Mieszanka chlebowa Chleb orkiszowy
Mieszanka chlebowa chleb orkiszowy to gotowy zestaw składników niezbędnych do wypieku chleba orkiszowego – najbogatszego w błonnik z dostępnych na rynku rodzajów chleba. Chleb orkiszowy to także zdrowa propozycja dla wszystkich tych, którzy stronią od białego pieczywa.
Czym jest orkisz?
Orkisz, inaczej jęczmień dwurzędowy lub szpelc to rodzaj pszenicy o charakterystycznym słodkim smaku, nazywany także praziarnem, gdyż tradycja jego uprawy sięga starożytności. Uprawiane na Dalekim Wschodzie zboże, dało się poznać w Europie za sprawą Greków i Rzymian, a jego zagorzałą propagatorką była św. Hildegarda, która przypisywała mu właściwości lecznicze, w tym moc rozgrzewającą i odtłuszczającą.
Sukces popularności tego rodzaju ziarna związany był przede wszystkim z jego stosunkowo łatwą uprawą, gdyż orkisz nie wymaga żyznego podłoża i jest niezwykle odporny na zmieniające się warunki pogodowe. Nie wymaga także sztucznych nawozów.
Orkisz dziś
Współcześnie orkisz powraca do łask, nie tylko w postaci mąk i mieszanek chlebowych. Z jego pomocą wytwarza się wiele produktów, w tym m.in. kawę, kaszkę, makaron. Zwolennicy diety Hildegardy znajdują dla niego wiele praktycznych zastosowań.
Orkisz – właściwości
Orkisz w przeciwieństwie do najpopularniejszej pszenicy to produkt naturalny i nie jest poddawany żadnym modyfikacjom. Stąd też wynika rosnąca popularność mąki orkiszowej, która stanowi bazę dla najzdrowszych chlebów. Pieczywo to oczywiście nie jedyne zastosowanie, gdzie możemy użyć mąki orkiszowej. Z powodzeniem możemy użyć jej również do przygotowania tart czy muffinek.
Orkisz ze względu na swoje właściwości warto polecić osobom chcącym wzmocnić układ sercowo-naczyniowy, a przy tym obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi oraz spowolnić wchłanianie cukru do krwiobiegu. Dzięki obecności błonnika poprawi się również uczucie sytości po posiłku i praca jelit.
CHLEB ORKISZOWY mieszanka – skład
W skład mieszanki służącej do przygotowania chleba orkiszowego wchodzi prócz mąki orkiszowej razowej, mąka żytnia, wysuszony zakwas żytni oraz sól. Jedno opakowanie produktu pozwala na uzyskanie chleba o wadze około 0,75kg i bezcennym smaku.
Chleb orkiszowy doskonale zastąpi każdy inny rodzaj pieczywa, nadając się tak do kanapek, tostów jak i jedzenia na słodko - z dżemem owocowym. Można nadać mu dowolny kształt, jeśli do jego wypieczenia wykorzysta się odpowiednią formę. Najpopularniejszy współcześnie chleb wypiekany z mąki orkiszowej ma tradycyjny, okrągły lub owalny kształt.
100% naturalna mieszanka do wypieku chleba w automatach i piekarnikach
skład : mąka orkiszowa razowa typ 2000 : 70%, mąka żytnia typ 720: 15%, naturalny wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia , kultura starterowa): 13,4% , sól: 1,6%
Kraj pochodzenia : Polska
masa netto : 500g produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż, może zawierać śladowe ilości soi i sezamu data przydatności , kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru
PRODUCENT :
NATURALNIE ZDROWE
Barbara Bućko
05-420 Józefów
ul Matejki 4
Wartość odżywcza w 100 g produktu |
Wartość energetyczna |
1428 kJ / 338 kcal |
Tłuszcz |
2,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,5 g |
Węglowodany |
62 g |
w tym cukry |
1,0 g |
Białko |
12 g |
Sól |
1,6 g |