 500 g Powiększ

RYŻ BRĄZOWY



Bezpłatna dostawa już od 249 zł!

Wybierz wielkość opakowania:

  • 500 g

    4,19 zł

  • 1 kg

    6,49 zł

Ryż brązowy – pożywny i zdrowy składnik codziennego menu

Szukasz zdrowszych zamienników dla tradycyjnych polskich ziemniaków oraz makaronów z białej mąki? Naturalny brązowy ryż to idealna propozycja dla Ciebie! Ten pyszny dodatek nie tylko pomoże Ci przygotowywać ulubione potrawy, takie jak gołąbki czy risotto w bardziej dietetycznej wersji, ale dodatkowo korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie i samopoczucie.

Ryż brązowy to ziarno, z którego usunięto w sposób mechaniczny lub ręczny jedynie zewnętrzną warstwę, która nie nadaje się do spożycia. Zazwyczaj ma ciemny kolor i wydłużony kształt. Wymaga nieco dłuższego gotowania niż biały ryż długoziarnisty lub ryż basmati. Nadaje się do większości dań z dodatkiem mięsa i warzyw, szybko daje uczucie sytości.

Ryż brązowy – zastosowanie w kuchni

Brązowy ryż w kuchni to pożywny i zapewniający zdrową dawkę energii produkt, z którego przygotujesz dania dla całej rodziny. Dodasz go do zupy, idealnie skomponujesz z egzotyczną potrawą z warzywami lub pikantnym sosem. Jeśli lubisz proste potrawy, dodaj do brązowego ryżu odrobinę oliwy i wielowarzywną sałatkę.

Ciemny ryż wykorzystasz do faszerowania warzyw lub zrobisz z niego pożywną pastę. Smaczny będzie też solo lub w zestawie z rybą, kotletami sojowymi czy samym sosem.

Ryż brązowy – wartości odżywcze i zalety

Dlaczego warto wprowadzić ryż brązowy do diety? Dlatego, że dzięki znacznie mniejszemu przetworzeniu zawiera on więcej witamin, minerałów i błonnika niż ryż biały. Można śmiało powiedzieć, że jedzenie brązowego ryżu jest podobne do wybierania chleba z pełnego ziarna, zamiast jasnego pieczywa.

Po spożyciu brązowego ryżu będziesz dłużej czuć sytość, a także dostarczysz swojemu ciału wielu cennych mikro oraz makroelementów. Brązowy ryż zawiera sporo minerałów, takich jak mangan, żelazo, wapń, fosfor, a także magnez i potas oraz witaminy z grupy B, witaminę E i K.

No dobrze, a smak? Nie ma powodu do obaw! Smak brązowego ryżu jest równie dobry, a nawet lepszy, niż ryżu białego, co sprawia, że spokojnie można zastępować nim wiele różnych produktów! Poza tym ryż brązowy możesz także zmielić na mąkę, którą wykorzystasz do przygotowywania zdrowszych wypieków. Z tego rodzaju ryżu przygotujesz także mleko roślinne, doskonałe dla osób unikających laktozy.

Ile kalorii ma ryż brązowy? Nie jest bardziej kaloryczny niż popularne rodzaje kasz czy ryżu, jednak energia z niego pozyskiwana uwalnia się wolno i równomiernie, dzięki czemu masz siłę do pracy na cały dzień. Poza tym zjesz go o wiele mniej niż tego z w pełni oczyszczonego ziarna – dlatego chętnie sięgają po niego osoby dbające o smukłą sylwetkę.

 

Skład: ryż brązowy 100% bez dodatków

Kraj pochodzenia: Pakistan

Masa netto: od 500 g

 

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.

Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

 

Wartość odżywcza produktu w 100 g:
Wartość energetyczna:  1500 kJ/354 kcal
Tłuszcz 3,2 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g
Węglowodany 72 g
W tym cukry 0,7 g
Błonnik 3,1 g
Białko 7,7 g
Sól 0,03 g

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

Napisz opinię

RYŻ BRĄZOWY

RYŻ BRĄZOWY

10 - liczba produktów w tej samej kategorii

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do porównania