Mieszanki chlebowe CHLEB ORKISZOWY Powiększ

Mieszanki chlebowe CHLEB ORKISZOWY

Brak punktów lojalnościowych za ten produkt ze względu na niską cenę.


Szybka wysyłka w ciągu 24h
Dostawa kurierem za 11,99 zł (szczegóły)
Bezpłatny zwrot do 14 dni

4,99 zł

Mieszanka chlebowa Chleb orkiszowy

Mieszanka chlebowa Chleb orkiszowy to gotowy zestaw składników niezbędnych do wypieku chleba orkiszowego – najbogatszego w błonnik z dostępnych na rynku rodzajów chleba. Chleb orkiszowy to także zdrowa propozycja dla wszystkich tych, którzy stronią od białego pieczywa.

Czym jest orkisz?

Orkisz, inaczej jęczmień dwurzędowy lub szpelc to rodzaj pszenicy o charakterystycznym słodkim smaku, nazywany także praziarnem, gdyż tradycja jego uprawy sięga starożytności. Uprawiane na Dalekim Wschodzie zboże, dało się poznać w Europie za sprawą Greków i Rzymian, a jego zagorzałą propagatorką była św. Hildegarda, która przypisywała mu właściwości lecznicze, w tym moc rozgrzewającą i odtłuszczającą.

Sukces popularności tego rodzaju ziarna związany był przede wszystkim z jego stosunkowo łatwą uprawą, gdyż orkisz nie wymaga żyznego podłoża i jest niezwykle odporny na zmieniające się warunki pogodowe. Nie wymaga także sztucznych nawozów.

Orkisz dziś

Współcześnie orkisz powraca do łask, nie tylko w postaci mąk i mieszanek chlebowych. Z jego pomocą wytwarza się wiele produktów, w tym m.in. kawę, kaszkę, makaron. Zwolennicy diety Hildegardy znajdują dla niego wiele praktycznych zastosowań.

CHLEB ORKISZOWY mieszanka – skład

W skład mieszanki służącej do przygotowania chleba orkiszowego wchodzi mąka orkiszowa razowa, mąka żytnia, wysuszony zakwas żytni oraz sól. Jedno opakowanie produktu pozwala na uzyskanie chleba o wadze około 0,75kg i bezcennym smaku.

Chleb orkiszowy doskonale zastąpi każdy inny rodzaj pieczywa, nadając się tak do kanapek, tostów jak i jedzenia na słodko - z dżemem owocowym. Można nadać mu dowolny kształt, jeśli do jego wypieczenia wykorzysta się odpowiednią formę. Najpopularniejszy współcześnie chleb orkiszowy ma tradycyjny, okrągły lub owalny kształt.

 
CHLEB ORKISZOWY
 
100% naturalna mieszanka do wypieku chleba
w automatach i piekarnikach
 
skład :
mąka orkiszowa razowa typ 2000 : 70%, mąka żytnia typ 720: 15%,
naturalny wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia , kultura starterowa): 13,4% , sól: 1,6%
 
Kraj pochodzenia : Polska
masa netto : 500g
 
produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż, może zawierać śladowe ilości soi i sezamu
data przydatności , kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu
przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu
opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru
 

PRODUCENT :

NATURALNIE ZDROWE

Barbara Bućko

05-420 Józefów

ul Matejki 4



WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna - 1428 kJ / 338 kcal

Tłuszcz - 2,7 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g

Węglowodany - 62 g

w tym cukry - 1,0 g

Białko - 12 g

Błonnik - 10 g
 
Sól - 1,6 g

  Zawsze warto zwrócić uwagę czy mieszanka zawiera naturalny wysuszony zakwas
czy sztuczne środki zakwaszające
 

Z jednego opakowania otrzymujemy po upieczeniu chleb o wadze około 0,75kg
na każdym opakowaniu opisane są 2 sposoby przygotowania - w automatach i w piekarnikach

Zdjęcie przedstawia chleb fermentowany  i wypiekany formie , w piekarniku ,
ale można również oczywiście upiec w automacie . Jeżeli chcemy upiec chleb słonecznikowy lub dyniowy wystarczy do ciasta dodać 50-100g odpowiednich pestek .
Formy , koszyki rozrostowe , pestki dyni i słonecznika również są dostępne w naszym sklepie

Napisz opinię

Mieszanki chlebowe CHLEB ORKISZOWY

Mieszanki chlebowe CHLEB ORKISZOWY

9 - liczba produktów w tej samej kategorii

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do porównania