MĄKA ŻYTNIA SITKOWA TYP1400

4,99 zł
Brutto
MĄKA ŻYTNIA SITKOWA TYP1400

MĄKA ŻYTNIA SITKOWA TYP1400

Bezpłatna dostawa już od 199zł

4,99 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Mąka żytnia sitkowa – jak powstaje?

Mąka żytnia sitkowa to rodzaj mąki, do zrobienia której wykorzystuje się całe ziarno żyta – zarówno bielmo, jak i okrywę owocowo-nasienną. Następnie odsiewa za pomocą sita większe otręby, co skutkuje powstaniem mąki o typie 1400 – jednocześnie miałkiej i bogatej w wartości odżywcze. Od tego procesu mąką wzięła również swoją nazwę. Finalnie otrzymujemy mąkę będącą czymś pomiędzy jasną mąką chlebową typu 720, a ciemną, razową typu 2000 – bardziej odżywcza niż mąki jasne, ale nie tak ciężka jak mąki pełnoziarniste. Dzięki temu jest to świetna i odżywcza alternatywa dla osób, które nie przepadają za typowym chlebem ciemnym i wolą pieczywo jasne. 

Mąka żytnia – idealna do wypieku chleba

Mąka żytnia sitkowa to mąka typowo chlebowa. Jeżeli preferujesz lekkie, dobrze wyrośnięte pieczywo, ale też chcesz zachować pełnię wartości odżywczych żytniego ziarna – żytnia mąka będzie idealnym rozwiązaniem w Twojej kuchni. Dodaj do niej śliwki, ziarna czy suszone pomidory, a Twoje wypieki będą jedyne w swoim rodzaju. Co ciekawe, można dzięki niej również nastawić zakwas na pyszny żurek. Mąka sitkowa jest też wykorzystywana do produkcji spirytusu i wódki. 

Bogactwo smaku i wartości odżywczych

Mąka żytnia typ 1400 to produkt, który zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety. Wprawdzie zawartość białka jest na niższym poziomie niż w mące pszennej, ale za to są to proteiny wyższej jakości. Jednocześnie mniej białka oznacza automatycznie również mniejszą ilość obecnego w mące glutenu. Więcej jest za to minerałów – wapnia, magnezu, potasu, fosforu i magnanu. Do tego dodać należy dużo węglowodanów złożonych, błonnika, przeciwutleniaczy, witamin z grupy B i składników mineralnych – te wartości odżywcze, wraz ze wspaniałym smakiem, składają się na jej największe atuty. Wartym podkreślenia jest również niższy indeks glikemiczny niż w przypadku pszenicy. Stąd też pieczywo żytnie powinno być pierwszym wyborem każdego diabetyka. 

Mąka sitkowa posiada jasnoszarą barwę, a zakwas nadaje pięknego aromatu i lekko kwaskowatego posmaku. W naszym sklepie staramy się by wszystkie sprzedawane surowce były jak najbardziej naturalne i bez zbędnych dodatków. Nie inaczej jest w przypadku mąki sitkowej – nie zawiera sztucznych polepszaczy, nie jest również stabilizowana chemicznie. Zboże użyte do produkcji mąki jest uprawiane w Polsce dlatego można mieć pewność, że surowiec pozyskiwany jest od rodzimych dostawców

Skład: mąka żytnia sitkowa typ 1400
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: od 1 kg

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.

Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli)
Wartość energetyczna 1421 kJ / 336 kcal
Tłuszcz 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,36 g
Węglowodany 71 g
w tym cukry 2,5 g
Błonnik -
Białko 5,9 g
Sól 0,01 g

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

E39

Specyficzne kody

ean13
5902721170992

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło