Babka piaskowa - wielkanocna królowa
Wielkanoc to najważniejsze, obok Bożego Narodzenia, święto w kulturze chrześcijańskiej. I choć ilością potraw...
Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.
UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!
Liczba punktów lojalnościowych za produkt: 2 . Suma punktów za Twój koszytk to: 2 Punkty te mogą być zamienione na bon o wartości 0,40 zł.
Bezpłatna dostawa już od 249 zł!
3,90 zł
Mąka pszenna typ 500 znana jako mąka tortowa to produkt spożywczy powstały podczas przemiału ziaren pszenicy. Istnieje wiele jej typów, które różnią się od siebie stopniem zmielenia oraz oczyszczenia ziarna. Ich nazwy pochodzą od ilości popiołu, która powstaje podczas spalania – a zatem od zawartości cennych dla organizmu minerałów. Przykładowo, dla mąki pszennej typ 500 na każdy 1kg będzie to zawartość około 0,5g różnorodnych substancji mineralnych – między innymi wapń, potas i magnez.
Mąka pszenna to bez wątpienia najpopularniejszy półprodukt w naszej kuchni! Doskonale nadaje się nie tylko do przygotowywania pysznych wypieków, lecz także zagęszczania sosów czy zup. A ponieważ codziennie spożywamy jej sporo, warto wybierać mąkę wysokiej jakości.
Taka właśnie jest mąka pszenna niestabilizowana chemicznie typu 500 dostępna w naszej ofercie. Jak wszystkie produkty dostępne w Naturalnie Zdrowe, tak również nasza mąka ma doskonały skład i jest wyrobem, który zadowoli nawet najbardziej wymagających klientów.
Co właściwie oznacza, że mąka pszenna ma typ 500? Tajemnicze liczby to nic innego, jak sposób na opisanie zawartości „popiołu” w mące. Nie chodzi jednak oczywiście o tradycyjny popiół. Tą nazwą określa się substancje mineralne, które przedostają się do mąki w procesie mielenia ziarna.
Mąka typu 500, zwana również luksusową, zawiera ich 0,50%. Przygotowuje się ją z bielma mącznego, a zawartość zmielonej okrywy nasiennej jest w niej minimalna. Kupując mąkę, warto pamiętać, że im niższy typ, tym bielszy i bardziej sypki będzie produkt. Jednocześnie im wyższy typ mąki tym więcej otrąb i błonnika będzie w składzie.
W jakich przepisach korzysta się z mąki typu 500? Ten rodzaj mąki pszennej jest bardzo uniwersalny. Przygotowuje się z niej chleby i bułki, jak również słodkie wypieki i stąd spotykana jest też jako mąka tortowa. Świetnie nadaje się również jako baza na spód do pizzy. Możemy zrobić z niej także makaron, ciasto na pierogi, a nawet pieczywo tostowe! Do tego krokiety, kluski i wiele innych. Z pewnością warto mieć ją w kuchni.
Mąka pszenna pełnoziarnista cieszy się ogromną popularnością. Nic dziwnego – stanowi podstawę ogromnej liczby potraw. Typ 500 sprawdzi się zarówno jako składnik dań słonych, jak i słodkich. To z niej zrobisz smakowite omlety, naleśniki, kluski i kopytka.
Bogactwo minerałów to nie jedyne korzyści, jakie może dać Ci mąka pszenna. Wartości odżywcze to głównie węglowodany, ale też białko, witaminy z grupy B w tym kwas foliowy, który jest szczególnie istotny dla kobiet w ciąży ponieważ jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka przed i po urodzeniu. Mąka pełnoziarnista pszenna bez polepszaczy to godny polecenia składnik diety.
Jak zawsze w Naturalnie Zdrowe, wysoka jakość naszego produktu idzie w parze z przystępną ceną. Zawsze staramy się pozyskiwać surowce od polskich dostawców i nie inaczej jest w tym przypadku. Niestabilizowana chemicznie mąka pszenna typu 500 to wyrób polski, uprawiana jest bez stosowania środków typu pestycydy, a w jej składzie nie znajdziemy żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Nasza mąka typu 500 to wyrób bezpieczny dla zdrowia, idealny do codziennego użytku. Koniecznie ją wypróbuj!
Skład: niestabilizowana chemicznie mąka pszenna typ 500
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: od 1 kg
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Wartość odżywcza w 100 g produktu | |
Wartość energetyczna | 1524 kJ / 360 kcal |
Tłuszcz | 1,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 74 g |
w tym cukry | 0,5 g |
Błonnik | - |
Białko | 9,1 g |
Sól | 0,08 g |
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4
Właściwości mąki pszennej
Towar zgodny z opisem. Bardzo dobra niestabilizowana chemicznie mąka typu 500 od Naturalnie Zdrowe. Mąka idealna na naleśniki i racuchy. Polecam!
Wielkanoc to najważniejsze, obok Bożego Narodzenia, święto w kulturze chrześcijańskiej. I choć ilością potraw...
Przedstawiamy sprawdzone przepisy na pyszne gofry domowe, które idealnie sprawdzą się w roli pożywnego śniadania lub...
Placki bananowe, podobnie jak tradycyjne naleśniki, to idealny pomysł na śniadanie. Kochają je zarówno dzieci, jak i...
Pizza to potrawa kuchni włoskie, którą uwielbiają Polacy. Wiele osób próbuje swoich sił w domu.Chcesz dowiedzieć się...
Zapraszamy do zakupów i kontaktu z naszym personelem
Zapisz się i bierz udział w konkursach i promocjach naszego sklepu:
Sklep wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). |