Czym jest dieta bogatoresztkowa i kiedy warto ją stosować?
Kasze i mało przetworzone produkty zbożowe to nie tylko źródło energii i cennych składników odżywczych. Są one także...
Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.
UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!
Brak punktów lojalnościowych za ten produkt ze względu na niską cenę.
Bezpłatna dostawa już od 249 zł!
8,50 zł
Gryka to roślina o zadziwiających wartościach odżywczych, a przy tym powszechnie dostępna w Polsce. O ile jednak kasza gryczana cieszy się sporą popularnością, o tyle mąka gryczana dopiero wkracza do naszych kuchni. Chociaż trzeba przyznać, że robi to przebojem. Dlaczego nie tylko warto, ale wręcz należy włączyć mąkę gryczaną do codziennej diety?
Przede wszystkim mąka gryczana jest bezglutenowa. Chociaż kasza gryczana błędnie brana jest za przygotowaną ze zboża, tak naprawdę więcej ma wspólnego z rabarbarem, niż pszenicą! To sprawia, że z natury jest produktem bezglutenowym. Co więcej, gryka, a tym samym przygotowywana z niej mąka, zawiera spore ilości białka, minerałów, przeciwutleniaczy, a także błonnika pokarmowego.
Poza tym mąka gryczana jest również łatwa w obróbce. Pod względem właściwości jest bardzo podobna do tradycyjnej mąki i doskonale nadaje się do wypieku pieczywa. Można także przygotować z niej makaron oraz naleśniki. Ze względu na specyficzny, dosyć wyrazisty smak najlepiej smakuje w wersji wytrawnej.
Trzecim powodem, dla którego warto sięgnąć po mąkę gryczaną, jest jej przystępna cena. Gryka to roślina doskonale znana oraz od wieków hodowana w Europie Wschodniej, w tym także w Polsce. Łatwa dostępność sprawia, że mąka gryczana jest produktem wyjątkowo przyjaznym nie tylko dla naszego żołądka, ale także kieszeni.
Chociaż mąka gryczana z samej swojej natury jest bezglutenowa, osoby chore na celiakię lub cierpiące na nietolerancje pokarmowe powinny dokonywać zakupów szczególnie ostrożnie. Niestety, mąka mące nierówna. Bardzo często powszechnie dostępne mąki gryczane mogą zawierać gluten.
Jak kupić mąkę gryczaną, która faktycznie jest wolna od problematycznego białka? Najlepiej wybierając produkty z symbolem przekreślonego kłosa. Znajdziesz je teraz także w Naturalnie Zdrowe. Mąka biała gryczana oferowana przez nasz sklep to wyrób bez glutenu, spełniający surowe normy dotyczące bezpieczeństwa produktów.
Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli) | |
Wartość energetyczna | 1446kJ / 342kcal |
Tłuszcz | 2,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 67 g |
w tym cukry | 0,8 g |
Białko | 10 g |
Sól | 0,01 g |
DYSTRYBUTOR:
NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4
Zastosowanie mąki gryczanej
Mąka gryczana bezglutenowa Naturalnie Zdrowe ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, polecam mieszać z innymi mąkami. Fajnie się sprawdza do produkcji makaronów.
Kasze i mało przetworzone produkty zbożowe to nie tylko źródło energii i cennych składników odżywczych. Są one także...
Rezygnacja z pokarmów zawierających gluten to jedyna skuteczna metoda pozbycia się dolegliwości związanych z...
Pszenica to obecnie najpopularniejsze z uprawianych zbóż. Jest dzięki temu również najbardziej przetworzonym, a przez...
Wiele osób kupując mąkę, nie zwraca uwagi na to, w co jest pakowana. Jest to błąd i nie tylko ze względu dbania o...
Zapraszamy do zakupów i kontaktu z naszym personelem
Zapisz się i bierz udział w konkursach i promocjach naszego sklepu:
Sklep wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). |