OLEJEK LAWENDOWY ETERYCZNY 30 ml

OLEJEK LAWENDOWY ETERYCZNY 30 ml

Bezp艂atna dostawa ju偶 od 199z艂

21,90聽z艂
Brutto

Kupuj膮c teraz ten produkt otrzymasz 2 punkt贸w lojalno艣ciowych.


Lawenda jest jednym z najbardziej charakterystycznych kwiat贸w pod wzgl臋dem wygl膮du, ale przede wszystkim zapachu. Wyr贸偶niaj膮cy si臋 aromat jest nie do pomylenia z 偶adnym innym i z dlatego olejek lawendowy nale偶y do jednego z najbardziej popularnych 艣rodk贸w u偶ywanych w perfumach i aromaterapii. Jak si臋 okazuje, pi臋kny zapach to nie jedyna z zalet olejku lawendowego.

Lawenda, a dok艂adnie lawenda w膮skolistna zwana r贸wnie偶 lekarsk膮, to kwiat o do艣膰 poka藕nych rozmiarach - osi膮ga nawet 1,5 m wysoko艣ci. Chocia偶 spotka膰 j膮 mo偶na r贸wnie偶 w Polsce, to najcz臋艣ciej wyst臋puje w rejonie basenu Morza 艢r贸dziemnego. Lawenda ro艣nie zar贸wno w Afryce P贸艂nocnej, jak i na Bliskim Wschodzie, ale ro艣lina najbardziej kojarzy si臋 Prowansj膮, czyli sk膮panym w purpurowo-fioletowych po艂aciach kwiat贸w po艂udniowym regionie Francji.

Co ciekawe, lawenda jako bliski krewny rozmarynu, sza艂wii i tymianku jest jednym ze sk艂adnik贸w tamtejszej mieszanki zio艂owej, czyli zi贸艂 prowansalskich.

Lawenda wykorzystywana jest od staro偶ytno艣ci. O ile na pocz膮tku zastosowanie znajdowa艂a g艂贸wnie w obrz臋dach religijnych, to szybko dostrze偶ono r贸wnie偶 inne jej zalety. Jedn膮 z nich jest mo偶liwo艣膰 pozyskiwania miodu z nektaru wytwarzanego przez te kwiaty - mi贸d lawendowy to wysokiej klasy rarytas ceniony na ca艂ym 艣wiecie.

Najpopularniejszym jednak produktem wytwarzanym ze 艣wie偶ych kwiat贸w lawendy w膮skolistnej jest olejek lawendowy. Jego szerokie zastosowanie pozwala na u偶ycie go w wielu, cz臋sto zaskakuj膮cych scenariuszach.

Olejek lawendowy w aromaterapii

Zalety lawendy s膮 szeroko wykorzystywane w aromaterapii. Kwiatowo-zio艂owy zapach lawendy dzia艂a antystresowo i relaksuj膮co. U偶ycie olejku w dyfuzorze lub kominku zapachowym pozwala na stworzenie przyjemnej i rozlu藕niaj膮cej atmosfery. Uzyskanie takiego stanu wp艂ywa nie tylko na nasze samopoczucie, ale r贸wnie偶 na jako艣膰 snu.

Dla lepszej higieny spania mo偶emy pokusi膰 si臋 r贸wnie偶 o pranie po艣cieli z dodatkiem olejku lawendowego albo o aplikacj臋 bezpo艣rednio na poduszki - krople olejku lawendowego na poszewkach zapewni膮 zdrowy i przyjemny wypoczynek.

Leczenie infekcji olejkiem lawendowym

Olejek lawendowy mo偶na z powodzeniem stosowa膰 do leczenia infekcji g贸rnych dr贸g oddechowych. Inhalowanie pozwala skutecznie odetka膰 zatkany nos, ale r贸wnie偶 dzia艂a na g艂臋biej osadzone organy - krta艅, tchawic臋 i oskrzela. Tego typu wziewy oka偶膮 si臋 szczeg贸lnie przydatne podczas okresu wzmo偶onych zachorowa艅. W sk艂ad olejku lawendowego wchodz膮 fitosterole, flawonoidy i kwasy fenolowe, czyli substancje o silnym dzia艂aniu antyoksydacyjnym. Wzmacniaj膮 one og贸ln膮 odporno艣膰 organizmu i dlatego olejek lawendowy mo偶na stosowa膰 r贸wnie偶 profilaktycznie.

艢rodek na zmiany sk贸rne

Olejek eteryczny lawendowy znakomicie nadaje si臋 do stosowania na r贸偶nego rodzaju zmiany sk贸rne, szczeg贸lnie te o pod艂o偶u bakteryjnym i grzybiczym. Silne dzia艂anie antyseptyczne pozwala na skuteczne zwalczanie tego typu zaka偶e艅 i wynikaj膮cych z nich zmian. Co istotne, olejek lawendowy jako jeden z nielicznych nadaje si臋 do bezpo艣redniej piel臋gnacji sk贸ry, bez potrzeby dodatkowego rozcie艅czania, czy mieszania z kremem.

Dodatkowo olejek, 艂agodzi podra偶nienia oraz przyspiesza leczenie ran i oparze艅, co pozwala na szybsz膮 regeneracj臋 sk贸ry po urazach. 艁agodzi r贸wnie偶 b贸l po uk膮szeniach.

Olejek eteryczny lawendowy na b贸le g艂owy

Olejek eteryczny z lawendy mo偶e pos艂u偶y膰 jako naturalny 艣rodek 艂agodz膮cy b贸l g艂owy. U偶ycie kilku kropel olejku i delikatne masowanie skroni przynosi ulg臋 i pozwala 艂agodzi膰 skutki uci膮偶liwych migren. Taki zabieg dzia艂a r贸wnie偶 uspokajaj膮co i przeciwl臋kowo.

W podobny spos贸b mo偶emy r贸wnie偶 u偶y膰 olejku lawendowego na obola艂e mi臋艣nie. W tym celu najlepiej jest przygotowa膰 gor膮c膮 k膮piel, kt贸r膮 wzbogacimy kilkoma kroplami olejku lawendowego (oko艂o 10 ml). Jeszcze lepiej jest po艂膮czy膰 moc olejk贸w eterycznych z lawendy z sol膮 do k膮pieli Epsom - w tak przygotowanej relaksuj膮cej k膮pieli, zawarty w soli magnez pomo偶e w lepszej regeneracji i zapewni g艂臋bszy sen.

Olejki eteryczne o wszechstronnym zastosowaniu

Olejki lawendowe to nie tylko aromaterapia. Zapach lawendy pos艂u偶y te偶 do od艣wie偶ania powietrza w pomieszczeniach i dobrze maskuje przykre zapachy. Jednak to, co dla nas wydaje si臋 przyjemn膮 woni膮, dla owad贸w dzia艂a w odwrotny spos贸b. Mo偶emy oczywi艣cie zasadzi膰 kwiaty lawendy albo te偶 u偶y膰 olejku, kt贸ry odstraszy nieproszonych go艣ci w postaci komar贸w i meszek, szczeg贸lnie w letnie dni i wieczory. Olejek mo偶na stosowa膰 bezpo艣rednio na sk贸rze albo u偶y膰 kocio艂ka zapachowego, kt贸ry postawimy na stole, czy parapecie.

Innym owadem, kt贸ry te偶 nie przepada za lawend膮 i kt贸rego nie chcemy widzie膰 w naszych domach to oczywi艣cie mole. Skropienie chusteczki olejkiem lawendowym i zostawienie jej w szafie, pozwoli trzyma膰 mole z dala od ubra艅, a przy okazji zapewni odzie偶y 艂adny, kwiatowy zapach.

Naturalny olejek eteryczny jako dodatek do kosmetyk贸w

Olejek lawendowy mo偶e by膰 aplikowany bezpo艣rednio na sk贸r臋, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogaca膰 nim inne kosmetyki. Dodany do szamponu b臋dzie redukowa膰 艂upie偶, a tak偶e wzmocni cebulki w艂os贸w. W przypadku kremu poprawi efekt wyg艂adzaj膮cy i odm艂adzaj膮cy. B臋dzie przy tym bardzo ekonomiczny - w wi臋kszo艣ci przypadk贸w wystarczy u偶ycie 1-2 kropli olejku lawendowego, by uzyska膰 oczekiwany efekt.

Lawenda mo偶e by膰 te偶 stosowany przy okazji masa偶u cia艂a, szczeg贸lnie obszar贸w z widocznym cellulitem. Olejek lawendowy dzia艂a pozytywnie na ukrwienie sk贸ry i pozwala na zmniejszenie widocznej 鈥渟k贸rki pomara艅czy鈥 na udach, czy brzuchu.

Dystrybucja: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.

Producent: Natur Planet

殴r贸d艂a:

The role of aromatherapy in medicine - Family Medicine & Primary Care Review, 2014, 16, 4:387-391

Composition, biological properties and therapeutic effects of lavender (Lavandula angustifolia L). A review - Herba Polonica, vol.60, no.2, 2014, pp.56-66

E984

Aby m贸c doda膰 opini臋, musisz si臋 zalogowa膰.

Klienci kt贸rzy zakupili ten produkt kupili r贸wnie偶:

  • -1,00聽z艂
ry偶 czerwony
16,67聽z艂 15,67聽z艂

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyra偶am zgod臋 na przetwarzanie moich danych osobowych w zwi膮zku z zam贸wieniem. Wi臋cej w Polityce prywatno艣ci.

Posiadasz ju偶 konto
Zaloguj si臋 lub Zresetuj has艂o