TAPIOKA KULKI/GRANULKI Z MANIOKU

tapioka kulki granulki z manioku

TAPIOKA KULKI/GRANULKI Z MANIOKU

Bezpłatna dostawa już od 199zł

7,52 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Wartość odżywcza w 100 g produktu

  • Wartość energetyczna: 1499kJ/358kcal

  • Tłuszcz: 0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g

  • Węglowodany: 89g w tym cukry: 3g

  • Błonnik: 0g

  • Białko: 0g

  • Sól: 0g

Tapioka to produkt pochodzący z Ameryki Południowej powstały w procesie mielenia bulwy manioku. W krajach tropikalnych stanowi podstawowy rodzaj pożywienia, u nas widnieje w sklepach na półkach ze zdrową żywnością. Może nie jest zbyt przesiąknięta składnikami odżywczymi, ale tapioka jest lekkostrawna, dzięki czemu jej spożywanie będzie korzystne dla osób przebywających na diecie bezglutenowej czy odchudzającej.

Z czego powstaje tapioka? Jakie ma właściwości? I jak w praktyce wykorzystać tapiokę w kuchni?

Tapioka - co to jest za roślina?

Tapioka wytwarzana jest z rośliny o nazwie maniok (z rodziny wilczomleczowatych), przypominającej nasze rodzime ziemniaki. To po prostu wyciśnięta z korzenia manioku skrobia, którą następnie przetwarza się w:

  • mąkę z tapioki:
  • wstępnie ugotowane płatki tapioki w wersji drobnej i grubej;
  • perełki tapioki, zwane także kulkami tapioki o wielkości od 1 mm do nawet 8 mm.

Najpopularniejszą formą tapioki są w Europie perełki o wielkości 2-3 mm. Dodaje się je do deserów, a także do wytwarzania bubble tea, czyli herbaty bąbelkowej wymyślonej na Tajwanie.

Tapioka cieszy się większą popularnością, wśród  mieszkańców Ameryki Południowej, Północnej, Azji czy Afryki. W Europie dopiero zdobywa popularność. Właściwości tapioki takie jak brak glutenu czy hipoalergiczność sprawiają, że coraz częściej gości na polskich stołach - w formie deserów czy jako substytut mąk, która sprawdzi się do domowych wypieków tj. ciasta i ciasteczka, naleśniki i placuszki.  Dodatkowo jest pozbawiona smaku, więc stanowi doskonałą bazę do wielu dań.

Ma delikatny, słodki smak, choć przez niektórych jest on wręcz niewyczuwalny. Z tego powodu - podobnie jak nasiona chia - można korzystać z niej w jakiejkolwiek formie. To do jakiej potrawy ją dodamy zależy już tylko od naszych preferencji smakowych i wyobraźni.

Tapioka świetnie sprawdza się:

  • do zagęszczania musów;
  • jako dodatek do herbaty, tzw. bubble tea oraz soków;
  • do przygotowywania deserów (a nawet lodów);
  • jako substytut mąki, makaronu czy kaszy.

Warto wiedzieć, że podobnie jak nasiona chia czy siemię lniane tapioka w połączeniu z wodą tworzy żelową masę. Dzięki temu stanowi idealne połączenie składników w puddingach czy musach owocowych.

Ale na maniok w stanie surowym należy uważać. Podobnie jak nasze ziemniaki jest on dla naszego organizmu trujący. W środku znajduje się bowiem glikozyd manihotoksyna i aby go usunąć należy poddać tapiokę obróbce termicznej, np. ugotować, a wcześniej dokładnie umyć korzeń manioku.

Glikozyd ten łatwo zamienia się w kwas pruski, czyli cyjanowodór - śmiertelną truciznę.

Właściwości odżywcze tapioki

Błędnie niektórzy z nas mogą zaliczyć tapiokę do kategorii "super foods". Nic bardziej mylnego. Produkt powstały w procesie mielenia bulwy manioku to głównie węglowodany proste (czyli skrobia oporna), lekkostrawne białko oraz śladowe ilości witamin i minerałów. To jednak nie powinno dyskwalifikować tapioki w kuchni. Wśród właściwości tapioki są bowiem trzy szczególne, którymi warto się zainteresować:

  • tapioka nie zawiera glutenu;
  • jest hipoalergiczna - mogą ją spożywać osoby cierpiące na wszelkiego rodzaju alergie;
  • nie zawiera cholesterolu.

Ponadto ma niską zawartość kaloryczną - w 100 g. tapioki  znajdziemy niewiele ponad 150 kcal. A jej lekkostrawność sprawia, że będzie to produkt idealny dla osób, które borykają się z problemami trawiennymi, np. wrzodami żołądka.

Perełki tapioki są ubogie w składniki mineralne, pełne za to lekkostrawnych węglowodanów (w składzie znajdziemy ich aż 90%). Tapioka jest dobrym źródłem skrobi opornej sprawia, że tapioka jest idealnym substytutem produktów z dużą ilością błonnika. Odpowiada również za regulację poziomu cukru we krwi. Ale należy również nadmienić, że tapiokę charakteryzuje wysoki indeks glikemiczny (ok. 80), więc cukrzycy i osoby cierpiące na insulinooporność powinny na nią uważać.

