CUKIER KOKOSOWY 1 kg

cukier kokosowy

CUKIER KOKOSOWY 1 kg

Bezpłatna dostawa już od 199zł

23,70 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych.


Cukier kokosowy

Wartości odżywcze w 100 g:

  • Wartość energetyczna: 1598 kJ/392 kcal

  • Tłuszcz: 0,4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g

  • Węglowodany: 93,4 g w tym cukry: 91,5 g

  • Błonnik: 1,9 g

  • Białko: 1,1 g

  • Sól: 0 g

Cukier z kwiatów palmy kokosowej

Palma kokosowa to drzewo niesamowicie uniwersalne, które dostarcza nam wielu różnych, doskonałych dla zdrowia produktów. Prócz znanego wszystkim orzecha kokosowego, z którego pozyskiwany jest olej, wiórki i płatki, coraz większą popularnością zaczyna się cieszyć cukier kokosowy, który stanowi zdrowszy zamiennik cukru białego. Wartość odżywcza cukru białego jest znikoma. Nie ma wielu składników mineralnych, jest produktem mocno przetworzonym, rafinowanym, który nadaje się głównie do słodzenia potraw i napojów.

Jak powstaje cukier kokosowy?

Cukier kokosowy produkowany jest z kwiatostanów palmy kokosowej, a dokładnie z soku, który po odparowaniu nadmiaru wody zamienia się w gęsty syrop. Chociaż pod względem kalorii przypomina zwykły cukier (100 g cukru kokosowego zawiera około 380 kcal), znacznie przewyższa go pod względem właściwości zdrowotnych oraz zawartości substancji odżywczych. Z powodu wpływu na organizm jest stawiany w jednym szeregu obok cukru trzcinowego, miodu i innych naturalnych słodzików.

Cukier kokosowy - właściwości

Podobnie jak w przypadku tradycyjnego cukru, cukier kokosowy składa się w większości z szybko wchłanianych cukrów prostych. Jednak ogromną zaletą cukru z kwiatu palmy kokosowej jest to, że posiada niższy indeks glikemiczny niż cukier biały - IG=35 to prawie dwukrotnie mniejsza wartość. Oznacza to, że może być – oczywiście z zachowaniem rozsądku! - stosowany przez diabetyków. Nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, a to zapobiega wydzielaniu się nagle dużych ilości insuliny.

Niższy indeks w porównaniu do białego cukru rafinowanego to nie wszystko. Cukier kokosowy wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Wszystko przez błonnik pokarmowy - inulinę. Cukier kokosowy zawiera także korzystne dla zdrowia minerały, takie jak potas, wapń, cynk i żelazo, a nawet witaminy z grupy B i witaminę C. Oczywiście są to stosunkowo małe ilości, ale nadal jest to więcej niż w przypadku zwykłego cukru.

Zastosowanie cukru kokosowego

Smak cukru kokosowego jest bardzo przyjemny i doskonale sprawdza się w kuchni. Jak stosować cukier z kwiatu kokosa? To bardzo proste! Pod względem swoich właściwości jest bardzo zbliżony do białego cukru, więc we wszystkich przepisach możesz spokojnie zastępować go w proporcji 1:1.

Cukier kokosowy może być oczywiście używany do słodzenia kawy, ale to można zrobić również innymi sposobami, często tańszymi. Cukru kokosowego możemy za to użyć w przypadku słodkich wypieków, ale też dań wytrawnych pochodzących z kuchni azjatyckich. Tam słodzik służy do przygotowania słodkich sosów, doprawiania dań typu curry, a nawet do...zrównoważenia słonego smaku ryb. Wszystko przez charakterystyczny smak cukru kokosowego, który dobrze komponuje z tajskimi i indyjskimi potrawami. Cukier połączony z owocami morza? Może wydawać się dziwne, ale kuchnie Dalekiego Wschodu rządzą się własnym prawami.

Z cukru kokosowego można przygotować również cukier puder oraz lukier!

Cukier kokosowy – cena

Twierdzenie, że cukier kokosowy jest zdrowy, może być nadużyciem. To w końcu nadal cukier, co nie zmianie jednak faktu, że w większości przypadków będzie stanowić lepszy wybór. Od tradycyjnego cukru białego ma lepszy skład i niski indeks glikemiczny. To sprawia, że cukier kokosowy pozyskuje zwolenników w szybkim tempie. Oczywiście jako słodzik sprawdzi się wiele innych substancji jak miód, cukier trzcinowy, czy chociażby ksylitol i erytrytol. Większość z nich dostępna jest w zbliżonej cenie, także wybór jest szeroki.

Gdzie można kupić cukier kokosowy? Nie jest to produkt powszechnie dostępny w sklepach, ale bez problemu powinien być obecny w ofertach wszystkich sprzedawców zdrowej żywności, w tym również Naturalnie Zdrowe! W naszym sklepie online znajdziesz wysokiej jakości cukier z palmy kokosowej, którym z powodzeniem zastąpisz tradycyjny biały cukier w twojej kuchni. Wysoka jakość w atrakcyjnej cenie? Tylko w Naturalnie Zdrowe.

Skład:

cukier kokosowy 100%

Kraj pochodzenia:

Indonezja

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko

E913

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło