Syrop klonowy bezglutenowy BIO 250ml (330g) BIO PLANET

Syrop klonowy bezglutenowy BIO 250ml (330g) BIO PLANET

Bezpłatna dostawa już od 199zł

28,70 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych.


Syrop klonowy bezglutenowy BIO 250ml (330g) BIO PLANET

Wartości odżywcze w 100 g syropu klonowego:

  • Wartość energetyczna 1527 kJ / 365 kcal
  • Tłuszcz 0,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
  • Węglowodany 91 g w tym cukry 79 g
  • Białko 0 g
  • Sól < 0,04 g

Syrop klonowy to popularny i zarazem zdrowy zamiennik cukru tradycyjnego. Swoją rozpoznawalność zyskał między innymi jako dodatek do naleśników serwowanych na śniadanie, ale możliwości jego wykorzystania jest oczywiście znacznie więcej. Chociaż warto kontrolować spożywane ilości, to jest to produkt, po który zdecydowanie warto sięgać regularnie.

Syrop klonowy, jak nie trudno się domyślić to produkt pozyskiwany z drzew klonu. Do produkcji syropu klonowego wykorzystywany jest głównie klon cukrowy, klon czerwony, a także klon czarny uznawany za podgatunek klonu cukrowego. Większość światowej produkcji odbywa się, co nie powinno dziwić, w Kanadzie, której flagę narodową zdobi właśnie liść klonowy. Sporo syropu wytwarzana jest również w północnej części Stanów Zjednoczonych. W obu tych krajach syrop klonowy jest bardzo popularny i często stanowi podstawę typowego amerykańskiego śniadania, jakim są pancakes polane właśnie takim syropem. 

Jak powstaje syrop klonowy? Pozyskiwanie soku klonowego

Syrop klonowy to tak naprawdę mocno zagęszczony sok z pnia klonu. W czasie jednego sezonu zbiera się tylko kilka procent soków znajdujących się w drzewie, przez co cały proces wytwarzania syropu klonowego jest w pełni bezpieczny dla rośliny i gwarantuje wieloletnie zbiory z tego samego drzewa bez obaw o jego kondycję. Co ciekawe do wytworzenie jednego litra syropu klonowego potrzeba aż kilkadziesiąt litrów soku klonowego. To tłumaczy też znaczną różnicę w zawartości cukru pomiędzy sokiem, a gotowym produktem – sok klonowy to raptem 2-3% cukru a syrop klonowy zawiera go już około 65%.

Warto też pamiętać, że o ile sposób pozyskiwania soku klonowego jest w skali przemysłowej znacznie bardziej wydajny i zautomatyzowany, to nadal nie używa się przy tym środków chemicznych, barwników czy konserwantów. Pod tym względem syrop nie różni się od tego, który był znany rdzennej ludności terenów Ameryki Północnej na długo przed przybyciem Kolumba. Od tamtych czasów technologia wytwarzania oczywiście się zmieniła, ale nadal jest to w pełni naturalny i nieprzetworzony produkt.

Co ciekawe dawniej zbiorom soku klonowego towarzyszyły liczne rytuały. Głównym dniem świętowania był dzień pierwszej wiosennej pełni księżyca. Wtedy to wykonywany był tak zwany "taniec klonu". Zdarza się także w niektórych plemionach powrót do tradycji poprzez przygotowywanie festiwali "klonowego księżyca".

Właściwości syropu klonowego

Oryginalny syrop klonowy sprzedawany najczęściej w małych szklanych buteleczkach, pod względem konsystencji przypomina rzadki miód, a barwą zbliżony jest do jasnożółtego, ale też brunatnego. Różny jest też smak, który zmienia się wraz z kolorem syropu klonowego. Jaśniejsze odmiany mają delikatniejszy smak i nadają się głównie do spożywania na surowo, nie zmieniają mocno smaku potrawy. Syrop klonowy ciemny z kolei to bardziej charakterystyczny posmak karmelu i lepiej sprawdzi się podczas gotowania i pieczenia. Ich wybór sprowadza się głównie do naszych preferencji smakowych, bo pod względem jakości oba będą stały na tym samym poziomie.

Wyjątkowy smak to jedno, ale co sprawia, że warto wybrać syrop klonowy zamiast tradycyjnego białego cukru? Jest ku temu kilka powodów. Przede wszystkim to zawartość antyoksydantów czy polifenoli (naturalne przeciwutleniacze). Ich obecność w syropie klonowym pozwala hamować rozwój stanów zapalnych i dzięki temu syrop może być traktowany jako element profilaktyki przeciwnowotworowej.

Syrop klonowy powoduje też spadek poziomu cholesterolu LDL (tego "złego") i przez to wpływa pozytywnie na kondycję układu krążenia, redukując ryzyko wystąpienia schorzeń takich, jak miażdżyca. W przeciwieństwie do cukru białego w syropie znajdziemy wiele cennych składników odżywczych oraz pierwiastki takie jak cynk, wapń, mangan, sód, żelazo i selen oraz porcję witamin z grupy B. Nie są to duże dawki, ale nadal stawiają syrop na zdecydowanie lepszej pozycji niż zwykły cukier.

Kolejna rzecz to kaloryczność. W 100 g syropu klonowego znajduje się około 260 kcal. To nadal sporo, ale zdecydowanie mniej niż prawie 400, którymi cechuje się cukier biały. Dlatego oryginalny syrop klonowy to idealna opcja dla osób na diecie. Syrop klonowy w swoim składzie (oprócz składników mineralnych) posiada kwas abscysynowy, który wspomaga odchudzanie. Dodatkowo syrop ma też niższy niż cukier indeks glikemiczny (wysoki indeks glikemiczny nie jest wskazany dla osób z cukrzycą). W jego wypadku jest to 65, dzięki czemu można go zaliczyć do  produktów o średnim, a nie wysokim IG.

Jak wykorzystać syrop klonowy?

Na początku wymieniliśmy już najbardziej typową metodę użycia syropu klonowego, czyli jako polewę do porannych naleśników. To spopularyzowany przez amerykańskie seriale i filmy sposób, ale oczywiście niejedyny. Poniżej przedstawiamy naszą listę zastosowań syropu klonowego.

Syrop klonowy jako zamiennik miodu

Syrop klonowy ze względu na swą słodycz i konsystencję, a nawet kolor świetnie sprawdzi się jako zamiennik miodu. Takie rozwiązanie docenią szczególnie osoby będące na diecie wegańskiej, która nie dopuszcza do spożycia produktów, których pozyskiwanie oznacza wykorzystywanie zwierząt.

Dodatkowo syrop klonowy w przeciwieństwie do miodu nie wywołuje silnych reakcji alergicznych i jest dobrą propozycją dla osób podatnych na uczulenia. Warto też wiedzieć, że syrop klonowy dodaje się także do produkcji lizaków czy cukierków nadając im słodyczy oraz może być dodawany do wypieków jako składnik nadający wilgotności. 

Alternatywny słodzik do napojów

Syrop klonowy nie ma gęstej konsystencji, a także jako naturalny produkt dobrze rozpuszcza się w wodzie, co pozwala używać go jako substancję słodzącą do różnego rodzaju napojów. Świetnie nada się zarówno do ciepłej herbaty (tam może zastąpić wspomniany już miód), a także w przypadku zimnych napojów i drinków.

Energetyczny kop na śniadanie

Jak śniadanie to oczywiście naleśniki polane syropem, czyli weekendowy klasyk, ale na tym możliwości się nie kończą. Syropu możemy dodać do jogurtu, czy mleka i razem z otrębami, płatkami i suszonymi owocami stworzyć domowe, dopasowane do nas i w pełni naturalne musli bogate w składniki odżywcze.. A dla niecierpliwych zostaje pożywne smoothie, któremu syrop klonowy nada odpowiedniej słodyczy.

Naturalny napój izotoniczny

Izotoniki to nieodłączny towarzysz osób aktywnych fizycznie, szczególnie tych, którzy trenują sporty, takie jak bieganie czy kolarstwo, gdzie długotrwały wysiłek wymaga uzupełniania płynów oraz mikro- i makroelementów. Zamiast kupować takie napoje w sklepach, lepiej zrobić je samemu tym bardziej, że użycie syropu klonowego zwiększa wykorzystanie cukru w mięśniach dzięki zawartości kwasu abscysynowego.

By zrobić napój izotoniczny, wystarczy połączyć pół litra wody z łyżką syropu klonowego, sokiem z połowy cytryny i ewentualnymi dodatkami w postaci mięty czy imbiru. Efekt ten sam, ale taniej i bez chemii!

Polewa do deserów

W sklepach dostępnych jest mnóstwo polew do deserów, ale większość z nich to sztuczne produkty napakowane po brzegi zbędną chemią. Nie ma sensu ich kupować skoro jest dostępna zdrowsza i nieprzetworzona alternatywa. Syrop klonowy świetnie sprawdzi się jako polewa do lodów, gofrów, a nawet ciast.

Syrop klonowy do mięsa

Syrop klonowy może stanowić bazę pysznej zalewy do mięs, szczególnie drobiowych. Połączenie 2 łyżek słodkiego syropu z sokiem z cytryny (1 łyżka), sosem sojowym (1 łyżka), dwoma ząbkami czosnku i ziołami (tymianek, pieprz, sól, papryka słodka) oraz odrobiną musztardy (2 łyżeczki) pozwoli uzyskać smaczną i aromatyczną marynatę. Doskonale sprawdzi się zarówno podczas pieczenia w piekarniku, jak i w sezonie letnim na grillu.

Sałatkowy dressing z syropem klonowym

Jeśli sama oliwa z oliwek to za mało, a jednocześnie chcesz czegoś bardziej oryginalnego niż zwykły winegret to sos sałatkowy na bazie syropu klonowego może być tym, czego szukasz. Do sporządzenia dressingu potrzebne będzie:

  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • ocet jabłkowy lub balsamiczny (1 łyżka)
  • syrop klonowy (1 łyżka)
  • musztarda (1 łyżka)

Wszystko łączymy, doprawiamy solą i pieprzem wg gustu i gotowe!

Domowe spa z syropem klonowym

Maseczka z dodatkiem syropu klonowego? Oczywiście, że tak! Efekt nawilżenia odczuwalny jest praktycznie od razu, a w dodatku można ją zrobić dosłownie w minutę! Łyżkę syropu wystarczy wymieszać z łyżką ciepłego mleka i odrobiną zmielonych płatków owsianych, a następnie nałożyć na kwadrans na twarz. A to tylko jeden z wielu przykładów na wykorzystanie syropu klonowego w domowych kosmetykach.

Cukier klonowy to nie tylko doskonała alternatywa dla "białej śmierci", ale też świetny dodatek do wielu dań i napojów, zarówno tych serwowanych na ciepło, jak i zimno. W przeciwieństwie do cukru białego ma zdecydowanie bogatszy skład, znacznie niższą kaloryczność oraz średni, a nie wysoki indeks glikemiczny - te właściwości syropu klonowego docenią sportowcy i osoby na dietach odchudzających. Naturalny, nieprzetworzony, pyszny. Czego chcieć więcej? Pewnie niższej ceny, bo jest ona zauważalnie wyższa niż cukru białego, ale jak wiadomo – na zdrowiu nie należy oszczędzać.

Skład: syrop klonowy 100%

Kraj pochodzenia: Kanada

Dystrybucja: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.

E1574

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło