Mąka żytnia sitkowa – jak powstaje?
Mąka żytnia sitkowa to rodzaj mąki, do zrobienia której wykorzystuje się całe ziarno żyta – zarówno bielmo, jak i okrywę owocowo-nasienną. Następnie odsiewa za pomocą sita większe otręby, co skutkuje powstaniem mąki o typie 1400 – jednocześnie miałkiej i bogatej w wartości odżywcze. Od tego procesu mąką wzięła również swoją nazwę. Finalnie otrzymujemy mąkę będącą czymś pomiędzy jasną mąką chlebową typu 720, a ciemną, razową typu 2000 – bardziej odżywcza niż mąki jasne, ale nie tak ciężka jak mąki pełnoziarniste. Dzięki temu jest to świetna i odżywcza alternatywa dla osób, które nie przepadają za typowym chlebem ciemnym i wolą pieczywo jasne.
Mąka żytnia – idealna do wypieku chleba
Mąka żytnia sitkowa to mąka typowo chlebowa. Jeżeli preferujesz lekkie, dobrze wyrośnięte pieczywo, ale też chcesz zachować pełnię wartości odżywczych żytniego ziarna – żytnia mąka będzie idealnym rozwiązaniem w Twojej kuchni. Dodaj do niej śliwki, ziarna czy suszone pomidory, a Twoje wypieki będą jedyne w swoim rodzaju. Co ciekawe, można dzięki niej również nastawić zakwas na pyszny żurek. Mąka sitkowa jest też wykorzystywana do produkcji spirytusu i wódki.
Bogactwo smaku i wartości odżywczych
Mąka żytnia typ 1400 to produkt, który zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety. Wprawdzie zawartość białka jest na niższym poziomie niż w mące pszennej, ale za to są to proteiny wyższej jakości. Jednocześnie mniej białka oznacza automatycznie również mniejszą ilość obecnego w mące glutenu. Więcej jest za to minerałów – wapnia, magnezu, potasu, fosforu i magnanu. Do tego dodać należy dużo węglowodanów złożonych, błonnika, przeciwutleniaczy, witamin z grupy B i składników mineralnych – te wartości odżywcze, wraz ze wspaniałym smakiem, składają się na jej największe atuty. Wartym podkreślenia jest również niższy indeks glikemiczny niż w przypadku pszenicy. Stąd też pieczywo żytnie powinno być pierwszym wyborem każdego diabetyka.
Mąka sitkowa posiada jasnoszarą barwę, a zakwas nadaje pięknego aromatu i lekko kwaskowatego posmaku. W naszym sklepie staramy się by wszystkie sprzedawane surowce były jak najbardziej naturalne i bez zbędnych dodatków. Nie inaczej jest w przypadku mąki sitkowej – nie zawiera sztucznych polepszaczy, nie jest również stabilizowana chemicznie. Zboże użyte do produkcji mąki jest uprawiane w Polsce dlatego można mieć pewność, że surowiec pozyskiwany jest od rodzimych dostawców
Skład: mąka żytnia sitkowa typ 1400
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: od 1 kg
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli) |
Wartość energetyczna |
1421 kJ / 336 kcal |
Tłuszcz |
1,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,36 g |
Węglowodany |
71 g |
w tym cukry |
2,5 g |
Błonnik |
- |
Białko |
5,9 g |
Sól |
0,01 g |
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4