Karob zamiast kakao? Co przemawia na jego korzyść?
Kakao to bardzo popularny produkt, mający wiele zalet, ale też kilka poważnych wad, z powodu których niewskazany jest...
Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.
UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!
Brak punktów lojalnościowych za ten produkt ze względu na niską cenę.
Bezpłatna dostawa już od 249 zł!
6,74 zł
Puder karobowy, zwany również mączką karobową, to doskonała alternatywa dla kakao. Zwłaszcza w przypadku osób cierpiących na alergię lub szukających po prostu zdrowszych i bardziej dietetycznych zamienników codziennie używanych półproduktów. Karob ma słodki przyjemny smak, co sprawia, że jego stosowanie nie wymaga dodatku cukru. Czym właściwie jest karob i dlaczego warto go spróbować?
Karob to zdrowy zamiennik czekolady. Wbrew pozorom, nie jest to najnowsze odkrycie, bo karob, czyli mączka z chleba świętojańskiego, jest znana i stosowana już od 4000 lat! Powszechnie korzystano z niego na przykład w starożytnej Grecji, gdzie był ceniony nie tylko ze względu na swój smak, lecz również właściwości.
Jakie? Przede wszystkim karob zawiera dwa razy więcej magnezu niż kakao (zwłaszcza powszechnie stosowane odtłuszczone i przetworzone). Poza tym w karobie znajdziemy też witaminę A, witaminy z grupy B oraz minerały. Oprócz magnezu, karob ma też sporo miedzi, wapnia, manganu, potasu i selenu. Mączka karobowa to także doskonałe źródło białka, pektyn i błonnika.
Jak stosować karob do picia? To bardzo proste. Możemy wykorzystać go wszędzie tam, gdzie normalnie sięgnęlibyśmy po kakao! Co oznacza, że karob doskonale sprawdzi się jako rozgrzewający napój. Wystarczy wymieszać karob z ciepłym mlekiem, zwierzęcym lub roślinnym, i gotowe! Karob będzie też doskonałym dodatkiem do koktajli, owsianek czy batoników proteinowych.
Pozytywne właściwości karobu znacznie wykraczają poza jego przyjemny smak. Ze względu na zawartość błonnika i pektyn, karob świetnie wpływa na pracę układu trawiennego. Jest także cennym źródłem przeciwutelniaczy, a wysoka zawartość witaminy A i witamin z grupy B sprawia, że korzystnie wpływa na zdrowie skóry, włosów i paznokci.
Skład: karob (mączka chleba świętojańskiego) proszek 100% bez dodatków i konserwantów
Kraj pochodzenia: Algieria
Masa netto: 500 g
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli) | |
Wartość energetyczna | 930 kJ / 280 kcal |
Tłuszcz | 0,65 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,29 g |
Węglowodany | 42 g |
w tym cukry | 40 g |
Błonnik | 44 g |
Białko | 4,64 g |
Sól | 0,05 g |
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4
Drzewo karobowe
Świetna alternatywa dla kakao. Karob od Naturalnie Zdrowe idealny w przypadku osób cierpiących na alergię, jak ja. Tani i zdrowy zamiennik czekolady. Polecam!
Kakao to bardzo popularny produkt, mający wiele zalet, ale też kilka poważnych wad, z powodu których niewskazany jest...
Rezygnacja z pokarmów zawierających gluten to jedyna skuteczna metoda pozbycia się dolegliwości związanych z...
Karob tajemniczy produkt z bogatą historią. Sprawdź 4 niesamowicie pyszne przepisy z zastosowanie karobu -...
Zapraszamy do zakupów i kontaktu z naszym personelem
Zapisz się i bierz udział w konkursach i promocjach naszego sklepu:
Sklep wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). |