MĄKA JAGLANA BEZGLUTENOWA 500g

Mąka jaglana bezglutenowa

MĄKA JAGLANA BEZGLUTENOWA 500g

Bezpłatna dostawa już od 199zł

7,99 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Proso, z którego przygotowuje się kaszę oraz mąkę jaglaną, jest znane i stosowane od ponad dziesięciu tysięcy lat. Zboże to występuje dziko w Azji, Afryce i Australii. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych, a pierwsze ślady upraw pochodzą z Dalekiego Wschodu. Cechuje się dużą odpornością na niesprzyjające warunki, szczególnie na suszę dzięki rozwiniętemu korzeniom, które pozwalają pobierać wodę z większych głębokości. Jest też odmianą szybko dojrzewającą więc dziwnego, że już od mileniów cieszy się niesłabnącą popularnością! Proso jest także jednym z najbardziej odżywczych zbóż, a jego pozytywny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia! O ile w Polsce jest to rzadziej spotykana i trochę zapomniana odmiana to obecnie zaczyna się cieszyć coraz większym zainteresowaniem.

Dlaczego warto włączyć mąkę jaglaną do codziennej diety?

Przede wszystkim proso jest bezglutenowe i lekkostrawne, dzięki czemu doskonale sprawdza się w diecie osób chorych na celiakię. Poza tym jest jednym z nielicznych zbóż o właściwościach alkalizujących – jego jedzenie przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zawiera też spore ilości pierwiastków śladowych, takich jak mangan i fosfor, a także jest naturalnym źródłem magnezu.

Proso najczęściej spożywane jest pod postacią kaszy jaglanej, ale coraz większą popularność zyskuje sobie także mąka przygotowywana z tego wyjątkowego zboża. Mąka jaglana doskonale sprawdza się w kuchni, ponieważ jest bardzo neutralna w smaku. Dzięki temu doskonale pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych potraw, a także nadaje się do przygotowywania tradycyjnych wypieków w wersji bez glutenu. Poza tym można stosować ją samodzielnie lub łączyć z innymi mąkami, w celu dodania do posiłku większej ilości składników odżywczych.

Mąka jaglana bez glutenu – gdzie kupić?

Jak już wspomnieliśmy, proso jest ziarnem bezglutenowym, co sprawia, że pozyskiwana z niego mąka, również nie zawiera tego problematycznego białka. Jednak szukając produktów dla osób chorych na celiakię, należy bardzo starannie dokonywać zakupów. Niestety, mimo że samo zboże jest faktycznie naturalnie bezglutenowe to może być zanieczyszczone w momencie zbiorów czy podczas pakowania. Stąd też istotne jest by szukać produktów odpowiednio oznakowanych i zawierających numer certyfikatu producenta. Symbol przekreślonego kłosa to gwarancja, że ścisłe procedury zostały zachowane na każdym etapie produkcji. 

W Naturalnie Zdrowe dokładamy starań, żeby spełnić wszystkie oczekiwania naszych klientów. Dlatego mąka jaglana bezglutenowa oferowana przez nasz sklep to produkt całkowicie bezpieczny, spełniający restrykcyjne normy dotyczące czystości produktów bezglutenowych. Co więcej, cena mąki jaglanej bezglutenowej dostępnej w naszym asortymencie jest wyjątkowo przystępna!

Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Produkt bezglutenowy wolny od alergenów.

Produkcja w warunkach gluten free. Numer certyfikatu: PL-026-003.
                                                                                
Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli)
Wartość energetyczna 1514kJ / 357kcal
Tłuszcz 3,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 70 g
w tym cukry 0,5 g
Białko 11 g
Sól 0,01 g

DYSTRYBUTOR:

NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

E866
Ocena 

Mąka bezglutenowa jaglana

Kupuje różne mąki bezglutenowe, ta jest jedną z lepszych. Dwie pozostałe też OK.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło