Syrop z agawy 350g

syrop z agawy

Syrop z agawy 350g

Bezpłatna dostawa już od 199zł

14,30 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.


Wartość odżywcza w 100 g:

  • Wartość energetyczna 1253 kJ / 295 kcal

  • Tłuszcz 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g

  • Węglowodany 71 g w tym cukry 69 g

  • Błonnik 5,8 g

  • Białko 0 g

  • Sól 0,05 g

Agawa to roślina rosnąca powszechnie w suchym i ciepłym klimacie, a z wyglądu podobna jest do aloesu, chociaż nie ma z nim wiele wspólnego. Uprawiana jest na południu USA, w Meksyku i na północy Ameryki Południowej. Najczęściej kojarzy się ją z produkcją znanego na całym świecie wysokoprocentowego alkoholu – tequili. Coraz większą popularność zaczyna zdobywać również substancja słodząca pozyskiwany z tego krzewu – syrop z agawy.

Syrop z agawy - zdrowy zamiennik cukru

Syrop z agawy może być świetnym zamiennikiem dla osób, które chcą odstawić tradycyjny cukier. Ekologiczny syrop z agawy zawiera wiele pożytecznych składników mineralnych i odżywczych dla organizmu. Jest to z pewnością zdrowsza alternatywa, chociażby dlatego, że zawiera inulinę. Substancja ta jest naturalnym probiotykiem i może przyczynić się do regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Inulina pomaga również w działaniu przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Zawartość błonnika także wspiera pracę układu pokarmowego.

Bio syrop z agawy zawiera duże ilości fruktozy, która nie zawsze musi być czymś złym. W jego składzie ten cukier prosty wolno przyswaja się w organizmie, co sprawia, że nasyca na dłużej. To może mieć również dobry wpływ na zdrowie, ponieważ apetyt na słodkie przekąski będzie mniejszy. Mimo to warto jednak wiedzieć, że nadmierne spożycie produktów z cukrami prostymi w tym z dodatkiem fruktozy, może przyczynić się do zachorowania na cukrzycę typu II. Dlatego też istotne jest to, aby zachować umiar w spożywaniu produktów, które mają w swoim składzie fruktozę.

Oferowany przez nas produkt ma delikatny smak, dzięki czemu świetnie nadaję się do kuchni. Można nim słodzić herbatę, czy kawę. Syrop z agawy sprawdzi się także do polewania nim gofrów, ponieważ charakteryzuje go karmelowy smak.

Syrop z agawy - pochodzenie

Syrop z agawy to substancja słodząca, którą produkuje się głównie we wschodnim i centralnym Meksyku, a także w Południowej Afryce. Wyglądem przypomina on syrop klonowy lub miód. Nektar z agawy jest produkowany z dwóch gatunków agawy - Agave tequilana i Agave salmiana. Rośliny te są przystosowane do tego, aby rosnąć w ciepłym i suchym klimacie. Sok z agawy pozyskiwany był początkowo z liści agawy, a następnie podczas długiego gotowania powstawał produkt ostateczny, czyli syrop, który charakteryzuje słodki smak.

Biorąc pod uwagę czasochłonność procesu wytwórczego, obecnie produkuje się go na skalę przemysłową z wykorzystaniem specjalnych maszyn, a sok pozyskiwany jest z korzeni agawy. Sam rdzeń korzenia waży od 25 do nawet 75 kilogramów. Sok z rdzenia wyciska się przy użyciu pras. Jest on bogaty między innymi w skrobię i inulinę. W ten sposób powstaje syrop, który wykorzystywany jest także do produkcji alkoholi - sotolu, mezcalu i tequili.

Właściwości syropu z agawy

Syrop z agawy powstaje w podobny sposób co syrop klonowy. Po wyciśnięciu soku z rdzenia rośliny zagęszcza się go przez obróbkę cieplną i filtrację, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Finalnie otrzymana konsystencja zbliżona jest do miodu, podobnie jak barwa – złocistobrązowa. Na półkach w sklepach np. ze zdrową żywnością można spotkać się z syropami o jasnym, jak i ciemnym odcieniu. Decyduje o tym proces produkcji i zawartość fruktozy.

Zawartość syropu z agawy to głównie fruktoza i glukoza w różnych proporcjach, ale z dużą przewagą tej pierwszej. To wiąże się z faktem, że syrop z agawy jest bardzo słodki – pod tym względem przebija kilkukrotnie biały cukier. Jednocześnie zawiera około 25% mniej kalorii i w 100 g będzie ich niecałe 300. W efekcie otrzymujemy produkt, który nie tylko jest mniej kaloryczny, ale również stosujemy go w znacznie mniejszych ilościach niż cukru, co dodatkowo obniża wartość energetyczną posiłku. Syrop z agawy ma przy tym jeszcze jedną istotną zaletę – niski indeks glikemiczny.

Niższy indeks glikemiczny

Słodkie rzeczy przeważnie kojarzą nam się z produktami, które mają jednocześnie wysoki indeks glikemiczny, czyli powodują istotne i nagłe podniesienie się poziomu cukru we krwi i towarzyszący temu wyrzut insuliny. W przypadku syropu z agawy nie jest to regułą. Mimo swojej dużej słodkości syrop posiada znacznie niższy indeks glikemiczny niż cukier, a nawet miód. Jest to zatem ciekawy produkt dla diabetyków. Podsumowując, syrop z agawy jest trzy razy słodszy od białego cukru, przy tym posiada 5 razy niższy wskaźnik IG.

Syrop z agawy na trawienie

Rzadko spotykaną informacją jest ta mówiąca o zawartości inuliny w syropie z agawy. Jest to substancja nietrawiona przez człowieka, ale w swoim działaniu przypominająca błonnik. Syrop z agawy ma zatem wpływ na poprawę perystaltyki jelit i zapobiega zaparciom. Obniża również poziom cholesterolu we krwi i redukuje ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego.

Syrop z agawy - zastosowanie

Możliwości wykorzystania syropu w kuchni jest wiele. Przede wszystkim można używać go zamiast cukru do słodzenia do zarówno ciepłych, jak i zimnych napojów. Za tym może przemawiać również właściwość syropu, jaką jest jego łatwa rozpuszczalność w wodzie. Syrop z agawy świetnie sprawdzi się też jako alternatywa dla swojego odpowiednika z klonu jako polewa do naleśników czy słodkich placków.

Również w przypadku słodkich wypieków można sięgnąć po syrop, zamiast używać miodu, który i tak traci swoje właściwości prozdrowotne w wyższych temperaturach. Nektar z agawy jest też dobrą propozycją dla wegan, którzy ze względu na obostrzenia swojej diety nie mogą spożywać produktu pochodzenia zwierzęcego.

Przeciwwskazania do spożycia syropu z agawy

Produkty takie jak syropy z agawy to przede wszystkim cukry proste, a te ogólnie zaleca się mocno ograniczać. Należy kierować się umiarem i zdrowym rozsądkiem przy spożywaniu tych produktów. Należy również pamiętać, że fruktoza sprzyja otyłości i przyrostowi tkanki tłuszczowej. Między innymi z tego powodu syrop z agawy nie jest zalecany dla dzieci. Nie tylko z tego powodu, należy zwracać pilną uwagę na etykiety oraz skład i wybierać produkty wysokiej jakości, naturalne i bez zbędnych dodatków.

Naturalne zdrowe - Syrop z agawy i jego cena

Syrop z agawy składa się z wielu substancji, które mają korzystny wpływ na ludzki organizm. Dlatego też bardzo często można go znaleźć w sklepie ze zdrową żywnością. Biorąc pod uwagę, że jest słodszy i stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego cukru, jego cena nie jest zbyt wygórowana. Syropy do słodzenia o karmelowym smaku kosztuje około kilkunastu złotych za opakowanie za 350 g w sklepach ze zdrową żywnością np. w Naturalnie Zdrowe.

Gwarantujemy smak i zadowolenie z szybkiej wysyłki. Opakowania naszych produktów są ekologiczne, mamy na uwadze dobro planety jak i naszym klientów.

Opinie o syropie z agawy

Syrop z agawy jest z znany z tego, że ma on właściwości lecznicze. Cechuje go łatwość rozpuszczania. Syropy z agawy są produktami bezglutenowymi, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu stanowią świetny zamiennik dla cukru. Dlatego też wiele osób decyduje się na jego wybór. Kolejną kwestią jest to, że nektar z agawy może być stosowany w zdrowej diecie. Przede wszystkim w jego składzie jest mniej kalorii, co sprawia, że doskonale sprawdza się w przypadku osób, które dbają o swoją sylwetkę, ale poszukują produktu, który będą mogły dodawać do deserów, ciast, naleśników, owoców czy lodów.

Skład:

syrop z agawy 100%

Kraj pochodzenia:

Meksyk

Dystrybucja: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E1705

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło