Syrop z agawy 350g

syrop z agawy

Syrop z agawy 350g

Bezpłatna dostawa już od 199zł

13,39 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 point które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zł.


Syrop z agawy

Wartość odżywcza w 100 g:

  • Wartość energetyczna 1253 kJ / 295 kcal

  • Tłuszcz 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g

  • Węglowodany 71 g w tym cukry 69 g

  • Błonnik 5,8 g

  • Białko 0 g

  • Sól 0,05 g

Agawa to roślina rosnąca powszechnie w suchym i ciepłym klimacie, a z wyglądu podobna jest do aloesu, chociaż nie ma z nim wiele wspólnego. Uprawiana jest na południu USA, w Meksyku i na północy Ameryki Południowej. Najczęściej kojarzy się ją z produkcją znanego na całym świecie wysokoprocentowego alkoholu – tequili. Coraz większą popularność zaczyna zdobywać również substancja słodząca pozyskiwany z tego krzewu – syrop z agawy.

Syrop z agawy - zdrowy zamiennik cukru

Syrop z agawy może być świetnym zamiennikiem dla osób, które chcą odstawić tradycyjny cukier. Zawiera on wiele pożytecznych składników odżywczych i składników mineralnych dla organizmu. Jest to z pewnością zdrowsza alternatywa, chociażby dlatego, że zawiera inulinę. Substancja ta jest naturalnym probiotykiem i może przyczynić się do regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Inulina pomaga również w działaniu przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Zawartość błonnika także wspiera pracę układu pokarmowego.

Bio syrop z agawy zawiera duże ilości fruktozy, która nie zawsze musi być czymś złym. Jest to cukier prosty, który wolno przyswaja się w organizmie, co sprawia, że nasyca na dłużej. To może mieć również wpływ na zdrowie, ponieważ apetyt na słodkie przekąski będzie mniejszy. Warto jednak wiedzieć, że nadmierne spożycie tego produktu może przyczynić się do zachorowania na cukrzycę typu II. Dlatego też istotne jest to, aby zachować umiar w spożywaniu produktów, które mają w swoim składzie fruktozę.

Oferowany przez nas produkt ma delikatny smak, dzięki czemu świetnie nadaję się do kuchni. Można nim słodzić herbatę, czy kawę. Syrop z agawy sprawdzi się także do polewania nim gofrów, ponieważ charakteryzuje go karmelowy smak.

Syrop z agawy - pochodzenie

Syrop z agawy to substancja słodząca, którą produkuje się głównie we wschodnim i centralnym Meksyku, a także w Południowej Afryce. Wyglądem przypomina on syrop klonowy lub miód. Syrop produkowany jest z dwóch gatunków agawy - Agave tequilana i Agave salmiana. Rośliny te są przystosowane do tego, aby rosnąć w ciepłym i suchym klimacie. Sok z agawy pozyskiwany był początkowo z liści agawy, a następnie podczas długiego gotowania powstawał produkt ostateczny, czyli syrop, który charakteryzuje słodki smak.

Biorąc pod uwagę czasochłonność procesu wytwórczego, obecnie produkuje się go na skalę przemysłową z wykorzystaniem specjalnych maszyn, a sok pozyskiwany jest z korzeni agawy. Sam rdzeń korzenia waży od 25 do nawet 75 kilogramów. Sok z rdzenia wyciska się przy użyciu pras. Jest on bogaty między innymi w skrobię i inulinę. W ten sposób powstaje syrop, który wykorzystywany jest także do produkcji alkoholi - sotolu, mezcalu i tequili.

Właściwości syropu z agawy

Syrop z agawy powstaje w podobny sposób co syrop klonowy. Po wyciśnięciu soku z rdzenia rośliny zagęszcza się go przez obróbkę cieplną i filtrację, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Finalnie otrzymana konsystencja zbliżona jest do miodu, podobnie jak barwa – złocistobrązowa. Na półkach można spotkać się z syropami o jasnym, jak i ciemnym odcieniu. Decyduje o tym proces produkcji i zawartość fruktozy.

Zawartość syropu z agawy to głównie fruktoza i glukoza w różnych proporcjach, ale z dużą przewagą tej pierwszej. To wiąże się z faktem, że syrop z agawy jest bardzo słodki – pod tym względem przebija kilkukrotnie biały cukier. Jednocześnie zawiera około 25% mniej kalorii i w 100 g będzie ich niecałe 300. W efekcie otrzymujemy produkt, który nie tylko jest mniej kaloryczny, ale również stosujemy go w znacznie mniejszych ilościach niż cukru, co dodatkowo obniża wartość energetyczną posiłku. Syrop z agawy ma przy tym jeszcze jedną istotną zaletę – niski wskaźnik IG.

Niższy indeks glikemiczny

Słodkie rzeczy przeważnie kojarzą nam się z produktami, które mają jednocześnie wysoki indeks glikemiczny, czyli powodują istotne i nagłe podniesienie się poziomu cukru we krwi i towarzyszący temu wyrzut insuliny. W przypadku syropu z agawy nie jest to regułą. Mimo swojej dużej słodkości syrop posiada znacznie niższy indeks glikemiczny niż cukier, a nawet miód. Jest to zatem ciekawa propozycja dla diabetyków.

Syrop z agawy na trawienie

Rzadko spotykaną informacją jest ta mówiąca o zawartości inuliny w syropie z agawy. Jest to substancja nietrawiona przez człowieka, ale w swoim działaniu przypominająca błonnik. Syrop z agawy ma zatem wpływ na poprawę perystaltyki jelit i zapobiega zaparciom. Obniża również poziom cholesterolu we krwi i redukuje ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego.

Syrop z agawy - zastosowanie

Możliwości wykorzystania syropu w kuchni jest wiele. Przede wszystkim można używać go zamiast cukru jako słodzik do zarówno ciepłych, jak i zimnych napojów. Za tym przemawiać może również właściwość syropu, jaką jest jego łatwa rozpuszczalność w wodzie. Syrop z agawy świetnie sprawdzi się też jako alternatywa dla swojego odpowiednika z klonu jako polewa do naleśników.

Również w przypadku słodkich wypieków można sięgnąć po syrop, zamiast używać miodu, który i tak traci swoje właściwości prozdrowotne w wyższych temperaturach. Produkt jest też dobrą propozycją dla wegan, którzy ze względu na obostrzenia swojej diety nie mogą spożywać produktu pochodzenia zwierzęcego.

Przeciwwskazania do spożycia syropu z agawy

Produkty takie jak syrop z agawy to przede wszystkim cukry proste, a te ogólnie zaleca się mocno ograniczać. Wszystko zatem rozbija się o umiar i zdrowy rozsądek przy spożywaniu. Należy również pamiętać, że fruktoza sprzyja otyłości i przyrostowi tkanki tłuszczowej. Między innymi z tego powodu syrop z agawy nie jest zalecany dla dzieci. To także powód, by zwracać pilną uwagę na etykiety oraz skład i wybierać produkty wysokiej jakości, naturalne i bez zbędnych dodatków.

Syrop z agawy - cena

Syrop z agawy składa się z wielu substancji, które mają korzystny wpływ na ludzki organizm. Dlatego też bardzo często można go znaleźć w sklepie ze zdrową żywnością. Biorąc pod uwagę, że jest słodszy i stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego cukru, jego cena nie jest zbyt wygórowana. Syropy do słodzenia o karmelowym smaku kosztuje około kilkunastu złotych za opakowanie za 350 g.

Opinie o syropie z agawy

Syrop cechuje łatwość rozpuszczania oraz to, że ma on właściwości lecznicze. Jest produktem bezglutenowym, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu stanowi świetny zamiennik dla cukru. Dlatego też wiele osób decyduje się na jego wybór. Kolejną kwestią jest to, że nektar z agawy może być stosowany w zdrowej diecie. Przede wszystkim w jego składzie jest mniej kalorii, co sprawia, że doskonale sprawdza się w przypadku osób, które dbają o swoją sylwetkę, ale poszukują produktu, który będą mogły dodawać do deserów, ciast, naleśników, czy owoców i lodów.

Skład:

syrop z agawy 100%

Kraj pochodzenia:

Meksyk

Dystrybucja: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E1705

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło