MĄKA JAGLANA NATURALNIE ZDROWE

MĄKA JAGLANA NATURALNIE ZDROWE

MĄKA JAGLANA NATURALNIE ZDROWE

Bezpłatna dostawa już od 199zł

8,38 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Wartość odżywcza w 100 g produktu

  • Wartość energetyczna 1449 kJ / 346 kcal

  • Tłuszcz 2,9 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g

  • Węglowodany 68,4 g w tym cukry 0,1 g

  • Błonnik 3,2 g

  • Białko 10,5 g

  • Sód 0,001 g

Mąka jaglana to jedna z najstarszych znanych mąk. Używana jest od tysiącleci, a obecnie bije rekordy popularności. Kiedy i dlaczego warto się nią zainteresować?

Mąka jaglana jest mąką neutralną, zdrową i świetnie nadaje się jako zamiennik innych rodzajów mąk. Duże uznanie zawdzięcza przede wszystkim sporej zawartości witaminy B, a także obecności pierwiastków takich jak potas i magnez, które pomagają budować kondycję układu krążenia. Dodatkowo obecność błonnika pozwala obniżyć poziom „złego” cholesterolu i zadbać o wyższy poziom jego „dobrego” odpowiednika. Poza tym ze względu na swoją uniwersalność jest to produkt, który zdecydowanie warto mieć w swojej kuchni.

Brak glutenu

Mąka jaglana to jedna z mąk naturalnie niezawierająca glutenu, więc idealnie nadaje się dla osób cierpiących na celiakię oraz tych, którzy zwracają dużą uwagę na ograniczanie spożycia produktów glutenowych.

Świetna do pieczenia

Mąka jaglana idealnie nadaje się jako zamiennik dla mąki pszennej. Dzięki temu można używać jej do wypieku ciast, chlebów czy chociażby naleśników.

Właściwości detoksykacyjne

Dzięki swoim właściwościom bardzo dobrze oczyszcza organizm i działa na niego odkwaszająco. Duża zawartość błonnika napędza procesy trawienne i pomaga udrożnić jelita. Warto też zaznaczyć, że detoksy z użyciem produktów jaglanych sprawiają, że odczucie głodu jest mniej odczuwalne.

Dodatek do zup i sosów

Mąka jaglana to świetna alternatywa dla wszelkiego rodzaju zabielaczy i zagęstniaczy. Można ją spokojnie używać do zup i sosów, zastępując przy tym mąkę pszenną czy różne śmietany.

Zrób to sam

Mąka jaglana jest dostępna jako gotowy produkt, ale równie dobrze można ją zrobić samemu. Posiadając w domu odpowiedni sprzęt, blender czy młynek do kawy, w łatwy sposób zamienimy kaszę jaglaną w mąkę. W tym celu wystarczy ją przepłukać i sparzyć wrzątkiem. Po odcedzeniu trzeba zostawić kaszę na kilka godzin, a na końcu włożyć ją do piekarnika na mniej więcej pół godziny, by ostatecznie wysuszyć i pozbyć się nadmiaru wilgoci. Na koniec zostanie już tylko zmielić wszystko w wymienionych wcześniej urządzeniach.

Mąka jaglana – przechowywanie

Tego rodzaju mąka nie nadaje się do długiego przechowywania, gdyż zawarta w prosie wysoka ilość tłuszczów doprowadza do jej szybkiego jełczenia i w efekcie gorzki smak. Bezpośrednio po otwarciu należy trzymać ją w  suchym i szczelnie zamkniętym opakowaniu lub zużyć w całości. Polecamy hermetycznie zamykane torby, woreczki strunowe lub słoiki. Oczywiście zawsze możemy spróbować zrobić mąkę jaglaną we własnym zakresie. W tym celu wystarczy zalać kaszę jaglaną wrzątkiem, a następnie po osuszeniu prażyć dodatkowo przez 30 minut w piekarniku. Po zmieleniu otrzymamy gotową produkt.

Kraj pochodzenia: Polska

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.

Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu

Produkt 100% naturalny, bez dodatków

Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu pochodzącego ze zbóż oraz soi i sezamu

Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul Matejki 4

E47

Specyficzne kody

ean13
5904730501446
Ocena 

Bez mielenia

Niby można mielić kaszę, ale jakoś mi się nie chce :) Dobrze przygotowana mąka, jestem zadowolona

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło