MĄKA KOKOSOWA

7,60 zł
Brutto
mąka kokosowa

MĄKA KOKOSOWA

Bezpłatna dostawa już od 199zł

7,60 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Wartość odżywcza w 100 g produktu

  • Wartość energetyczna 1492 kJ / 359 kcal

  • Tłuszcz 13,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12,8 g

  • Węglowodany 22,6 g w tym cukry 19,5 g

  • Błonnik 35,2 g

  • Białko 19,2 g

  • Sól 0,08 g

Jeśli szukasz alternatywy dla mąki pszennej i chcesz nieco poprawić swoją dietę, mąka kokosowa jest produktem idealnym dla Ciebie! Ta wyjątkowa mąka jest bardzo uniwersalna, sycąca, a przy tym zawiera wiele cennych substancji odżywczych.

Co więcej, przygotowane z jej użyciem potrawy mają wyjątkowy delikatny smak i aromat i wbrew pozorom nie przechodzą zapachem kokosa. Z mąką kokosową w prosty i, co najważniejsze, stosunkowo tani sposób wzbogacisz i urozmaicisz swoją codzienną dietę.

Mąka kokosowa - właściwości

Mąka kokosowa powstaje w wyniku zmielenia miąższu pozyskiwanego z orzechów kokosowych. Jest to produkt uboczny wytwarzania mleka kokosowego i oleju kokosowego. Dopiero po uzyskaniu tych dwóch produktów, wydawać by się mogło, bardziej istotnych surowców następuje suszenie i wyciskanie, które kończy się wytworzeniem mąki kokosowej. . Jest niezwykle smaczna, ma cudowny kokosowy aromat i może być stosowana na surowo.

O ile oczywiście ma posmak kokosa, to o dziwo nie jest słodka. To też potwierdza ilość węglowodanów prostych w mące kokosowej, gdzie zawartość cukrów nie jest wysoka. Prócz tego mąka kokosowa zawiera bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, którego jest znacznie więcej niż chociażby w otrębach, które uważane są za bogate źródło tego składnika.

Również ilość protein znacznie przewyższa wartości typowe dla mąk zbożowych. Jako że mąka powstaje z miąższu orzecha kokosowego, to jest to produkt, który naturalnie nie zawiera glutenu. Cechuje się też dużą zawartością tłuszczu, z czego sporo z nich to tak zwane MTC, czyli nasycone średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe. Wspierają one lepszy metabolizm i co za tym idzie, również bardziej efektywne spalanie tłuszczu. To tłumaczy częstą obecność mąki kokosowej, czy kokosa jako takiego, w dietach sportowców i redukujących, gdzie lepsza przemiana materii i zwiększona podaż białka są kluczami do sukcesu.

Dodatkowo mąka kokosowa zawiera kwas laurynowy, czyli rodzaj kwasu tłuszczowego bardzo rzadko występujący w pożywieniu, który ma zbawienny wpływ na nasz układ odpornościowy, a także poprawia wygląd skóry. Poza tym w mące kokosowej znajdziemy dużo białka oraz stosunkowo niewiele węglowodanów, w tym cukru, jest zatem doskonałym uzupełnieniem diety paleo oraz ketogenicznej.

Mąka kokosowa – na odporność i wysoki cukier

Mąka kokosowa to jeden z produktów, którym powinni zainteresować szczególnie diabetycy, ale również osoby chcące wzmocnić układ krążenia oraz immunologiczny. Ze względu na niską zawartość węglowodanów prostych spożycie mąki kokosowej pozwala na obniżenie i stabilizację poziomu cukru we krwi. Dodatkowo niski indeks glikemiczny zapobiega wyrzutom insuliny, co pozwala na uzyskanie lepszych rezultatów w czasie walki z otyłością.

