MĄKA Z SAMOPSZY PEŁNOZIARNISTA

MĄKA Z SAMOPSZY

MĄKA Z SAMOPSZY PEŁNOZIARNISTA

Bezpłatna dostawa już od 199zł

9,80 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Mąka z samopszy

Wartość odżywcza w 100 g produktu

  • Wartość energetyczna 1469 kJ / 346 kcal

  • Tłuszcz 1,8 g

  • Węglowodany 68,4 g

  • Białko 12,7 g

  • Błonnik 2,9 g

  • Sól 0,008 g

Naturalne pochodzenie zbóż samopszy

Jednym z najstarszych znanych człowiekowi gatunków pszenicy jest samopsza. Obok płaskurki jest to prazboże, które w swojej dzikiej odmianie znane już było tysiące lat temu, a obszary gdzie zajmowano się uprawą samopszy, sięgają terenów dzisiejszego Iranu. Mąka z samopszy posiada bardziej delikatny smak w porównaniu do innych zbóż. Wyczuwalny jest też subtelny aromat orzechów. Może być stosowana samodzielnie, ale sprawdza się też w połączeniu z innymi rodzajami mąk.

Co istotne, naturalne pochodzenie zbóż samopszy to gwarancja zachowania pierwotnej formy i brak jakichkolwiek modyfikacji, jakim poddawane były i nadal są zboża. Mąka z samopszy cechuje się dużym prozdrowotnym wpływem na organizm człowieka. 

Jak wykorzystać samopszę?

Mąka jest jednym z podstawowych produktów w każdej kuchni. Mąka z samopszy to świetny i uniwersalny zamiennik szczególnie w przypadku wypieku deserów. Słodkie wypieki jak wszelkiego rodzaju ciasta, babeczki i muffiny zyskają lekko orzechowy smak w przypadku użycia mąki z samopszy.

Świetna do wypieku pieczywa

Nie oznacza to oczywiście, że nie można jej wykorzystać również do innych celów. Mąka z samopszy znakomicie nadaje się na materiał do wypieku chleba i bułek, ale też do robienia makaronów. Również chleby robione na zakwasie, można przygotować używając mąki robionej z ziaren samopszy. Nawet gofry i naleśniki - wszystko obfite w składniki odżywcze i błonnik pokarmowy.

Właściwości mąki z samopszy

Samopsza to bogate źródło witamin i mikroelementów. Podobnie jak w orkiszu, aminokwasy zawarte w samopszy wpływają na pracę układu nerwowego. Z kolei karetonoidy, rodzaj substancji antyoksydacyjnych, który odpowiada za marchewki, są przyczyną, dla której mąka z samopszy ma charakterystyczny żółtawy kolor. Nie tylko pomagają budować silny układ odpornościowy, ale spowalniają też efekty starzenia się komórek i pozwalają dłużej zachować młody wygląd. Wytwarzana z samopszy mąka zawiera także makro- i mikroelementy takie jak magnez, żelazo, cynk, potas i mangan.

Warto również wspomnieć o wysokiej zawartości białka. W ziarnie samopszy ilość protein może być nawet o połowę większa niż w pszenicy zwyczajnej - z tego powodu jest często wybierana przez sportowców i osoby aktywne fizycznie. Właściwości tego zboża docenisz w codziennym jadłospisie.

Czy mąka z samopszy jest bezglutenowa?

Samopsza jest odmianą blisko spokrewniona z pszenicą, a to oznacza, że nie jest zbożem bezglutenowym. Co jednak warto podkreślić, podobnie jak w orkiszu, zawarty w ziarnach samopszy gluten jest łatwiej przyswajalny. O ile można traktować samopszę jako zdrowszą alternatywę dla pszenicy, to niestety nie oznacza to, że osoby z nietolerancjami mogą ją spożywać. Nadal należy traktować mąkę z samopszy, jak również inne produkty tego typu (dotyczy to też orkiszu), jako te, które powinny być wyłączone z diety glutenowców.

Gdzie kupić mąkę z samopszy?

Mąka z samopszy jest produktem znacznie mniej popularnym niż różne rodzaje mąk pszennych. Ciężko je dostać w sklepach sieciowych i poszukiwania powinny zostać zawężone do stacjonarnych i internetowych sklepów ze zdrową żywnością. W Naturalnie Zdrowe mąka z samopszy od dawna znajduje uznanie wśród naszych Klientów jako produkt, który wspiera naturalną odporność organizmu.

Trzeba podkreślić, że nasza propozycja to mąka pełnoziarnista typu 2000 co oznacza, że stopień przetworzenia jest minimalny i gwarantuje zachowanie wszystkich składników odżywczych. To sprawia, że ziarna samopszy pomagają dostarczać składniki odżywcze w lepszym stopniu niż w przypadku zwykłej pszenicy. Jej cena nie należy do najniższych, ale biorąc pod uwagę zalety mąki z samopszy, jest ona adekwatna do jakości.

Skład: 

mąka z samopszy typ 2000 pełnoziarnista bez dodatków

Kraj pochodzenia:

Polska

Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru. W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy

PRODUCENT: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E936

Specyficzne kody

ean13
5902721172071
Ocena 

Mąka jak dawniej

Używam zamiast mąki pszennej do robienia słodkich wypieków - sprawdza się idealnie.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło