Rodzaje pieczywa – co w teorii możemy dostać w sklepach?
W punktach sprzedaży dostępne są obecnie dziesiątki, jeśli nie setki, różnego rodzaju chlebów i bułek. Co dokładnie...
Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.
UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!
Brak punktów lojalnościowych za ten produkt ze względu na niską cenę.
Bezpłatna dostawa już od 249 zł!
7,50 zł
Mieszanka chlebowa Chleb orkiszowy to gotowy zestaw składników niezbędnych do wypieku chleba orkiszowego – najbogatszego w błonnik z dostępnych na rynku rodzajów chleba. Chleb orkiszowy to także zdrowa propozycja dla wszystkich tych, którzy stronią od białego pieczywa.
Orkisz, inaczej jęczmień dwurzędowy lub szpelc to rodzaj pszenicy o charakterystycznym słodkim smaku, nazywany także praziarnem, gdyż tradycja jego uprawy sięga starożytności. Uprawiane na Dalekim Wschodzie zboże, dało się poznać w Europie za sprawą Greków i Rzymian, a jego zagorzałą propagatorką była św. Hildegarda, która przypisywała mu właściwości lecznicze, w tym moc rozgrzewającą i odtłuszczającą.
Sukces popularności tego rodzaju ziarna związany był przede wszystkim z jego stosunkowo łatwą uprawą, gdyż orkisz nie wymaga żyznego podłoża i jest niezwykle odporny na zmieniające się warunki pogodowe. Nie wymaga także sztucznych nawozów.
Współcześnie orkisz powraca do łask, nie tylko w postaci mąk i mieszanek chlebowych. Z jego pomocą wytwarza się wiele produktów, w tym m.in. kawę, kaszkę, makaron. Zwolennicy diety Hildegardy znajdują dla niego wiele praktycznych zastosowań.
W skład mieszanki służącej do przygotowania chleba orkiszowego wchodzi mąka orkiszowa razowa, mąka żytnia, wysuszony zakwas żytni oraz sól. Jedno opakowanie produktu pozwala na uzyskanie chleba o wadze około 0,75kg i bezcennym smaku.
Chleb orkiszowy doskonale zastąpi każdy inny rodzaj pieczywa, nadając się tak do kanapek, tostów jak i jedzenia na słodko - z dżemem owocowym. Można nadać mu dowolny kształt, jeśli do jego wypieczenia wykorzysta się odpowiednią formę. Najpopularniejszy współcześnie chleb orkiszowy ma tradycyjny, okrągły lub owalny kształt.
PRODUCENT :
NATURALNIE ZDROWE
Barbara Bućko
05-420 Józefów
ul Matejki 4
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1428 kJ / 338 kcal
Tłuszcz - 2,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g
Węglowodany - 62 g
w tym cukry - 1,0 g
Białko - 12 g
Błonnik - 10 gChleb orkiszowy
Chleb pyszny :) Polecam.
W punktach sprzedaży dostępne są obecnie dziesiątki, jeśli nie setki, różnego rodzaju chlebów i bułek. Co dokładnie...
Moda na własnoręczne robienie różnych rzeczy, które tradycyjnie kupuje się w sklepach, objęła jakiś czas temu również...
Zapraszamy do zakupów i kontaktu z naszym personelem
Zapisz się i bierz udział w konkursach i promocjach naszego sklepu:
Sklep wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). |