MĄKA MIGDAŁOWA

mąka migdałowa

MĄKA MIGDAŁOWA

Bezpłatna dostawa już od 199zł

13,80 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.


Mąka migdałowa

Wartości odżywcze w 100 g produktu

  • Wartość energetyczna 2595 kJ / 628 kcal

  • Tłuszcz 55 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,2 g

  • Węglowodany 3,3 g, w tym cukry 3 g

  • Błonnik 7,9 g

  • Białko 27 g

  • Sól 0,2 g

Jak powstaje mąka migdałowa?

Mąka z migdałów ma postać jasnego proszku. Pozyskiwana jest z blanszowanych i zmielonych migdałów. To doskonała alternatywa tradycyjnej mąki pszennej. Pełne składników odżywczych mielone migdały mają znacznie więcej zalet niż tradycyjnie stosowane w wypiekach mąki. Zmniejszają poziom złego cholesterolu LDL i obniżają ciśnienie krwi.

Mąka migdałowa powstaje w wyniku dokładnego mielenia nieprażonych, zblanszowanych migdałów. Swój migdałowy aromat przekazuje przygotowanym z niej potrawom. Charakteryzuje się słodkim smakiem.

Właściwości mąki migdałowej - czy mąka migdałowa jest zdrowa?

Kaloryczność mielonych migdałów to około 628 kcal na 100 g. Dokładnie tyle, ile mają całe migdały kalifornijskie. Mąka migdałowa zawiera stosunkowo niewiele węglowodanów - tylko 21 g w 100 g. Charakteryzuje się za to wysokim udziałem białka - 27 g/100 g. Jest to wartość porównywalna z mięsem. Mąka migdałowa polecana jest osobom na dietach wegetariańskich.

Mąka migdałowa - właściwości zdrowotne

Mąka pszenna używana jest w każdej kuchni od lat. Jest ona jednak dość uboga. Czas wprowadzić do diety produkty zawierające magnez, żelazo i wapń - czyli mąkę z owoców migdałowca zwyczajnego. Jest ona źródłem witamin z grupy B i witaminy E. Zawiera cholinę, która uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, układu oddechowego i wspomaga pracę mózgu.

W składzie występuje również para wartościowych minerałów - miedź i mangan. Stymulują one koncentrację, odporność organizmu oraz zwalczają bakterie. Ma sporo wapnia, który umacnia budulec kości. Uwaga - osoby uczulone na migdały nie powinny spożywać produktów z ich udziałem, w tym mąki migdałowej.

Zdrowe tłuszcze w mące migdałowej - migdały mielone a dieta keto

Migdałową mąkę polecamy mięsożercom na diecie ketogenicznej i paleo. To bardzo dobry wybór do wypieku chlebka, zgodnego z wybranym reżimem żywieniowym. Migdały, podobnie jak orzeszki ziemne, zawierają zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sporo białka. Mąka migdałowa ma niski indeks glikemiczny i nadaje się do spożycia przez diabetyków.

Zdrowa mąka bez glutenu?

Mąka migdałowa nie zawiera glutenu, przez co przygotowane z niej produkty są bardziej kruche (w porównaniu do produktów z mąk glutenowych), a przy tym mają delikatny zapach migdałów. Zastąp nią mąkę pszenną i użyj podczas przyrządzania dań w diecie bezglutenowej: deserów, wypieków, zup.

Zastosowanie mąki migdałowej - co można upiec z mąki migdałowej?

Mąka migdałowa świetnie sprawdzi się tam, gdzie chcesz uzyskać puszystą masę oraz otrzymać delikatny i słodki smak plus orzechowy aromat. Polecamy ją szczególnie do wypieku ciast, muffinek, tortów oraz do wykonania dań śniadaniowych (naleśniki, omlety). Mąka migdałowa to świetna baza do pieczenia (tudzież smażenia) racuchów i gofrów. Mielone migdały świetnie sprawdzą się jako zamiennik mąki pszennej do panierki kotletów oraz jako zagęszczacz do zup.

Francuzi używają jej do produkcji makaroników. Te słodkie, malutkie ciastka na bazie jajek i cukru pudru zawdzięczają swój smak i aromat właśnie mielonym migdałom. Mąki migdałowej możesz również użyć do zrobienia zdrowych kulek mocy, które świetnie sprawdzą się przy wzmożonym wysiłku fizycznym. 

Gdzie kupić mąkę migdałową?

Możesz bez problemu zrobić mąkę migdałową w domu. Jest to jednak dość długi proces, wymagający posiadania odpowiedniego sprzętu i wolnego czasu. Znacznie łatwiej będzie kupić mąkę z mielonych migdałów w sklepie ze zdrową żywnością.

W Naturalnie Zdrowe przygotowaliśmy dla Ciebie mąkę z migdałów w bardzo przystępnej cenie. Zrobiona z najzdrowszych orzechów, zawsze ze świeżych partii surowca.

Jak przechowywać mąkę migdałową?

W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym i zacienionym miejscu. Zachowa wtedy świeżość na długo, a Ty docenisz jej walory smakowe w trakcie użytkowania w kuchni. Z mąką migdałową dieta ketogeniczna, paleo i bezglutenowa nabierają nowych kolorów.

Warto podkreślić, że w przeciwieństwie do innych rodzajów mąk, zawartość tłuszczu zwykłej mąki migdałowej jest na znacznie wyższym poziomie. To oznacza, że w jej przypadku prawidłowe przechowywanie gra kluczową rolę. W innym przypadku termin zdatności może ulec skróceniu ze względu na proces jełczenia, czyli utleniania się kwasów tłuszczowych. To prowadzi nie tylko do zmiany smaku, ale niszczy przy okazji część wartościowych składników odżywczych jak witaminy i niektóre pierwiastki. 

Mąka migdałowa - cena

Mąka migdałowa to produkt przeznaczony dla konkretnej grupy odbiorców. Jej zalety wykorzystają osoby, które muszą wykluczyć produkty zawierające gluten, a także wszyscy będący na dietach niskowęglowodanowych. Biorąc to pod uwagę, trzeba stwierdzić, że mąka migdałowa jest produktem dość niszowym i specjalistycznym.

Cena mąki migdałowej jest stosunkowo wysoka. Co jednak ciekawe, wśród mąk orzechowych należy do jednych z najbardziej przystępnych cenowo - pod tym względem korzystniej wypada tylko mąka kokosowa. Ona jednak niesie ze sobą przyjemny, ale specyficzny i intensywny smak kokosa, który nie każdemu może odpowiadać i nie zawsze będzie dobrze sprawdzał się w przepisach. W przypadku mąk orzechowych, jak ta z migdałów jest to odczuwalne w zdecydowanie mniejszym stopniu.

A może użyć mielone migdały?

Sposobem na uzyskanie tańszej mąki może być zrobienie jej we własnym zakresie. Nie jest to jednak rozwiązanie idealne. Potrzeba na to czasu i odpowiedniego sprzętu, który poradzi sobie z rozdrobnieniem nasion owoców migdałowca do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodatkowo jest jeszcze kwestia samego surowca.

Wprawdzie cena za migdały kalifornijskie, czyli nieoczyszczone jest najczęściej niższa, to migdały blanszowane, które używane są do wytwarzania mąki, są już z reguły droższe. To oznacza, że robienie mąki w domu jest opłacalne tylko pod warunkiem kupowania surowca w bardzo niskiej cenie. W przeciwnym razie taniej wyjdzie kupienie gotowej mąki.

Skład:

mielone migdały blanszowane 100%, bez konserwantów

Kraj pochodzenia:

USA

W zakładzie wykorzystywane są produkty zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności, kraj i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko

E189

Specyficzne kody

ean13
5904730501439
Ocena 

Mąka migdałowa

Dobra mąka migdałowa pełna wartości odżywczych. Wybrałem małe opakowanie na próbę, ale następnym razem wybiorę większe. Polecam.

Ocena 

Super mąka migdałowa

Szukałam niskowęglowodanowej alternatywy dla mąki pszennej i znalazłam mąkę migdałową. Świetnie sprawdza mi się do pieczenia ciast i wypieku pieczywa. Nie jest tak cięzka jak kokosowa. Polecam zakupy w tym sklepie!

Ocena 

Na keto jak znalazł

Jestem na keto i tej mąki używam kilka razy w tygodniu. Sprawdza się idealnie. Polecam

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło