Czytaj Na Blogu
Dlaczego mąka nie powinna być pakowana w plastik? O znaczeniu papierowych opakowań
Wiele osób kupując mąkę, nie zwraca uwagi na to, w co jest pakowana. Jest to błąd i nie tylko ze względu dbania o...
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Proso, z którego przygotowuje się kaszę oraz mąkę jaglaną, jest znane i stosowane od ponad dziesięciu tysięcy lat. Zboże to występuje dziko w Azji, Afryce i Australii. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych, a pierwsze ślady upraw pochodzą z Dalekiego Wschodu. Cechuje się dużą odpornością na niesprzyjające warunki, szczególnie na suszę dzięki rozwiniętemu korzeniom, które pozwalają pobierać wodę z większych głębokości. Jest też odmianą szybko dojrzewającą więc dziwnego, że już od mileniów cieszy się niesłabnącą popularnością! Proso jest także jednym z najbardziej odżywczych zbóż, a jego pozytywny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia! O ile w Polsce jest to rzadziej spotykana i trochę zapomniana odmiana to obecnie zaczyna się cieszyć coraz większym zainteresowaniem.
Przede wszystkim proso jest bezglutenowe i lekkostrawne, dzięki czemu doskonale sprawdza się w diecie osób chorych na celiakię. Poza tym jest jednym z nielicznych zbóż o właściwościach alkalizujących – jego jedzenie przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Zawiera też spore ilości pierwiastków śladowych, takich jak mangan i fosfor, a także jest naturalnym źródłem magnezu.
Proso najczęściej spożywane jest pod postacią kaszy jaglanej, ale coraz większą popularność zyskuje sobie także mąka przygotowywana z tego wyjątkowego zboża. Mąka jaglana doskonale sprawdza się w kuchni, ponieważ jest bardzo neutralna w smaku. Dzięki temu doskonale pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych potraw, a także nadaje się do przygotowywania tradycyjnych wypieków w wersji bez glutenu. Poza tym można stosować ją samodzielnie lub łączyć z innymi mąkami, w celu dodania do posiłku większej ilości składników odżywczych.
Jak już wspomnieliśmy, proso jest ziarnem bezglutenowym, co sprawia, że pozyskiwana z niego mąka, również nie zawiera tego problematycznego białka. Jednak szukając produktów dla osób chorych na celiakię, należy bardzo starannie dokonywać zakupów. Niestety, mimo że samo zboże jest faktycznie naturalnie bezglutenowe to może być zanieczyszczone w momencie zbiorów czy podczas pakowania. Stąd też istotne jest by szukać produktów odpowiednio oznakowanych i zawierających numer certyfikatu producenta. Symbol przekreślonego kłosa to gwarancja, że ścisłe procedury zostały zachowane na każdym etapie produkcji.
W Naturalnie Zdrowe dokładamy starań, żeby spełnić wszystkie oczekiwania naszych klientów. Dlatego mąka jaglana bezglutenowa oferowana przez nasz sklep to produkt całkowicie bezpieczny, spełniający restrykcyjne normy dotyczące czystości produktów bezglutenowych. Co więcej, cena mąki jaglanej bezglutenowej dostępnej w naszym asortymencie jest wyjątkowo przystępna!
Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli) | |
Wartość energetyczna | 1514kJ / 357kcal |
Tłuszcz | 3,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 70 g |
w tym cukry | 0,5 g |
Białko | 11 g |
Sól | 0,01 g |
DYSTRYBUTOR:
NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4
Mąka bezglutenowa jaglana
Kupuje różne mąki bezglutenowe, ta jest jedną z lepszych. Dwie pozostałe też OK.
Wiele osób kupując mąkę, nie zwraca uwagi na to, w co jest pakowana. Jest to błąd i nie tylko ze względu dbania o...