Warto przyjrzeć się tutaj zawartej w tapioce skrobi. Skrobia oporna jest odporna na trawienie i stanowi pożywkę dla dobrych bakterii jelitowych - dzięki fermentacji powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki temu tapioka poprawia perystaltykę jelit i wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego.

We wnętrzu tej egzotycznej rośliny znajdziemy też niewielkie ilości:

  • witamin z grupy B: B1 (tiamina), B2, B6 i B9 (kwas foliowy);
  • witaminę C - wspomaga pracę układu odpornościowego, obniża poziom cholesterolu;
  • witaminę K (znana również jako PP) -  poprawia ukrwienie skóry i wspomaga tworzenie czerwonych krwinek;
  • cynk - wpływa na stan, włosów i paznokcie;
  • wapń - odgrywa ważną rolę w procesie mineralizacji tkanki kostnej, uczestniczy w  przewodzeniu informacji do komórek oraz skurczu mięśni;
  • żelazo - transportuje tlen z płuc do tkane;
  • fosfor - jest składnikiem kości i zębów,potas - pozwala utrzymać właściwe ciśnienie krwi;
  • magnez - wspomaga pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz zmniejsza ryzyko chorób serca;
  • witaminę A (tylko w składzie manioku żółtego).

Choć wartości odżywcze tapioki są znikome, to jeśli tapioka stanowi element codziennej diety wesprze nasz układ pokarmowy. Będzie również świetna dla osób przebywając na diecie bezglutenowej, cierpiących na celiakię, dla wegetarian oraz tych, którzy prowadzą aktywny tryb życia.

Szerokie zastosowanie bulw manioku

Tapioki używa się w kuchni najczęściej jako bezglutenowy zamiennik mąki, np. jako zagęstnik zup, sosów czy robienia naleśników. Ten produkt skrobiowy ma jedną istotną zaletę - w trakcie zagęszczania nie zbryla się, dzięki czemu sos ma gładką konsystencję i łatwiej się go przygotowuje.

Tapioka sprawdzi się także do przygotowania deseru - wszelkiego rodzaju musów owocowych czy puddingów. Zdrowy deser przygotowany na bazie tapioki zasmakuje nawet najmłodszym. Możemy na jej bazie przygotować smaczny pudding. Wystarczy połączyć kuleczki tapioki z mleczkiem kokosowym, dodać do tego cukier trzcinowy, świeże owoce lub odrobinę soku owocowego, aby zaspokoić kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych.

Jej właściwości żelujące sprawdzą się nawet w przypadku przygotowywania lodów domowej roboty. Tapioka pod wpływem niskiej temperatury nie rozpada się, a desery nadal zachowują żelową konsystencję. Dzięki temu zaserwowanie rodzinie domowych lodów staje się znacznie prostsze i bardziej efektowne.

To jednak nie wszystko. Choć tapioka znana jest najbardziej jako substytut mąki oraz składnik deserów, to można ją wykorzystać również w nieco inny, równie ciekawy sposób.

Na Tajwanie wraz z kulkami tapioki przygotowuje się tzw. bubble tea czyli herbatę z mlekiem i innymi słodkimi dodatkami. Jej popularność cały czas rośnie i nie ma się czemu dziwić - to naprawdę smaczny, oryginalny, a w dodatku całkiem zdrowy napój. Oczywiście jeśli przygotuje się go samodzielnie w domu. Wystarczy do tego wykorzystać dowolną herbatę, mleko oraz dodać do tego tapiokę w formie karmelizowanych perełek.

Tapioka - jak gotować?

Tapioka w formie perełek powinna być gotowana na bardzo małym ogniu od 25 do 40 minut - w zależności od wielkości granulek. Czasem wymagane jest wcześniejsze namoczenie kulek w wodzie lub mleku, np. przez 20 minut. Perełki tapioki po ugotowaniu stają się przezroczyste. Dokładne instrukcje, jak przygotować tapiokę znajdują się na opakowaniach. Płatki wymagają znacznie krótszego gotowania, gdyż wcześniej zostały już poddane obróbce cieplnej.

Na koniec warto dodać, że jeśli mamy ochotę przygotować tapiokę samemu zamiast decydować się na zakup gotowych produktów, musimy uważać na zawartą w surowym manioku truciznę. Istotne jest dokładne umycie bulwy oraz długie gotowanie jej lub pieczenie (aby pozbyć się szkodliwego związku).

Granulat z tapioki - gdzie kupić

Pytanie tylko, gdzie kupić perełki tapioki? Pomimo rosnącej popularności, wciąż nie sposób znaleźć mąkę czy kulki z tapioki w stacjonarnych sklepach. Wyroby z tapioki można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz oczywiście w Naturalnie Zdrowe! Granulat tapioki oferowany przez nasz sklep internetowy odznacza się wysoką jakością oraz przystępną ceną. Dzięki naszej tapioce przygotujesz ulubione potrawy w zdrowszej wersji, w tym znany wegański deser, czyli bubble tea.

Skład: tapioka w granulkach, dwutlenek siarki SO2 - 27,65 ppm*
*Zawartość dwutlenku siarki SO2 wynika z naturalnego występowania tego składnika w glebie

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Masa netto: 500g

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.

Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

E863

Specyficzne kody

ean13
5902721171821
Ocena 

Mega granulki

Ubóstwiam desery z tapioką. Robie na zapas i zostawiam w lodówce. Polecam w połączeniu z chia. Cud, miód i orzeszki ;)

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło