Syrop klonowy 350g
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 points które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,40 zł.
Wartości odżywcze w 100 g syropu klonowego:
- Wartość energetyczna 1100 kJ / 260 kcal
- Tłuszcz 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- Węglowodany 65 g w tym cukry 65 g
- Białko 0 g
- Sól < 0,01 g
Syrop klonowy to popularny i zarazem zdrowy zamiennik cukru tradycyjnego. Swoją rozpoznawalność zyskał między innymi jako dodatek do naleśników serwowanych na śniadanie, ale możliwości jego wykorzystania jest oczywiście znacznie więcej. Chociaż warto kontrolować spożywane ilości, to jest to produkt, po który zdecydowanie warto sięgać regularnie.
Syrop klonowy, jak nie trudno się domyślić to produkt pozyskiwany z drzew klonu (głównie klon cukrowy i klon czerwony). Większość światowej produkcji odbywa się, co nie powinno dziwić, w Kanadzie, której flagę narodową zdobi właśnie liść klonowy. Sporo syropu wytwarzana jest również w północnej części Stanów Zjednoczonych. W obu tych krajach syrop klonowy jest bardzo popularny i często stanowi podstawę typowego amerykańskiego śniadania, jakim są pancakes polane właśnie takim syropem.
Przejdź do następnych akapitów:
- Jak powstaje syrop klonowy?
- Właściwości syropu klonowego
- Jak wykorzystać syrop klonowy?
- Syrop klonowy jako zamiennik miodu?
- Alternatywny słodzik do napojów
- Energetyczny kop na śniadanie
- Naturalny napój izotoniczny
- Polewa do deserów
- Syrop klonowy do mięsa
- Sałatkowy dressing z syropem klonowym
- Domowe spa z syropem klonowym
Jak powstaje syrop klonowy?
Syrop klonowy to tak naprawdę mocno zagęszczony sok z pnia klonu. W czasie jednego sezonu zbiera się tylko kilka procent soków znajdujących się w drzewie, przez co cały proces wytwarzania syropu klonowego jest w pełni bezpieczny dla rośliny i gwarantuje wieloletnie zbiory z tego samego drzewa bez obaw o jego kondycję. Co ciekawe do wytworzenie jednego litra syropu klonowego potrzeba aż kilkadziesiąt litrów soku klonowego. To tłumaczy też znaczną różnicę w zawartości cukru pomiędzy sokiem, a gotowym produktem – sok klonowy to raptem 2-3% cukru a syrop klonowy zawiera go już około 65%.
Warto też pamiętać, że o ile sposób pozyskiwania soku klonowego jest w skali przemysłowej znacznie bardziej wydajny i zautomatyzowany, to nadal nie używa się przy tym środków chemicznych, barwników czy konserwantów. Pod tym względem syrop nie różni się od tego, który był znany rdzennej ludności terenów Ameryki Północnej na długo przed przybyciem Kolumba. Od tamtych czasów technologia wytwarzania oczywiście się zmieniła, ale nadal jest to w pełni naturalny i nieprzetworzony produkt.
Właściwości syropu klonowego
Oryginalny syrop klonowy sprzedawany najczęściej w małych szklanych buteleczkach, pod względem konsystencji przypomina rzadki miód, a barwą zbliżony jest do jasnożółtego, ale też brunatnego. Różny jest też smak, który zmienia się wraz z kolorem syropu klonowego. Jaśniejsze odmiany mają delikatniejszy smak i nadają się głównie do spożywania na surowo, nie zmieniają mocno smaku potrawy. Ciemniejsze syropy z kolei to bardziej charakterystyczny posmak karmelu i lepiej sprawdzą się podczas gotowania i pieczenia. Ich wybór sprowadza się głównie do naszych preferencji smakowych, bo pod względem jakości oba będą stały na tym samym poziomie.
Wyjątkowy smak to jedno, ale co sprawia, że warto wybrać syrop klonowy zamiast tradycyjnego cukru białego? Jest ku temu kilka powodów. Przede wszystkim to zawartość antyoksydantów. Ich obecność w syropie klonowym pozwala hamować rozwój stanów zapalnych i dzięki temu syrop może być traktowany jako element profilaktyki przeciwnowotworowej.
Syrop klonowy powoduje też spadek poziomu cholesterolu LDL (tego "złego") i przez to wpływa pozytywnie na kondycję układu krążenia, redukując ryzyko wystąpienia schorzeń takich, jak miażdżyca. W przeciwieństwie do cukru białego w syropie znajdziemy też pierwiastki jak cynk, wapń, mangan, sód, żelazo i selen oraz porcję witamin z grupy B. Nie są to duże dawki, ale nadal stawiają syrop na zdecydowanie lepszej pozycji niż zwykły cukier.
Kolejna rzecz to kaloryczność. W 100 g syropu klonowego znajduje się około 260 kcal. To nadal sporo, ale zdecydowanie mniej niż prawie 400, którymi cechuje się cukier biały. Dodatkowo syrop ma też niższy niż cukier indeks glikemiczny. W jego wypadku jest to 65, dzięki czemu można go zaliczyć do produktów o średnim, a nie wysokim IG.
Jak wykorzystać syrop klonowy?
Na początku wymieniliśmy już najbardziej typową metodę użycia syropu klonowego, czyli jako polewę do porannych naleśników. To spopularyzowany przez amerykańskie seriale i filmy sposób, ale oczywiście niejedyny. Poniżej przedstawiamy naszą listę zastosowań syropu klonowego.
Syrop klonowy jako zamiennik miodu
Syrop klonowy ze względu na swą słodycz i konsystencję, a nawet kolor świetnie sprawdzi się jako zamiennik miodu. Takie rozwiązanie docenią szczególnie osoby będące na diecie wegańskiej, która nie dopuszcza do spożycia produktów, których pozyskiwanie oznacza wykorzystywanie zwierząt.
Dodatkowo syrop klonowy w przeciwieństwie do miodu nie wywołuje silnych reakcji alergicznych i jest dobrą propozycją dla osób podatnych na uczulenia.
Alternatywny słodzik do napojów
Syrop klonowy nie ma gęstej konsystencji, a także dobrze rozpuszcza się w wodzie, co pozwala używać go jako substancję słodzącą do różnego rodzaju napojów. Świetnie nada się zarówno do ciepłej herbaty (tam może zastąpić wspomniany już miód), a także w przypadku zimnych napojów i drinków.
Energetyczny kop na śniadanie
Jak śniadanie to oczywiście naleśniki polane syropem, czyli weekendowy klasyk, ale na tym możliwości się nie kończą. Syropu możemy dodać do jogurtu, czy mleka i razem z otrębami, płatkami i suszonymi owocami stworzyć domowe, dopasowane do nas i w pełni naturalne musli. A dla niecierpliwych zostaje pożywne smoothie, któremu syrop klonowy nada odpowiedniej słodyczy.
Naturalny napój izotoniczny
Izotoniki to nieodłączny towarzysz osób aktywnych fizycznie, szczególnie tych, którzy trenują sporty, takie jak bieganie czy kolarstwo, gdzie długotrwały wysiłek wymaga uzupełniania płynów oraz mikro- i makroelementów. Zamiast kupować takie napoje w sklepach, lepiej zrobić je samemu tym bardziej że użycie syropu klonowego zwiększa wykorzystanie cukru w mięśniach dzięki zawartości kwasu abscysynowego.
By zrobić napój izotoniczny, wystarczy połączyć pół litra wody z łyżką syropu klonowego, sokiem z połowy cytryny i ewentualnymi dodatkami w postaci mięty czy imbiru. Efekt ten sam, ale taniej i bez chemii!
Polewa do deserów
W sklepach dostępnych jest mnóstwo polew do deserów, ale większość z nich to sztuczne produkty napakowane po brzegi zbędną chemią. Nie ma sensu ich kupować skoro jest dostępna zdrowsza i nieprzetworzona alternatywa. Syrop klonowy świetnie sprawdzi się jako polewa do lodów, gofrów, a nawet ciast.
Syrop klonowy do mięsa
Syrop klonowy może stanowić bazę pysznej zalewy do mięs, szczególnie drobiowych. Połączenie 2 łyżek syropu z sokiem z cytryny (1 łyżka), sosem sojowym (1 łyżka), dwoma ząbkami czosnku i ziołami (tymianek, pieprz, sól, papryka słodka) oraz odrobiną musztardy (2 łyżeczki) pozwoli uzyskać smaczną i aromatyczną marynatę. Doskonale sprawdzi się zarówno podczas pieczenia w piekarniku, jak i w sezonie letnim na grillu.
Sałatkowy dressing z syropem klonowym
Jeśli sama oliwa z oliwek to za mało, a jednocześnie chcesz czegoś bardziej oryginalnego niż zwykły winegret to sos sałatkowy z dodatkiem syropu klonowego może być tym, czego szukasz. Do sporządzenia dressingu potrzebne będzie:
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- ocet jabłkowy lub balsamiczny (1 łyżka)
- syrop klonowy (1 łyżka)
- musztarda (1 łyżka)
Wszystko łączymy, doprawiamy solą i pieprzem wg gustu i gotowe!
Domowe spa z syropem klonowym
Maseczka z dodatkiem syropu klonowego? Oczywiście, że tak! Efekt nawilżenia odczuwalny jest praktycznie od razu, a w dodatku można ją zrobić dosłownie w minutę! Łyżkę syropu wystarczy wymieszać z łyżką ciepłego mleka i odrobiną zmielonych płatków owsianych, a następnie nałożyć na kwadrans na twarz. A to tylko jeden z wielu przykładów na wykorzystanie syropu klonowego w domowych kosmetykach.
Cukier klonowy to nie tylko doskonała alternatywa dla "białej śmierci", ale też świetny dodatek do wielu dań i napojów, zarówno tych serwowanych na ciepło, jak i zimno. W przeciwieństwie do cukru białego ma zdecydowanie bogatszy skład, znacznie niższą kaloryczność oraz średni, a nie wysoki indeks glikemiczny - te właściwości syropu klonowego docenią sportowcy i osoby na dietach odchudzających. Naturalny, nieprzetworzony, pyszny. Czego chcieć więcej? Pewnie niższej ceny, bo jest ona zauważalnie wyższa niż cukru białego, ale jak wiadomo – na zdrowiu nie należy oszczędzać.
Skład: syrop klonowy 100%
Kraj pochodzenia: Kanada
Dystrybucja: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.