Mąka z płaskurki pełnoziarnista typ 2000
Wartości odżywcze produktu w 100 g:
-
Wartość energetyczna 1490 kJ / 350 kcal
-
Tłuszcz 3,4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
-
Węglowodany 63,9 g w tym cukry 0,5 g
-
Białko 13 g
-
Błonnik 12,5 g
-
Sól 0,03 g
Płaskurka - pradawne zboże
Płaskurka jest odmianą pszenicy i jednym z najstarszych uprawianych przez człowieka gatunków zbóż. Ślady jej nasion znaleziono na wykopaliskach, których wiek datuje się na kilkanaście tysięcy lat przed naszą erą. To oznacza, że uprawa płaskurki miała miejsce znacznie przed tym, jak człowiek zaczął uprawiać rośliny na masową skalę. Od płaskurki wywodzi się również inna znana i uważana za bardzo wartościową odmianą pszenicy, czyli orkisz.
Wzmianki o płaskurce pojawiły się również w Biblii. Była podstawowym rodzajem pszenicy, jaki był uprawiany w Izraelu. Badania polskich historyków dowodzą również, że płaskurka była prawdopodobnie pierwszym rodzajem zboża na terenie dzisiejszej Polski. Uprawia się ją do dzisiaj, ale jej popularność względem pszenicy zwyczajnej jest zdecydowanie mniejsza. Z tego powodu płaskurka ma opinie ekologicznej mąki.
Mąka z ziarna płaskurki - właściwości
Całe ziarna płaskurki charakteryzują się przede wszystkim stosunkowo dużą ilością białka i wysoką zawartością składników mineralnych. W jej łusce znajdują się między innymi beta-glukany, rodzaj błonnika pokarmowego, który między innymi obniża ciśnienie krwi oraz cholesterol. To również naturalny preparat wzmacniający odporność, poprawiający przemianę materii i perystaltykę jelit. Pomaga równie w leczeniu błon śluzowych. Ma to bezpośredni wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów układu pokarmowego.
Zawartość składników mineralnych z mące płaskurce
Ziarna płaskurki cechuje bogata zawartość składników prozdrowotnych. Ich nieocenioną zaletą jest bogactwo minerałów i witamin. W składzie znajdziemy fosfor, wapń, witaminy B1, PP, witaminę E, zwaną także witaminą młodości, a także kwas pantotenowy, który zapobiega przemęczeniu i usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego. Niektórzy uważają nawet samopszę, za odmianę przewyższającą nawet orkisz, co już samo w sobie wystawia samopszy wysoką notę.
Zastosowanie mąki płaskurki
Jak stosować mąkę z pszenicy płaskurki? To proste: dokładnie tak samo, jak zwykłą mąkę pszenną! W przepisach nie trzeba modyfikować używanych ilości. Mąka z płaskurki jest zatem bardzo wszechstronna i sprawdzi się praktycznie w każdym scenariuszu. Doskonale nadaje się do wypieku chleba, ciast, czy naleśników. Szczególnie dobrze pasuje do tych ostatnich. Potrawom podawanym na słodko nadaje przyjemny, lekko orzechowy smak oraz miodowy aromat.
Oczywiście to nie wszystko, mąka z płaskurki nada się do przygotowania wielu różnych wypieków i innych potraw. Równie dobrze sprawdzi się również jako mąka do robienia domowych makaronów.
Mąka z płaskurki to zresztą niejedyny sposób, by korzystać z wielu zalet tego zboża. Spożywać można również ziarna (te muszą zostać poddane namoczeniu i gotowaniu), głównie jako dodatek do sałatek i zup. Na rynku dostępne są również płatki z płaskurki, które wzbogacą poranne musli z mlekiem albo będą urozmaiceniem zdrowych koktajli.
Mąka z płaskurki - gdzie kupić?
Mąkę z płaskurki zdecydowanie można zaliczyć do kategorii "zdrowa żywność". Jest to produkt raczej niszowy, który będzie bardzo ciekawym urozmaiceniem w Twojej kuchni. Sprawdzi się jako świetna alternatywa i zamiennik tradycyjnej mąki pszennej - warto dodać ją do koszyka.
Mąka z płaskurki nie tylko nada znanym daniom nowego posmaku, ale przede wszystkim wzbogaci posiłki o wiele cennych składników odżywczych. Jest to propozycja dla osób ceniących sobie w pełni naturalne i niezmienione smaki. Najlepiej szukać jej w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością.
Mąka z płaskurki - cena
Mąka z płaskurki z racji swojej niszowej natury jest produktem trudniej dostępnym, ale przez to też droższym niż odpowiedniki z bardziej popularnych odmian zbóż. Na cenę wpływa również fakt, że często uprawiana jest ekologicznie, co również ma znaczenie na cenę końcową produktu.
Jaka jest zatem cena mąki z płaskurki? Dużo zależy od miejsca, gdzie ją kupujemy. W sklepach stacjonarnych będzie trochę droższa niż w sklepach internetowych. Średnio mąka z płaskurki jest mniej więcej dwa razy droższa od najpopularniejszej mąki pszennej. Oczywiście, może być to uzależnione od wielu czynników, ale trzeba też pamiętać, że cena odzwierciedla również jakość surowca i warto dołożyć do produktu wysokiej klasy.
Kraj pochodzenia:
Polska
Skład:
mąka z płaskurki typ 2000 pełnoziarnista
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru. W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Producent: NATURALNIE ZDROWE Sp. z o.o.