Mimo dużej zawartości tłuszczu w składzie mąka kokosowa to także sprzymierzeniec w walce o lepszą kondycję układu krwionośnego i mięśnia sercowego. Jest to możliwe dzięki obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL. Z kolei odporność organizmu jest zwiększona przez duże ilości błonnika, który wpływa pozytywnie na nasz układ pokarmowy i może być traktowany jako element profilaktyki antynowotworowej. Zaspokojone uczucie głodu, zredukowany poziom cukru i złego cholesterolu czy lepsza odporność dzięki sprawnemu układowi pokarmowemu to tylko niektóre z zalet.

Alternatywa dla mąki pszennej

W przeciwieństwie do mąk zbożowych mąka kokosowa nie zawiera glutenu, dzięki temu może być stosowane przez osoby chore na celiakię, które wykluczyły z diety wszystkie produkty zawierające gluten (np. zwykła mąka pszenna). Miąższ z kokosa wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego i tłuszczów nasyconych, które napędzają metabolizm – stąd też duża popularność mąki kokosowej wśród sportowców.

Regularne spożywanie dań z dodatkiem mąki kokosowej pozwala zachować prawidłowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi, ze względu na niski indeks glikemiczny może być stosowana przez cukrzyków, tym bardziej że dzięki użyciu mąki kokosowej w daniu ulega obniżeniu ogólny indeks glikemiczny potrawy.

Zastosowanie mąki kokosowej

Jak stosować mąkę kokosową? Przede wszystkim - z umiarem. Chociaż mogłoby się wydawać, że jest droga, tak naprawdę jest bardzo wydajna! Mąka kokosowa ma doskonałe właściwości wiążące wodę, co sprawia, że można stosować jej nawet cztery razy mniej, niż mąki pszennej.

O ile mąka kokosowa może kojarzyć się z głównie ze słodkimi wypiekami jak ciasta i muffiny, to nie ma problemu by dodać jej do wypieku pieczywa tradycyjnego. Taki zabieg pozwala uzyskać inny smak chleba, ale też wzbogacić wypieki i białko i błonnik pokarmowy. Podobnie ma się sprawa z naleśnikami.

W jakich potrawach można ją wykorzystywać? Właściwie we wszystkich. Zastosowanie mąki kokosowej jest bardzo szerokie. Jednak wyjątkowo sprawdza się w daniach kuchni orientalnej. Mąka z miąższu orzecha kokosowego rewelacyjnie spisuje się też w słodkich wypiekach, mimo że nie jest słodka i nie przyćmiewa innych smaków. Przygotujemy z niej pyszne muffinki, naleśniki. Możesz wykorzystać ją do wypieków: bułeczek, ciast i ciasteczek, placuszków. Można mieszać ją z innymi mąkami bez obaw o kokosowy charakter potrawy. Trzeba jednak pamiętać, że ze względu na swój ciężar, wypieki nie będą bardzo wyrastać.

Mąka kokosowa może zastąpić mąki zbożowe w przepisach, ale lepiej jest używać mąk podanych w przepisach z dodatkiem mąki kokosowej. Jest ku temu kilka powodów. Po pierwsze jako mąka bezglutenowa – nie wyrasta, a przez dużą zawartość błonnika pokarmowego mąka kokosowa wchłania znacznie mocniej wodę. Wymaga to odpowiedniej modyfikacji przepisów i użycia większej ilości wody, ale też nastawienia się na to, że w efekcie otrzymany wypiek będzie zdecydowanie bardziej zbity i wilgotny. O ile w przypadku ciast takich jak brownie nie jest to problem to w przypadku chlebów już niekoniecznie. Do tego dochodzi jeszcze kwestia zmielenia, bo mąki kokosowe dostępne są zarówno jako drobno, jak i grubo zmielone.

