ERYTROL, ERYTRYTOL

15,60 zł
15,44 zł Zniżka 1%
Brutto

Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją: 15,60 zł

  • -1%
erytrol naturalny słodzik

ERYTROL, ERYTRYTOL

Bezpłatna dostawa już od 199zł

15,60 zł
15,44 zł Zniżka 1%
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 point które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zł.


Wartość odżywcza w 100 g produktu

  • Wartość energetyczna 0,0kJ / 0,2kcal

  • Tłuszcz 0,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0g

  • Węglowodany 98,98g w tym cukry 0 g

  • Błonnik -

  • Białko 0 g

  • Sól 0 g

Na rynku można znaleźć wiele alternatyw dla tradycyjnego cukru. Trudno jednak kupić zamiennik cukru który będzie służył nam nie tylko jako substancja słodząca, ale też nada się do przygotowywania wypieków czy zdrowych deserów, a przy tym jego cena była przystępna dla zwykłego konsumenta. Dlatego postanowiliśmy wprowadzić taki wyrób do naszej oferty. Erytrytol inaczej erytrol, który znajdziesz w Naturalnie Zdrowe, to najlepszy zamiennik białego cukru!

Powszechnie spotkać się można z nazwami erytrol i erytrytol, w obu mamy do czynienia z tą samą substancją. Toprzedstawiciel alkoholi cukrowych, do których należą też bardziej popularny ksylitol, ale też maltitol, sorbitol i mannitol. Cechą wspólną wszystkich jest znacznie niższa kaloryczność w porównaniu do cukru białego.

Zalety i właściwości erytrolu

Dlaczego warto wybrać właśnie erytrol? Przede wszystkim jest to produkt całkowicie naturalny. Erytrol występuje w niektórych owocach (winogronach, gruszkach, brzoskwiniach), grzybach, owocach morza sosie sojowym oraz niektórych produktach fermentowanych. W warunkach przemysłowych jest pozyskiwany oczywiście innymi sposobami, najczęściej jest to fermentacja glukozy przez drożdże. Nie zmienia to faktu, że ten najmniej kaloryczny słodzik nie jest niczym sztucznym, na co mogłoby wskazywać jego oficjalne oznaczenie, czyli E968. Warto zwracać na to uwagę wybierając następnym razem dżem, sosy czy lody. Erytrol nie jest aż tak słodki jak zwykły cukier, ma słodycz około 75% słodyczy cukru stołowego (podobnie do sacharozy), co oznacza że dla uzyskania słodkości powodowanej przez 5 g cukru trzeba spożyć około 6,5-7 g erytrytolu, ale nadal posłodzenie nim herbaty czy kawy oznaczać będzie raptem dodatkowe 1,5 do 2 kcal. Substancja ta w przeciwieństwie do innych słodzików nie dostarcza energii dla organizmu. Jest to ilość w zupełności pomijalna i nawet sportowcy liczący każdą kalorię nie powinni brać tego pod uwagę.

Słodzik z niskim indeksem glikemicznym

Często można spotkać się z określeniem, że ten naturalny zdrowy słodzik ma zerową wartość energetyczną i zerowy indeks glikemiczny. Nie jest to do końca prawda, ale faktyczna ilość kalorii jest tak niska, że można uznać ją za pomijalną. Dla porównania, w 1 gramie cukru znajduje się około 4 kcal, a 1 gram erytrytolu, zaledwie 0,21 kcal, co potwierdza niską wartość energetyczną!

Co bardzo ważne, erytrol nie podnosi poziomu glukozy we krwi, a to automatycznie powstrzymuje wyrzuty insuliny. Jego niski indeks glikemiczny sprawia, że jest bezpieczny i może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę i z insulinoopornością. Co więcej wykazuje ochronne działanie na śródbłonek naczyń krwionośnych w warunkach hiperglikemii. Ten zamiennik cukru nie powoduje wzrostu masy ciała, dlatego, polecany jest również osobom odchudzającym się, będącym na diecie redukcyjnej, diecie o niskim indeksie glikemicznym, z nadwagą oraz prowadzących zdrowy tryb życia. W związku z tym że nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi nie powoduje skutków ubocznych. Może być z powodzeniem stosowany do pieczenia i słodzenia napoi. Jego spożywanie zamiast cukru oznacza koniec nagłych stanów pobudzenia i uczucia senności, dlatego warto wprowadzić go do codziennej diety.

Dodatkowo erytrytol jest bezpieczny dla układu pokarmowego. Nie jest metabolizowany, gdyż nasz organizm nie produkuje odpowiednich enzymów. Ta substancja słodząca nie jest trawiona przez ludzki organizm i cały spożyty erytrytol jest finalnie wydalany wraz z moczem, nie powodując żadnych wzdęć czy sensacji żołądkowych.

Ten najlepszy słodzik wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Erytrytol spowalnia procesy starzenia i działa antyrakowo. Innymi słowy – działa dokładnie na odwrót niż biały cukier spożywczy, który cechuje się właściwościami prozapalnymi w organizmie człowieka i jest „pożywką” dla nowotworów. O ile nie należy go w żadnym wypadku traktować jako lekarstwa to zdecydowanie warto zastąpić nim biały cukier i minimalizować przez to ryzyko wystąpienia niepożądanych zmian.

Przeciwwskazania do spożycia erytrytolu

Cukier erytrytol został uznany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności.  Nie jest szkodliwy, należy jednak pamiętać, że nadmierne spożycie erytrytolu, może powodować efekt przeczyszczający, biegunki, wzdęcia i ból brzucha. Te skutki uboczne są jednak obserwowane tylko przy większych ilościach i dla większości osób nawet kilkadziesiąt gramów nie powinno powodować takich dolegliwości.

Co ciekawe, erytrol w przeciwieństwie do zwykłego cukru, jest bezpieczny dla zębów. Jego obecność hamuje proces fermentacji, co oznacza, że jego spożywanie nie powoduje namnażania bakterii w jamie ustnej (co więcej wywołuje przyjemne uczucie chłodu w ustach). Dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu próchnicy i jest bezpieczny dla szkliwa, dzięki temu to świetny słodzik także dla dzieci. Pozwala też na uzyskanie efektu świeżości i stąd często można go znaleźć w składzie gum do żucia, owoców kandyzowanych, suplementów diety oraz past do zębów, ale także napojów i słodyczy typu fit, którym nadaje słodkiego smaku i powoduje miłe uczucia chłodu i świeżości. Dodatkowo słodzik ten w przeciwieństwie do innych słodzików nie pozostawia obcych posmaków.

Erytrytol w ciąży?

Nie ma obaw, Światowa Organizacja Zdrowia nie stwierdziła żadnej szkodliwości, nawet jeśli codziennie spożywać będziemy erytrol.

Zastosowanie erytrytolu

Erytrytol ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i przemyśle spożywczym. Jego właściwości są bardzo podobne do cukru, dzięki czemu doskonale nadaje się do domowych wypieków, słodzenia kawy, herbaty i innych gorących napojów, a także do słodzenia zimnych napojów oraz koktajli, galaretek, lodów, dżemów, czy przygotowywania zdrowszych wersji deserów. W przeciwieństwie do innych substancji słodzących ten świetny zamiennik cukru nie zmienia swojego smaku w trakcie obróbki termicznej. Erytrol może być stosowany jako wzmacniacz aromatu. Nie jest jednak polecany do wypieku ciast drożdżowych i ciasteczek, gdyż spowalnia proces wyrośnięcia ciasta.  W kosmetyce znajduje zastosowanie jaki zamiennik gliceryny.

Erytrol, erytrytol – czy to, to samo?

Nazwy są różne, ale jest to ten sam produkt. Przy jego pomocy przygotujesz ulubione słodkie wypieki w znacznie zdrowszej i odchudzonej wersji. Chcesz się zdrowiej odżywiać, ale jednocześnie nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? Jeśli zamienisz zwykły cukier na erytrytol będzie to możliwe.

Gdzie kupić erytrol?

Erytrytol czyli dobry zamiennik cukru nie jest może jeszcze tak popularny, ale można go znaleźć nie tylko w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością. Ten słodzik określany najzdrowszym cukrem jest oczywiście droższy niż biały cukier stołowy, ale różnica w ostatnich miesiącach znacznie się zmniejszyła ze względu na sytuację na świecie. Erytrol czyli zdrowy zamienik cukru jest gwarantem słodkiego smaku, a do tego praktycznie nie zawiera kalorii.

Erytrytol łączy w sobie cechy, których na pierwszy rzut oka nie da się połączyć. Z jednej strony słodzik ten gwarantuje odpowiedni poziom słodkości, ale jednocześnie nie ma w sobie pustych kalorii i nie niesie ze sobą przykrych konsekwencji długofalowych, jakie dają przyjmowanie dużych ilości tradycyjnego cukru. Dodatkowo ten najzdrowszy cukier świata wpływa na kondycję nie tylko jamy ustnej, ale i układu odpornościowego i jest bezpieczny dla diabetyków. Nie jest kancerogenny, tak jak tradycyjny cukier.

Skład: erytrol 100%

Kraj pochodzenia: Chiny

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko

E162
Ocena 

Dla cukrzyków

Dla cukrzyków jak znalazł. Bezpieczniejsza opcja niż ksylitol. Trzeba tylko więcej sypać i będzie słodkie :)

  • 1 z 1 osób uznało tą opinię za przydatną.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło