Czy wiesz, że mąki wcale nie muszą być produkowane wyłącznie ze zbóż? Mąka z ciecierzycy jest na to doskonałym dowodem! Ta pyszna i sycąca alternatywa dla zwykłych mąk pomoże Ci stworzyć tradycyjne dania w zdrowszej wersji, a przy okazji odkryć nowe, egzotyczne przepisy!
Dlaczego warto włączyć mąkę z ziaren ciecierzycy do naszego jadłospisu? Przede wszystkim ze względu na wyjątkowe właściwości tego warzywa strączkowego. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego oraz błonnika, co sprawia, że jest bardzo sycąca, a przy okazji sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki. Nie dziwi zatem fakt, że cieciorka była jednym z najchętniej używanych roślin już w starożytności przez Greków i Rzymian. W rejonie Morza Śródziemnego jest zresztą bardzo popularna do dnia dzisiejszego. Przypadnie do gustu zwłaszcza osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz tym, które chciałyby ograniczyć mięso. Poza tym ciecierzyca jest niskokaloryczna i zawiera także sporo żelaza, witaminy B6 oraz magnezu.
Mąka z ciecierzycy – bogate źródło białka roślinnego
Ciecierzyca, zwana także cieciorką lub grochem włoskim, to coraz bardziej popularna w Polsce roślina strączkowa. Powstała w wyniku zmielenia jej ziaren mąka z cieciorki to bogate źródło białka roślinnego oraz godny polecenia składnik wielu dań. Dla tych, którzy dbają o urozmaiconą i zdrową dietę, mąka z ciecierzycy to produkt obowiązkowy.
Dodatek do aromatycznych potraw
Aromatyczne dania kuchni indyjskiej nie mogą obyć się bez dodatku orientalnego pieczywa. Mąki z ciecierzycy użyjesz właśnie do stworzenia tradycyjnych chlebków, podobnych do naszych rodzimych podpłomyków. Mąka z ciecierzycy jest też podstawą do zrobienia chrupiących placków zwanych socca lub farinata, które są popularną uliczną przekąską w rejonie Lazurowego Wybrzeża i Toskanii. Z mąki z ciecierzycy wyczarujesz też pasty hummus, pyszne ciasta, kotlety, falafele oraz wegetariańskie pasztety. Mąką z ciecierzycy możesz nawet użyć do zagęszczenia zupy czy gulaszu.
Mąka z cieciorki – poznaj jej zalety dla zdrowia
Jeżeli dbasz o różnorodną dietę, bez problemu znajdziesz w niej miejsca dla mąki z ciecierzycy. Pamiętaj tylko by zwrócić uwagę na jakość surowca. Właściwości tego produktu sprawiają, że docenią ją nie tylko wegetarianie i weganie. Diabetykom również może przypaść do gustu mąka z ciecierzycy – wartość indeksu glikemicznego tego produktu jest niska i przez to nie będzie powodować nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Oprócz sporej ilości białka, występują w niej również sporo żelaza i kwasu foliowego, które mogą korzystnie wpływać na przebieg procesów krwiotwórczych.
Skład: mąka z ciecierzycy 100%
Kraj pochodzenia: Kanada
Masa netto: od 500 g
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli) |
Wartość energetyczna |
1445 kJ / 343 kcal |
Tłuszcz |
4,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,6 g |
Węglowodany |
45 g |
w tym cukry |
11 g |
Błonnik |
17 g |
Białko |
22 g |
Sól |
0,06 g |
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4