MĄKA PSZENNA TYP 500 NIESTABILIZOWANA CHEMICZNIE

MĄKA PSZENNA TYP 500 NIESTABILIZOWANA CHEMICZNIE

MĄKA PSZENNA TYP 500 NIESTABILIZOWANA CHEMICZNIE

Bezpłatna dostawa już od 199zł

4,79 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Mąka pszenna – skarb z pszenicy  

Mąka pszenna typ 500 znana jako mąka tortowa to produkt spożywczy powstały podczas przemiału ziaren pszenicy. Istnieje wiele jej typów, które różnią się od siebie stopniem zmielenia oraz oczyszczenia ziarna. Ich nazwy pochodzą od ilości popiołu, która powstaje podczas spalania – a zatem od zawartości cennych dla organizmu minerałów i składników odżywczych. Przykładowo, dla mąki pszennej typ 500 na każdy 1kg będzie to zawartość około 0,5g różnorodnych soli mineralnych – między innymi wapń, fosfor, potas i magnez. 

Pszenica to najczęściej uprawiane zboże, a mąka pszenna to bez wątpienia najpopularniejszy półprodukt w naszej kuchni! Doskonale nadaje się nie tylko do przygotowywania pysznych wypieków, lecz także zagęszczania sosów czy zup. A ponieważ codziennie spożywamy jej sporo, warto wybierać mąkę pszenną wysokiej jakości.

Taka właśnie jest mąka pszenna niestabilizowana chemicznie typu 500 dostępna w naszej ofercie. Jak wszystkie produkty dostępne w sklepie Naturalnie Zdrowe, tak również nasza mąka z pszenicy ma doskonały skład i jest wyrobem, który zadowoli nawet najbardziej wymagających klientów.

Mąka typ 500 - co to znaczy?

Co właściwie oznacza, że mąka pszenna ma typ 500? Tajemnicze liczby to nic innego, jak sposób na opisanie zawartości „popiołu” w mące. Nie chodzi jednak oczywiście o tradycyjny popiół. Tą nazwą określa się substancje mineralne, które przedostają się do mąki w procesie mielenia ziarna.

Mąka typu 500, zwana również luksusową, zawiera ich 0,50%. Przygotowuje się ją z bielma mącznego, a zawartość zmielonej okrywy nasiennej jest w niej minimalna. Kupując mąkę pszenną, warto pamiętać, że im niższy typ, tym bielszy i bardziej sypki będzie produkt, z którego powstają elastyczne, pulchne wypieki. Jednocześnie im wyższy typ mąk (graham i razowa) tym więcej otrąb i błonnika będzie w składzie. Mąkę pszenną typu graham i razową wykorzystuje się głównie do wyrobu pieczywa. Są one również określane jako mąka chlebowa, stosowana zwłaszcza wypieku chleba na zakwasie lub drożdżach.

W jakich przepisach korzysta się z mąki typu 500? Ten rodzaj mąki pszennej jest bardzo uniwersalny. Świetnie sprawdza się do wypieku chleba, bułek, jak również słodkich ciast i stąd spotykana jest też jako mąka tortowa. Świetnie nadaje się również jako baza na spód do pizzy. Idealna do wyrobu makaronów, ciasta na pizze, do pierogów, klusek, a także pieczenia chleba tostowego i słodkich bułek. Z pewnością warto mieć ją w kuchni.

Mąka pszenna jako składnik Twoich przepisów

Mąka pszenna pełnoziarnista cieszy się ogromną popularnością. Nic dziwnego – stanowi podstawę ogromnej liczby potraw. Typ 500 sprawdzi się zarówno jako składnik dań słonych, jak i słodkich. To z niej zrobisz smaczne makarony, omlety, naleśniki, kluski i kopytka. Idealnie sprawdzi się do pieczenia słodkiego ciasta.

Mąka pszenna pełnoziarnista – smaczna i wartościowa

Minerały i witaminy to nie jedyne korzyści, jakie może dać Ci mąka pszenna. Wartości odżywcze to głównie węglowodany, ale też białko, witaminy z grupy B w tym kwas foliowy, który jest szczególnie istotny dla kobiet w ciąży ponieważ jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka przed i po urodzeniu. Mąka pełnoziarnista pszenna bez polepszaczy to godny polecenia składnik diety.

Mąka pszenna typ 500 – cena

Jak zawsze w sklepie Naturalnie Zdrowe, wysoka jakość naszego produktu idzie w parze z przystępną ceną. Zawsze staramy się pozyskiwać surowce od polskich dostawców i nie inaczej jest w tym przypadku. Niestabilizowana chemicznie mąka pszenna typu 500 to wyrób polski, uprawiana jest bez stosowania środków typu pestycydy, a w jej składzie nie znajdziemy żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Nasza mąka typu 500 to wyrób bezpieczny dla zdrowia, idealny do codziennego użytku. Koniecznie wypróbuj naszą mąkę pszenną!

Skład: niestabilizowana chemicznie mąka pszenna typ 500

Kraj pochodzenia: Polska

Masa netto: od 1 kg

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.

Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna 1524 kJ / 360 kcal
Tłuszcz 1,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 74 g
w tym cukry 0,5 g
Błonnik -
Białko 9,1 g
Sól 0,08 g

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

E168

Specyficzne kody

ean13
5902721170978
Ocena 

Warto mieć w domu

Po tą mąkę sięgam najczęściej i zawsze się sprawdza

Ocena 

Przydatny produkt

Bardzo dobra mąka do wypieku domowego chleba. Chleb i bułki wychodzą miękkie i smaczne

  • 1 z 1 osób uznało tą opinię za przydatną.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło