Cukier trzcinowy 1 kg

7,70 zł
Brutto
Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy 1 kg

Bezpłatna dostawa już od 199zł

7,70 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Cukier trzcinowy 1 kg

Wartości odżywcze w 100 g:

  • Wartość energetyczna - 394,4 kcal
  • Tłuszcze - 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
  • Węglowodany - 98,6 g, w tym cukry - 98,6 g
  • Białko - 0 g
  • Błonnik - 0 g
  • Sól - 0,015 g

Cukier trzcinowy to obok cukru białego najczęściej stosowany obecnie rodzaj cukru. Znany już od tysięcy lat ustąpił pola cukrowi wytwarzanemu w buraków dopiero w XIX wieku, a obecnie można powiedzieć, że oba wykorzystywane są w podobnym stopniu. Cukier trzcinowy produkowany jest w wielu miejscach na świecie i jest ważnym składnikiem w kuchniach azjatyckich, szczególnie indyjskiej, ale też meksykańskiej. Powszechnie uważa się go za zdrowszą alternatywę dla tańszego cukru białego.

Cukier trzcinowy - właściwości

Najczęściej spotykany na półkach cukier biały to praktycznie czysta sacharoza pozbawiona jakichkolwiek dodatków. Jest to efekt procesu rafinowania, który pomaga oczyszczać surowiec z wszelkich nieczystości, ale przy okazji niszczy również praktycznie wszystkie składniki odżywcze i mineralne. To sprawia, że używając białego cukru dostarczamy do organizmu wyłącznie porcji energii i nic więcej.

Inaczej ma się sprawa w przypadku cukru trzcinowego. Nie tylko ma on w sobie więcej pierwiastków i składników odżywczych, ale zawiera również mniej sacharozy – około 80% tego, co cukier biały. To wpływa na jego niższą kaloryczność i chociaż różnice nie są duże, to mogą mieć znaczenie przy wszelkich dietach odchudzających. Co ciekawe, cukier trzcinowy ma w składzie nawet polifenole, czyli antyoksydanty. Jest jednak jeden warunek, który musi zostać spełniony – cukier trzcinowy musi być nierafinowany.

Cukier trzcinowy, a cukier brązowy

Wiele osób uważa, że cukier trzcinowy jest tym samym, co cukier brązowy. Nic bardziej mylnego! Cukier brązowy to w rzeczywistości cukier biały dodatkowo barwiony karmelem dla uzyskania zbliżonego do cukru trzcinowego koloru. Jest to ewidentne wykorzystywanie niewiedzy przez producentów, którzy mogą dzięki temu sprzedać niższej jakości surowiec po znacznie wyższych cenach. Warto o tym pamiętać i uważnie czytać etykiety podczas zakupów.

Wykorzystanie cukru trzcinowego

Bardziej wartościowy skład cukru trzcinowego to nie jedyna jego zaleta. Docenią go przede wszystkim wszyscy miłośnicy słodkich wypieków i cukiernicy. Cukier trzcinowy nie tylko podnosi walory smakowe deserów, ale pozwala uzyskać też odpowiednią lepkość. Nadaje też brązowego koloru w czasie pieczenia, czy karmelizowania, a w przypadku lodów pozwala na obniżenie punktu zamarzania.

Poza tym cukier trzcinowy chroni przed utlenianiem – pozwala zachować świeży wygląd i chrupkość owoców i warzyw. Można go też stosować do zagęszczania, a także jako środek antybakteryjny. Oczywiście może być też stosowany jako słodzik nie tylko do herbaty, ale również wielu koktajli alkoholowych – miłośnicy drinków z pewnością znają wiele przepisów na napoje z cukrem trzcinowym.

Cukier trzcinowy to nadal cukier

Chociaż cukier trzcinowy może wydać się „zdrowym” cukrem, to nadal jest to cukier i mocno wskazany jest umiar i kontrolowanie spożywanych ilości. Nadwaga, próchnica, stany zapalne i gorsza kondycja cery to tylko niektóre z efektów dużej ilości cukru w diecie. Warto ograniczać jego spożycie do minimum, tym bardziej że jest on dodawany do wielu produktów spożywanych codziennie, co może zakłamywać faktyczne ilości jakie spożywamy.

Skład: cukier trzcinowy 100%

Kraj pochodzenia: Malawi, Mauritius, Kolumbia, Kostaryka

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.


Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E1820

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło