Dlaczego mąka nie powinna być pakowana w plastik? O znaczeniu papierowych opakowań
Wiele osób kupując mąkę, nie zwraca uwagi na to, w co jest pakowana. Jest to błąd i nie tylko ze względu dbania o...
Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.
UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!
Brak punktów lojalnościowych za ten produkt ze względu na niską cenę.
Bezpłatna dostawa już od 249 zł!
6,99 zł
Mąka owsiana, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwana jest z ziarna owsa. Po zmieleniu jest grubsza i bardziej ziarnista niż mąka pszenna, a dodatkowo wyróżnia ją charakterystyczny i lekko orzechowy posmak. Podobnie jak popularne płatki owsiane, mąka owsiana ma wiele wartości odżywczych, dlatego polecana jest jako alternatywa lub uzupełnienie dla mąki pszennej. Pozwoli na uzyskanie większej wilgotności co przełoży się na dłuższą świeżość wypieków.
Jednym z produktów, które z pewnością zawsze warto mieć w swojej kuchni, jest mąka owsiana. Jej zastosowanie jest niezwykle szerokie i z powodzeniem można użyć jej do wypieku chleba i ciast, wyrobienia makaronu, a także do omletów i naleśników. Posłuży także jako składnik panierek do mięs oraz zagęstnik do wszelkich zup i sosów. Mąki owsianej można również użyć w połączeniu z innymi rodzajami mąk. Taki zabieg pozwoli na podniesienie wartości odżywczych bez obaw o zmianę konsystencji.
Diabetykom z pewnością przypadnie do gustu mąka owsiana – IG tego produktu jest stosunkowo niskie i wynosi jedynie 40. Mąka owsiana pełnoziarnista wyróżnia się ponadto zawartością beta-glukanu, czyli rodzaju rozpuszczalnego błonnika. Jego właściwości mogą korzystnie działać na organizm – redukować poziom insuliny we krwi i obniża poziom cholesterolu LDL. Pozytywnie wpływać też na florę bakteryjną jelit.
To nie jedyne zalety maki orkiszowej. W jej składzie znajdziemy cynk, magnez oraz witaminy z grupy B. W porównaniu z innymi mąkami duża jest też zawartość pełnowartościowego białka. Co ciekawe, mąkę owsianą możemy stosować również zewnętrznie. Nałożona na skórę w postaci pasty ma działanie regeneracyjne i łagodzące.
W mące możliwy jest wyczuwalny posmak goryczy.
Skład: mąka owsiana pełnoziarnista 100%
Kraj pochodzenia : Polska
masa netto: 1kg
Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli) | |
Wartość energetyczna | 1479 kJ/ 351 kcal |
Tłuszcz | 7,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 56 g |
Węglowodany | 56 g |
w tym cukry | 1,1 g |
Błonnik | 9,7 g |
Białko | 11 g |
Sól | 0,02 g |
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4
Zastosowanie mąki owsianej
Cieszy minimalna ilość glutenu w mące (ziarna owsa). Nadaje się do mokrych i kruchych ciast, stworzona na kruszonkę.
Wiele osób kupując mąkę, nie zwraca uwagi na to, w co jest pakowana. Jest to błąd i nie tylko ze względu dbania o...
Zapraszamy do zakupów i kontaktu z naszym personelem
Zapisz się i bierz udział w konkursach i promocjach naszego sklepu:
Sklep wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). |