MĄKA Z AMARANTUSA

MĄKA Z AMARANTUSA

MĄKA Z AMARANTUSA

Bezpłatna dostawa już od 199zł

21,61 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych.


Mąka z amarantusa

Wartość odżywcza w 100 g produktu

  • Wartość energetyczna 1565 kJ / 374 kcal

  • Tłuszcz 6,51 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,66 g

  • Węglowodany 66,17 g w tym cukry 2,5 g

  • Błonnik 9,3 g

  • Białko 14,45 g

  • Sól 0,008 g

Mąka z amarantusa to mąka naturalnie bezglutenowa i bogata w białko. Jej właściwości i smak były cenione już przez Azteków i Inków. Chociaż amarantus nie jest zbożem, pozyskiwana z niego mąka ma kolor podobny do wyrobów pszenicznych i żytnich. Mąka z amarantusa powstaje w wyniku zmielenia nasion szarłatu, bo taką też nazwę nosi ta roślina.

W smaku mąki z amarantusa zdecydowanie wyczuwalny jest lekko orzechowy smak z roślinnymi nutami. Jest jedną z mąk bezglutenowych i z pewnością będzie ciekawym i egzotycznym uzupełnieniem każdego jadłospisu!

Mąka ze zboża XXI wieku – mąka amarantusowa

Wbrew powszechnej opinii amarantus nie jest zbożem, podobnie jak gryka. Ta pochodząca z Ameryki Południowej roślina to bogate źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych, wielu pierwiastków i minerałów. W składzie ziaren szarłatu znajdziemy również błonnik pokarmowy, fenole oraz wartościowy skwalen. To związek, któremu przypisuje się opóźnianie rozwoju nowotworów. Ma też działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Co istotne, skwalen nie może być pozyskiwany w sposób sztuczny i jedyne jego źródła występują w naturze - prócz amarantusa jest też w oleju z wątroby rekinów.

Mąka z amarantusa doskonale sprawdzi się jako ciekawy i zdrowy dodatek do wypieku ciast i wielu innych dań. Wyróżnia się wieloma wartościami odżywczymi, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety.

Zastosowanie mąki z amarantusa

Mimo że jej nazwa brzmi orientalnie, mąka amarantusowa może być użyta do tradycyjnych ciast, ciastek, naleśników i makaronów. Nadaje potrawom kruchości i delikatnie orzechowego smaku. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do wypieku chleba. Mąki z amarantusa można dodać do innych mąk i dzięki temu uzyskać oryginalny smak i aromat. Wzbogacisz też potrawy o dodatkowe wartości odżywcze.

Warto jednak podkreślić, że mąka z amarantusa powinna stanowić raczej dodatek do wypieku pieczywa, a nie produkt bazowy. Specyficzny smak i zapach nie pozwala użyć samej mąki amarantusowej, wypiek może wydawać się zbyt intensywny, a ciężar zauważalnie większy niż przypadku mąki pszennej. Również brak glutenu nie będzie sprzyjał spulchnianiu ciasta i tam, gdzie wypieki muszą rosnąć, w efekcie otrzymamy bardziej kruchy i mniejszy produkt końcowy.

Do czego jeszcze można użyć mąki z amarantusa? Chociażby do zagęszczania zup, ale to stanowi już przysłowiową wisienkę na torcie.

Właściwości mąki z nasion amarantusa

Istnieje wiele korzyści, jakie może dać Ci włączenie do codziennej diety mąki amarantusowej. Właściwości tego produktu gwarantują szerokie zastosowanie – nasiona amarantusa zawierają łatwo przyswajalne żelazo oraz dużo białka, co docenią zwłaszcza osoby, które stosują dietę wegetariańską i wegańską. Są ponadto źródłem magnezu, wapnia i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Mąka z amarantusa dla bezglutenowców

Jako jedna z nielicznych mąk może być bez obaw stosowana na diecie bezglutenowej i być włączona do diety osób chorych na celiakię, dla których mąka pszenna i żytnia jest z oczywistych powodów niedostępna. Dodatkowo dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego mąkę amarantusową cechuje niski indeks glikemiczny, który jest poniżej 40.

Szczególnie warto podkreślić też obecność włókna surowego zmniejszającego wchłanianie cholesterolu, co przekłada się na redukcję ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Błonnik usprawnia też procesy trawienne i zapewnia uczucie sytości.

Gdzie kupić mąkę z amarantusa?

Mąka amarantusowa pod względem kaloryczności nie odbiega od mąk zbożowych (w 100 gramach mąki z amarantusa jest 374 kcal), ale zawiera zauważalnie więcej białka niż mąka z pszenicy, czy żyta. Gdzie kupić mąkę z amarantusa? Jest ona odpowiednia dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu i najlepiej będzie jej szukać w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością, takich jak Naturalnie Zdrowe.

Po zakupie warto pamiętać o odpowiednim przechowywaniu mąki w chłodnym i ciemnym miejscu. Dobrze jest też zabezpieczyć opakowanie w celu uniknięcia porażenia szkodnikiem.

Ceną mąki z amarantusa

Ze względu na niską popularność amarantusa, a także fakt, że nie jest uprawiany w Polsce, jego cena jest zauważalnie wyższa niż podobnych produktów z pszenicy, czy żyta. Mąka z amarantusa nadrabia to jednak właściwościami i składem i oczywiście tym, że jest bezglutenowa.

Biorąc to pod uwagę, cena mąki z amarantusa nie wydaje się wygórowana. Należy też pamiętać, że często jest używana jako dodatek do innych mąk, co sprawia, że używamy jej mniej. W sklepach ze zdrową żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, cena detaliczna za 1 kilogram mąki z amarantusa powinna oscylować w okolicach około dwudziestu złotych.

Skład:

mąka z amarantusa 100%

Kraj pochodzenia:

Indie

W zakładzie wykorzystywane są produkty zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko

E131

Specyficzne kody

ean13
5902721170428
Ocena 

mąka na dosypke

Dodaje tej mąki do różnych przepisów i w takiej formie się sprawdza. Nie sprawdzałam jej w pojedynke.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło