Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.

Nowy

Mąka orkiszowa pięćsetka typ 500 Powiększ

Mąka orkiszowa biała pięćsetka typ 500



Bezpłatna dostawa już od 199 zł!

Wybierz wielkość opakowania:

  • 1 kg

    9,80 zł

  • 5 kg

    44,80 zł

  • 10 kg

    79,80 zł

Orkisz to jeden z najstarszych gatunków zbóż znanych człowiekowi. Ta pradawna odmiana pszenicy dzięki swoim właściwościom była ceniona już tysiące lat temu. Mimo że orkisz był przez pewien czas zapomniany, a wielkość upraw mocno zmalała to obecnie znowu wraca moda na to zboże. I jest ku temu kilka powodów.

Mąka orkiszowa – właściwości

Orkisz ceniony jest z wielu powodów, ale przede wszystkim z powodu wysokiej jakości samego ziarna. Jest to odmiana, która ze względu na swoją specyfikę nie wymaga nawożenia środkami chemicznymi. Z tego powodu często podejmują się jej uprawy rolnicy w gospodarstwach ekologicznych. Z tego też powodu zarówno ziarno, jak i produkty z niego wytwarzane są znacznie bardziej naturalne i lepiej absorbowane przez nasz organizm. Nie przez przypadek orkisz jest najlepiej przyswajalnym zbożem wśród wszystkich odmian.

Poza tym orkisz to również bogaty skład i duża ilość witamin i minerałów. Mąka orkiszowa zawiera w sobie stosunkowo dużo białka i błonnika, dzięki czemu wpływa pozytywnie na procesy trawienne. Nawet obecny w składzie gluten należy do jednego z najlepiej tolerowanych przez człowieka. Jest go mniej w porównaniu do innych odmian zbóż i może się zdarzyć, że osoby nadwrażliwe na gluten będą mogły bez problemu spożywać produkty orkiszowe. Nie jest to jednak reguła.

Mąka orkiszowa - zastosowanie

Mąka orkiszowa typ 500, czyli popularna „pięćsetka” to najbardziej uniwersalny typ mąki nadający się praktycznie do wszystkiego. Nie tylko będzie mógł posłużyć jako baza do wypieku pieczywa – chleba i bułek, ale również ciast czy klusek. Dodatkowo wyczuwalna orzechowa nuta doda oryginalnego posmaku do naleśników czy placuszków podawanych na słodko. Dzięki swojej wszechstronności można oczywiście użyć mąki orkiszowej do zagęszczania zup czy sosów, a także mieszać ją z innymi rodzajami w zależności od potrzeb i przepisów.

Mąka orkiszowa – złoty środek

Mąka orkiszowa typ 500 wydaje się „złotym środkiem” wśród mąk – łączy w sobie wiele pożądanych cech przy jednoczesnym braku istotnych minusów. Jeśli szukasz zdrowej i naturalnej mąki o szerokich możliwościach i bogatej w składniki odżywcze to popularna „pięćsetka” orkiszowa może być strzałem w dziesiątkę. Dostępność oraz jakość takich mąk w sklepach stacjonarnych może być niska i dlatego warto mieć w zanadrzu sprawdzonych dostawców internetowych. Sklep Naturalnie Zdrowe to miejsce, gdzie kupisz wysokiej klasy surowiec w bardzo atrakcyjnej cenie.

Skład: mąka orkiszowa biała 100%

Kraj pochodzenia: Polska

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

Wartość energetyczna1436 kJ / 339 kcal

Tłuszcz

w tym kwasy tł. nasycone

0,7 g

0,2 g

Węglowodany

w tym cukry

70 g

3 g

Błonnik2,6 g
Białko11 g
Sól0,0 g

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

Napisz opinię

Mąka orkiszowa biała pięćsetka typ 500

Mąka orkiszowa biała pięćsetka typ 500

2 - liczba produktów w tej samej kategorii

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do porównania