Sprawdzi się także do różnych deserów bez pieczenia oraz koktajli. Dodatkowo mąka kokosowa znajduje zastosowanie również jako zagęstnik zagęszczania zup i sosów. Można ją nawet stosować jako panierkę do mięsa i ryb, gdzie w połączeniu z ziołami i przyprawami będzie ciekawą alternatywą dla pszennej panierki. Mąka kokosowa to także ciekawa i tańsza alternatywa dla drogich mąk orzechowych.

Jak przechowywać mąkę kokosową

Kolejna rzecz, którą trzeba mieć w pamięci to zawartość tłuszczu i kaloryczność, która z tego wynika. Mąka kokosowa ma zdecydowanie więcej kalorii niż mąka pszenna czy żytnia. Może też łatwiej się psuć przy nieodpowiednim przechowywaniu. Warto też wiedzieć o tym, że mąka kokosowa po zapakowaniu sprawia, że torebka dość szybko staje się tłusta i sprawia wrażenie brudnej. Jest to zjawisko powszechne i nie świadczy o złej jakości czy zepsuciu. Takie utłuszczone opakowania są czymś normalnym. Z tego powodu warto po zakupie przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej szklanym.

Jak zrobić mąkę kokosową

Mąkę kokosową bez problemu kupimy w większości sklepów i to nie tylko tych ze zdrową żywnością. Możemy jednak pokusić się o zrobienie jej we własnym zakresie, tym bardziej że przy okazji uzyskamy jeszcze coś więcej – mleko kokosowe. Cały proces nie jest trudny, może jedynie zająć trochę czasu, a jedyną rzeczą jaką będziemy potrzebować, są wiórki kokosowe.

Przygotowania do pracy musimy zacząć najlepiej wieczorem. Wiąże się to z potrzebą zostawienia wiórków do namoczenia na wiele godzin. Dlatego warto to zrobić przed nocą, by kontynuować pracę z rana. Z tym celu wiórki kokosowe w ilości 250 g zalewamy 1,5 l wody. Następnie całość podgrzewamy, ale nie gotujemy i przelewamy do blendera, gdzie miksujemy wszystko dokładnie przez kilka minut. Tak uzyskana masa musi być teraz dobrze wyciśnięta. Najlepiej użyć do tego sitka i dodatkowej gazy. Oddzielony płyn to oczywiście mleko kokosowe, tak popularne w diecie bezglutenowej.

Tak wyciśnięte wiórki znowu zalewamy wodą, tym razem szklanką wrzątku i powtarzamy jeszcze raz mielenie i wyciskanie. Teraz nie pozostaje już nic innego jak dobre wysuszenie otrzymanej masy. Zrobimy to piekarniku, wykładając wiórki na blachę i ustawiając temperaturę na około 100 stopni z opcją termoobiegu. Proces suszenia zajmuje około godziny, półtorej. W tym czasie należy tylko pamiętać, by co jakiś czas przemieszać wiórki na blasze. Przy tej okazji pozbędziemy się również nadmiaru wilgoci, która będzie gromadzić się w środku. Gdy wiórki będą już suche, wrzucamy je z powrotem do blendera i rozdrabniamy do uzyskania pożądanej miałkości.

Gdzie kupić mąkę kokosową?

Najlepiej w sprawdzonym sklepie ze zdrową żywnością. W naszej ofercie przygotowaliśmy dla Ciebie najwyższej jakości mąkę kokosową w różnych pojemnościach i w wyjątkowo atrakcyjnej cenie. Oferowana maka jest świeża i dobrze zmielona bez grudek. Zapoznaj się z naszą ofertą i już dziś włącz ją do swojego jadłospisu! W ofercie także pasta, olej i wiórki kokosowe.

Skład: mąka kokosowa 100%

Kraj pochodzenia: Indonezja

Masa netto: od 1 kg

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko

E148

Specyficzne kody

ean13
5904730501880
Ocena 

Mąka na keto

Jestem na diecie niskowęglowodanowej i bez tej mąki byłoby ciężko ;) Najlepiej używać do słodkiego co nieco :)

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło